Οι Τουρκικοί «Καμικάζι της Θάλασσας» Περικύκλωσαν την Ρόδο

Οι Τουρκικοί «Καμικάζι της Θάλασσας» Περικύκλωσαν την Ρόδο
του Ευθ. Π. Πέτρου
Πεμ, 30 Μαΐου 2024 - 19:58

Τι δεν έμαθε η Αθήνα για τις παραβιάσεις και τα αποτελέσματα της ασκήσεως «Θαλασσόλυκος»

Επικρίθηκαν οι κ.κ. Μητσοτάκης και Γεραπετρίτης για την επιμονή τους να ομιλούν περί βελτιώσεως των ελληνο-τουρκικών σχέσεων, την στιγμή κατά την οποία η Άγκυρα εμμένει σε προκλήσεις και διεκδικήσεις. Και δεν αναφερόμαστε σε προσβολές της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ορθοδοξίας, όπως η βεβήλωσις τηης Μονής της Χώρας, αλλά σε πραγματικές στρατιωτικές ενέργειες, για ασκήσεις στις οποίες δοκιμάζονται τα επιθετικά σχέδια της Αγκύρας εις βάρος ελληνικών νησιών. Είναι εξοργιστικό το γεγονός ότι πολυπληθής ελληνική αποστολή πήγε στην Άγκυρα στις 13 Μαΐου, ενώ λίγες ημέρες πριν ο τουρκικό στόλος προέβαινε σε ναυτικό αποκλεισμό της Ρόδου και άλλων νησιών του συμπλέγματος της Δωδεκανήσου. Αναφερόμεθα στην μεγάλης κλίμακος αεροναυτική άσκηση «Θαλασσόλυκος 2024» των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, η οποία είχε επικεντρωθεί στην περιοχή των Δωδεκανήσων με δύο προφανείς αντικειμενικούς σκοπούς. Αφ’ ενός τον αποκλεισμό της Ρόδου, κάτι που θα μπορούσε να είναι προπαρασκευή αποβατικής ενεργείας στο νησί. Αφ’ ετέρου την αποκοπή της δυνατότητος ενισχύσεως και ανεφοδιασμού του συμπλέγματος του Καστελλορίζου και κατ’ επέκτασιν και της Κύπρου από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Σημειώνεται ότι κατά κατά την άσκηση αυτή, το τουρκικό Ναυτικό δοκίμασε τις δυνατότητες και μη επανδρωμένων ακάτων επιφανείας τα οποία έχουν σχεδιασθεί για να είναι «θαλάσσιοι καμικάζι». Ονομάζονται Albatros-S και κατασκευάζονται από την τουρκική εταιρεία Aselsan και μεταφέρουν εκρηκτικό φορτίο 200 κιλών. Στον «Θαλασσόλυκο» δοκιμάσθηκε μια τακτική επιθέσεως ομάδος μη επανδρωμένων τις κινήσεις των οποίων συντόνιζε ένα μεγαλύτερο μη επανδρωμένο σκάφος, το Marlin.

Πέρα από αυτά στην άσκηση μετείχαν περί τα εκατό πολεμικά πλοία με ναυαρχίδα το ελικοπτεροφόρο Anadolu, καθώς και οκτώ υποβρύχια, δέκα αεροπλάνα ναυτικής περιπολίας, 16 ελικόπτερα, 28 μη επανδρωμένα αεροχήματα, ένα αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποιήσεως και ένα μεταφορικό A400M.

Σημειώνεται ότι ενώ στις 11 Μαΐου έγινε παρουσίασις της ασκήσεως στους επισήμους στην βάση του Ακσάζ (Μαρμαρίδα) στις 13 Μαΐου, την ημέρα δηλαδή που η ελληνική αντιπροσωπεία υπό τον κ. Μητσοτάκη βρισκόταν στην Άγκυρα, διεξήγετο η φάσις της ασκήσεως κατά την οποία έγινε χρήσις πραγματικών πυρών.

Με τα δεδομένα αυτά φαίνεται εξωπραγματικό, το ότι κάποιοι πιστεύουν πως υπάρχει «θετική ατζέντα» στα ελληνοτουρκικά.

Το μόνο θετικό στοιχείο, το οποίο κατ’ επανάληψιν επικαλούνται στην Αθήνα είναι το γεγονός ότι οι συστηματικές παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου, έχουν ανακοπεί, μετά 40 περίπου χρόνια συνεχούς τριβής των αεροπορικών δυνάμεων των δύο χωρών. Η προσεκτική ανάλυσις της αναδιπλώσεως αυτής των Τούρκων δείχνει ότι δεν πρόκειται για κίνηση καλής θελήσεως, αν και η Άγκυρα θέλει να την παρουσιάσει έτσι. Απλώς η τακτική των παραβιάσεων δεν επέφερε τα αποτελέσματα τα οποία προσδοκούσαν οι Τούρκοι και αναζητούσαν ευκαιρία να να την αναστείλουν ευσχήμως, χωρίς να φαίνεται ότι υποχωρούν. Πράγματι οι Τούρκοι επεδίωκαν κατά περιόδους να αποδείξουν στους Αμερικανούς ότι αυτοί είναι ο πραγματικός κυρίαρχος στους ουρανούς του Αιγαίου και ότι δεν μπορούν να εμπιστεύονται την ελληνική Πολεμική Αεροπορία για την προστασία των εγκαταστάσεων στους στην Κρήτη και αργότερα στην Αλεξανδρούπολη, από εναέριες απειλές προερχόμενες εξ ανατολών. Απέτυχαν παταγωδώς. Τα ελληνικά μαχητικά πάντα υπερίσχυαν. Έτσι απέτυχε και ο δεύτερος στόχος των Τούρκων, να αμφισβητήσουν ευθέως την ελληνική κυριαρχία. Έτσι οι σεισμοί του 2022 και η ανθρωπιστική στάσις της Ελλάδος που έστειλε αμέσως βοήθεια, έδωσε στους Τούρκους την δυνατότητα να απεμπλακούν από την δαπανηρή και ατελέσφορη τακτική των παραβιάσεων, χωρίς να ταπεινωθούν.

Στην Αθήνα όμως ουδείς πιστώνει την επιτυχία στην Αεροπορία μας και πανηγυρίζουν ότι οι Τούρκοι επιδεικνύουν «καλή διάθεση».

(από την εφημερίδα "ΕΣΤΙΑ")