Ανησυχούν τα κόμματα εξουσίας για το ποσοστό της αποχής των νέων ψηφοφόρων (17-30 ετών) στις ευρωεκλογές .Δεν τα απασχολεί η αποχή των «νέων»… 60 έως 80 ετών που προμηνύεται ως άνευ προηγουμένου, από την αδιαφορία που έχουν επιδείξει για την τρίτη ηλικία και απ’ τα καμώματα τους, για να προσελκύσουν δήθεν τους νεότερους ψηφοφόρους (πχ. με γάμο ομοφύλων).

 

Η επιστολική ψήφος, στην οποία έλπιζαν να περιορίσει την αποχή, δεν απέδωσε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα κι δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει περισσότερες από 155 χιλιάδες ψηφοφόρους εκ των οποίων πάνω από το 1/3 προέρχονται από το εσωτερικό - άρα  δεν προσμετρώνται στον περιορισμό της Αποχής.

Αντίθετα, η διαρροή των νέων ψηφοφόρων την προσεχή Κυριακή (9.6.24) αναμένεται μεγάλη - ιδίως εάν επικρατήσει καύσων από τον οποίο θα επωφεληθούν μάλλον οι …παραλίες. Επίσης, η είσοδος στην Τουριστική περίοδο θ’ απορροφήσει πολλούς νέους που θα προτιμήσουν το «μεροκάματο» από την άσφαιρη ψήφο στο Ευρωκοινοβούλιο.

Αντιθέτως, οι μεγάλες ηλικίες ψηφοφόρων, απογοητευμένες από την πολιτική της ΝΔ και την απαξία της αντιπολιτεύσεως (πλην ορισμένων, μικρών κομμάτων που είναι τα μόνα  ασκούν ουσιώδη έλεγχο της πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο), θα πυκνώσουν τις τάξεις της Αποχής και της αποδοκιμασίας των κομμάτων, που άσκησαν εξουσία την τελευταία δεκαετία.

Το λάθος της προεκλογικής εκστρατείας του Κυρ. Μητσοτάκη ήταν ότι επικεντρώθηκε στα ανώδυνα ζητήματα (πχ. στην αυτοάμυνα της Ευρώπης) και δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις σε κρίσιμα ζητήματα, όπως εκείνο της ακρίβειας της ζωής που πλήττει κυρίως τους απομάχους της, όπως και στο άλλο, τη συγκάλυψη των Τεμπών που την εχειρίσθη κατά απωθητικό τρόπο - ιδίως για οικογενειάρχες και ευσυγκίνητους ψηφοφόρους που του καταλογίζουν τ’ ολιγότερο αλαζονεία.

Η αποχή πάντοτε συνόδευε την «χαλαρή ψήφο» όπως των δημοτικών και των ευρωεκλογών αλλά εν προκειμένω έπαυσε να ισχύει η αδιαφορία ως χαρακτηριστικό της μη συμμετοχής στη εκλογική διαδικασία και έγινε μία sui generis σιωπηρά φωνή διαμαρτυρίας, τόσο για την στάση της «ηνωμένης» Ευρώπης σε διεθνή θέματα ως λχ. στον πόλεμο στην Ουκρανία όπου σύρεται από την Αμερική αλλά και της ιθυνούσης εγχωρίας τάξεως σε άλυτα προβλήματα για την τρίτη ηλικία, όπως ο τριπλασιασμό της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, που άφησε πολλούς γέροντες να κρυώνουν τον περασμένο χειμώνα, ιδίως στα βόρεια της χώρας. Κι επειδή οι διαμαρτυρίες τους ηχούν «εις ώτα μη ακουόντων» (της  διοικήσεως της ΔΕΗ, που ασχολείται με εξαγορές όπως του ΚΟΤΣΟΒΟΥΛΟΥ, αντί να κοιτάξει να μαζέψει το κόστος παραγωγής της), θα  «τιμωρήσουν» τις ΔΕΚΟ δια της αποχής.

Εάν το κόμμα της Αποχής ξεπεράσει το 50% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων θα προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς στο πολιτικό σύστημα αφού θ’ αποδειχθεί το μεγαλύτερο κόμμα, που απορρίπτει την αντιπροσωπευτικότητα του, με αποτέλεσμα να δρομολογήσει αλλαγές που φορούν πρόσωπα και μεθόδους διακυβερνήσεως.

Επίμετρον: Αφού κατά τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή «ο κόσμος ψηφίζει λόγω απόρριψης», πώς εξηγείται ότι οι νέοι ηλικίας 17-24 ετών μένουν αδιάφοροι για τις εκλογές αλλά ελκύονται από πατριωτικές και συντηρητικές αξίες  επί τη βάσει των τελευταίων ευρωδημοσκοπήσεων;