Την ανάπτυξη στενής συνεργασίας με την Αίγυπτο και στον τομέα της αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CO2) επιδιώκει το ενεργειακό επιτελείο της κυβέρνησης όπως προέκυψε από δηλώσεις αρμοδίων στο περιθώριο του East Mediterranean Gas Forum (EMGF) που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα υπό την ελληνική προεδρεία. Στόχος είναι η ανάπτυξη υποδομών για τη δέσμευση και αποθήκευση CO2 (CCS -Carbon Capture & Storage) στο πλαίσιο της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απανθρακοποίηση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Μάλιστα, σύμφωνα με δήλωση της υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κυρίας Αλεξάνδρας Σδούκου, το East Mediterranean Gas Forum το οποίο είχε ξεκινήσει το 2021 ως περιφερειακή συνεργασία των χωρών

της Ανατολικής Μεσογείου για το φυσικό αέριο και τη σύνδεση των χωρών παραγωγής του με τις καταναλωτικές αγορές της Ευρώπης επεκτείνει  τη δραστηριότητα του και σε άλλα ζητήματα όπως είναι και η συνεργασία για την ανάπτυξη υποδομών CCS καθώς και υποδομών υδρογόνου.

Όπως επεσήμανε η υφυπουργός, Ελλάδα και Αίγυπτος βρίσκονται σε προκαταρκτικό στάδιο συζητήσεων για την ανάπτυξη συνεργασίας στο CCS με δεδομένο ότι η Αίγυπτος διαθέτει τους γεωλογικούς σχηματισμούς που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν τέτοιες υποδομές. Σύμφωνα με την κυρία Σδούκου, είναι σημαντικό  να υπάρχει πρόβλεψη από την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε υποδομές CCS να μπορούν να δημιουργηθούν και σε τρίτες χώρες όπως η Αίγυπτος και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε.

Από την πλευρά του,  ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρος Σκυλακάκης επεσήμανε ότι η  ανάγκη για κατασκευή υποδομών δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα δεν μπορεί  να καλυφθεί, αποκλειστικά, από κράτη-μέλη της ΕΕ. Γι’ αυτό πρέπει να συμπεριληφθούν στην ευρύτερη στρατηγική της ΕΕ για την απανθρακοποίηση και οι συνεργασίες με άλλες χώρες της Μεσογείου.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η Ελλάδα μέσω του RRF προωθεί τη δημιουργία σταθμού CCS στο εξαντλημένο κοίτασμα του Πρίνου. Πρόκειται για έργο που σχεδιάζεται από την Energean  και τον ΔΕΣΦΑ με προϋπολογισμό άνω του 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 600 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν από τον ΔΕΣΦΑ και τα υπόλοιπα από την Energean. Ο σχεδιασμός της Energean προβλέπει την κατασκευή  αποθήκης με δυναμικότητα 2,5 με 3 εκατ. τόνων CO2 κατ’ έτος σε πλήρη λειτουργία. Στην πρώτη φάση η δυναμικότητα του έργου θα είναι περίπου 1 εκατ. τόνων ετησίως, ενώ στη δεύτερη φάση αναμένεται να φθάσει στα 3 εκατ. τόνους έως το 2028.

Όπως ειπώθηκε από τους συμμετέχοντες στη σύνοδο του EMGF, η δυναμικότητα αυτή δεν είναι επαρκής για την κάλυψη των αναγκών της ελληνικής αγοράς, δηλαδή η συγκεκριμένη αποθήκη δεν είναι αρκετή για να απορροφήσει τις εκπομπές CO2 της ελληνικής βιομηχανίας οι οποίες προβλέπεται να μεταφέρονται από τον ΔΕΣΦΑ μέσω πλοίων στον Πρίνο. Η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Μαρία Ρίτα Γκάλι δήλωσε ότι ο διαχειριστής γνωρίζοντας καλά τη μεταφορά αερίων θα μπορούσε να συνεργαστεί σε πιθανά project που θα αναπτυχθούν σε χώρες της Ανατολικής Μεσογείου όπως η Αίγυπτος. Μάλιστα ανέφερε ότι σε πρώτη φάση όσο CO2 δεν θα μπορεί να αποθηκευτεί στον Πρίνο ενδεχομένως να μεταφέρεται από τον ΔΕΣΦΑ και στη Ραβένα της Ιταλίας.

Αναφερόμενη επιπλέον στη σύνδεση του EMGF με τον Κάθετο διάδρομο που προωθείται από τους διαχειριστές φυσικού αερίου των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με στόχο τη μεταφορά αερίου από το FSRU της Αλεξανδρούπολης μέσω του IGB στις χώρες της Βορειοανατολικής Ευρώπης έως την Ουκρανία τόνισε ότι οι δυο πρωτοβουλίες είναι συμπληρωματικές και ότι το σημείο σύνδεσης είναι η Ελλάδα.