Tα πλεονεκτήµατα του αλουµινίου στον τοµέα της ενεργειακής εξοικονόµησης, αλλά και τη δυναµική παρουσία της EXALCO στην αγορά, παρουσιάζει μιλώντας στο "Forbes" o Διευθύνων Σύμβουλος της EXALCO, Θάνος Τσιάρας

Ποια είναι τα πλεονεκτήµατα του αλουµινίου όσον αφορά την ενεργειακή αποδοτικότητα των σπιτιών; Ποια προϊόντα διαθέτετε στην αγορά που ενισχύουν την εξοικονόµηση ενέργειας στα κτίρια; 

Η εξοικονόµηση ενέργειας αποτελεί βασικό ενεργειακό στόχο σε όλες τις σύγχρονες χώρες του κόσμου. Τα κουφώματα αλουμινίου αποτελούν µία από τις κορυφαίες επιλογές τόσο για τις σύγχρονες κατοικίες όσο και για τις παλιές που χρήζουν ανακαίνισης. Διαθέτουν µια πληθώρα πλεονεκτημάτων, που τα κάνει να ξεχωρίζουν έναντι των ανταγωνιστικών υλικών.

Τα ενεργειακά κουφώµατα αλουµινίου έχουν σχεδιαστεί για να ελαχιστοποιούν την απώλεια θερµότητας/ψύξης και να µεγιστοποιούν την ενεργειακή απόδοση, συµβάλλοντας στην εξοικονόµηση πόρων και στη µείωση λογαριασµών ενέργειας έως και 30%.

Μεταξύ άλλων, αναβαθµίζουν αισθητικά την κατοικία, αφού διατίθενται σε µια τεράστια ποικιλία αποχρώσεων. Παρουσιάζουν εξαιρετική αντοχή και απαιτούν ελάχιστη συντήρηση. 

Η EXALCO σχεδιάζει ενεργειακά συστήµατα αλουµινίου χρησιµοποιώντας όλες τις προηγµένες τεχνολογίες που µπορούν να συµβάλουν στη µέγιστη ενεργειακή απόδοση των κατοικιών.

Επίσης έχει δηµιουργήσει συστήµατα υψηλής τεχνολογίας που προορίζονται για παθητικά κτίρια, δηλαδή κτίρια µε µηδενική κατανάλωση ενέργειας. 

Ακόµα, στην EXALCO έχουµε αναπτύξει διάφορα προϊόντα εξωτερικής σκίασης, όπως βιοκλιµατικές πέργκολες αλουµινίου, καθώς και το Exalco Cladding, σύστηµα εξωτερικής επένδυσης κτιρίων, συστήµατα που συµβάλλουν και αυτά στην εξοικονόµηση ενέργειας µεγάλων κτιριακών µονάδων.

Να µην ξεχνάµε, βέβαια, ότι το αλουµίνιο ως υλικό ανακυκλώνεται απεριόριστες φορές διατηρώντας αναλλοίωτα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του, επαναχρησιµοποιείται και αποτελεί ένα υλικό παράδειγµα για το πώς λειτουργεί η κυκλική οικονοµία και για το πώς επιτυγχάνονται οι στόχοι βιώσιµης ανάπτυξης.

Μπορούµε να πούµε ότι το αλουµίνιο είναι η καλύτερη επένδυση για ένα καλύτερο σπίτι.

Είστε µια έντονα εξαγωγική βιοµηχανία. Σε ποιες αγορές απευθύνεστε και τι τζίρο πετυχαίνετε στο εξωτερικό; 

Η EXALCO έχει έναν πολύ έντονο εξαγωγικό προσανατολισµό εδώ και πολλές δεκαετίες. Η υψηλή ποιότητα των προϊόντων µας έχει οδηγήσει σε αυξηµένη εξαγωγική δραστηριότητα και αναγνωρισιµότητα της εταιρείας µας παγκοσµίως.

Σήµερα η EXALCO εξάγει περίπου το 70% των ποσοτήτων που παράγει, µε έναν κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ τα τελευταία χρόνια στις αγορές εκτός Ελλάδoς.

Τα συστήµατα της εταιρείας µας έχουν τοποθετηθεί σε αξιόλογα κτίρια σε διάφορες χώρες του εξωτερικού, όπως στην Ιταλία, τη Ρουµανία, τη Γαλλία, τη Βουλγαρία, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα και την Αµερική, κι αυτό µας έχει κάνει ιδιαίτερα περήφανους.

Επόµενος στόχος για την EXALCO είναι οι αγορές της Βόρειας Αµερικής και του Καναδά, µε σκοπό την ενίσχυση της παρουσίας µας σε αυτές τις χώρες. 

Ήδη έχουν υπογραφεί συνεργασίες µε τοπικούς συνεργάτες και µε γοργούς ρυθµούς προχωρά η πιστοποίηση των προϊόντων µας σύµφωνα µε τα αµερικανικά πρότυπα, ώστε να διεισδύσουµε ακόµα πιο δυναµικά στις συγκεκριµένες αγορές.

Θεωρούµε ότι τα επόµενα χρόνια θα έχουµε πολύ δυνατά αποτελέσµατα από αυτή την προσπάθεια.

Ποιος ο ρόλος της καινοτοµίας στην εταιρεία σας; Ποιες καινοτόµες λύσεις προσφέρετε στην αγορά και τον κατασκευαστικό κόσµο;

Στην EXALCO επενδύουµε στην καινοτοµία, καθώς θεωρούµε ότι συµβάλλει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητάς µας. Η καινοτοµία βοηθά µια επιχείρηση να ανταποκρίνεται στις συνεχείς αλλαγές της αγοράς, µε λίγα λόγια να παραµένει ζωντανή και ευέλικτη.

Όπως προανέφερα, η EXALCO έχει έντονη εξαγωγική δραστηριότητα και η αλήθεια είναι ότι χωρίς καινοτόµα προϊόντα δεν µπορείς να εξάγεις στις πιο σηµαντικές αγορές του κόσµου. Η εταιρεία µας, λοιπόν, επενδύει ολοένα σε ανθρώπινο δυναµικό, στην έρευνα και την ανάπτυξη, καθώς και στη συνεργασία µε πανεπιστήµια και ερευνητικά κέντρα, ώστε να αναπτύσσουµε νέα πρωτοποριακά προϊόντα που εξυπηρετούν τον κατασκευαστικό κόσµο, προάγουν την εξέλιξη και προσφέρουν ολοκληρωµένες λύσεις στον χώρο της αρχιτεκτονικής.

Χαρακτηριστικά θα σας αναφέρω ένα παράδειγµα µε ένα project το οποίο ολοκληρώθηκε πριν από έναν χρόνο, το "Atlantis the Royal" στο Ντουµπάι. Ήταν το µεγαλύτερο έργο σε minimal κουφώµατα υψηλής αισθητικής που έγινε ποτέ παγκοσµίως! Κορυφαία αρχιτεκτονικά γραφεία επέλεξαν τα συστήµατα της EXALCO, ανάµεσα σε παγκόσµιους γίγαντες της βιοµηχανίας αλουµινίου, και τα ξεχώρισαν ως τα καταλληλότερα για να "ντύσουν" το συγκεκριµένο εµβληµατικό έργο. 

Εποµένως, σήµερα είναι δύσκολο να αναπτυχθείς χωρίς καινοτόµα προϊόντα κι εµείς στην EXALCO, σε µια εποχή έντονου ανταγωνισµού, προσφέρουµε στους συνεργάτες µας καινοτόµα προϊόντα υψηλής προστιθέµενης αξίας, για να αντιµετωπίζουµε τις προκλήσεις της αγοράς και να καλύπτουµε τις καταναλωτικές ανάγκες.

Μιλήστε µας για την EXALCO, την ιστορία, τη διαδροµή, αλλά και τη σηµερινή θέση της στην αγορά.

Η EXALCO σήµερα είναι µία από τις σηµαντικότερες βιοµηχανίες διέλασης αλουµινίου, µε ηγετική θέση στην ελληνική αγορά και σηµαντική παρουσία στις αγορές του εξωτερικού.

Με έδρα τη Λάρισα, από το 1973, αποτελεί ένα πλήρες και δυναµικό βιοµηχανικό συγκρότηµα παραγωγής προφίλ αλουµινίου, µε παραγωγική δυναµικότητα 60.000 τόνους ετησίως. Διαθέτει 6 συγκροτήµατα πρεσών, 2 βαφεία ηλεκτροστατικής βαφής, µονάδα ανοδίωσης, µονάδα σουµπλιχρωµίας (αποµίµηση ξύλου/µαρµάρου) και υπερσύγχρονους αποθηκευτικούς χώρους. Σηµειώνοντας µια µακρά και επιτυχηµένη πορεία στην ιστορία του ελληνικού αλουµινίου, η εταιρεία έχει ταυτιστεί απόλυτα µε τη βαθιά γνώση, την εξέλιξη και την ανάπτυξη, πάντα µε απώτερο στόχο το ποιοτικό και άρτιο αποτέλεσµα.

Με έναν κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ, η EXALCO µεγαλώνει, προοδεύει και συνεχώς εξελίσσεται. Όλες οι παραγωγικές επενδύσεις γίνονται στην Ελλάδα και αυτό είναι µια σηµαντική στρατηγική απόφαση της Διοίκησης.
Αξίζει να αναφέρω ότι το 2024 είναι µια χρονιά-ορόσηµο για την εταιρεία µας, καθώς ολοκληρώνεται ένα επενδυτικό πρόγραµµα 35 εκατ. ευρώ που αφορά τον πλήρη εκσυγχρονισµό των παραγωγικών εγκαταστάσεων και την αύξηση της παραγωγικής δυναµικότητας, καθιστώντας την EXALCO ένα από τα πιο σύγχρονα εργοστάσια της Ευρώπης.

Επίσης φέτος θα ολοκληρωθεί το επενδυτικό µας πλάνο σε έργα ΑΠΕ ύψους 15 εκατ. ευρώ, µε την ολοκλήρωση των οποίων ο Όµιλός µας πλέον θα έχει ιδιόκτητους σταθµούς ενέργειας άνω των 38 MW.

Εδώ θέλω να αναφέρω ότι η EXALCO –πρώτη στον κλάδο της– ξεκίνησε να επενδύει σε ΑΠΕ από το 2004. Η ενεργειακή µετάβαση της εταιρείας µας ήταν και είναι ένα όραµα του σηµερινού µας Προέδρου, Γιάννη Αστ. Καντώνια, µε αποτέλεσµα σήµερα η EXALCO να καθίσταται ενεργειακά ανεξάρτητη και να µηδενίζει το ενεργειακό της αποτύπωµα.

(από capital.gr)