Έπειτα από διαβουλεύσεις με την αγορά και τις εισηγήσεις του ΔΑΠΕΕΠ (Διαχειριστής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης) οριστικοποιήθηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων ο κανονισμός δημοπρασιών των Εγγυήσεων Προέλευσης. Η πρώτη δημοπρασία θα γίνει εντός του μήνα

με τον Διαχειριστή να έχει προγραμματίσει για την Πέμπτη ειδική  ενημερωτική ημερίδα. Οι Εγγυήσεις Προέλευσης πιστοποιούν ότι η ενέργεια που χρησιμοποιείται από μια βιομηχανία, μια επιχείρηση είναι πράσινη.

Ο Κανονισμός Δημοπρασιών Εγγυήσεων Προέλευσης προβλέπει τη θέσπιση μητρώου συμμετεχόντων στις Δημοπρασίες το οποίο θα τηρεί ο ΔΑΠΕΕΠ, τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις εγγραφής, όπως επίσης τον τύπο και τη διαδικασία οργάνωσης και διεξαγωγής των δημοπρασιών, καθώς επίσης τον χρόνο υποβολής των προσφορών, τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των συμμετεχόντων κ.ά.

Επίσης με τον Κανονισμό ρυθμίζονται, μεταξύ άλλων, οι    κανόνες και οι διαδικασίες κάλυψης, εκκαθάρισης και διακανονισμού των συναλλαγών, καθώς και θέματα προκαταβολών, ρητρών, προπληρωμών και εξόφλησης, η τήρηση των αναγκαίων λογαριασμών για τη λειτουργία των δημοπρασιών Εγγυήσεων Προέλευσης και για τον διακανονισμό των συναλλαγών, η  επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των συμμετεχόντων, το  τέλος συμμετοχής υπέρ του ΔΑΠΕΕΠ που καταβάλλουν οι συμμετέχοντες στην δημοπρασία κλπ.

Η πρώτη δημοπρασία θα περιλαμβάνει την δημόσια διάθεση διαφορετικών πακέτων Εγγυήσεων Προέλευσης για «πράσινη» ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) η οποία παρήχθη στο τελευταίο τρίμηνο του 2023, δηλαδή από τον Οκτώβριο έως και τον Δεκέμβριο του 2023.
 
Τα ειδικά χαρακτηριστικά των προϊόντων διαφοροποιούνται και διακρίνονται ως προς την τεχνολογία της παραγωγής ΑΠΕ και τη θέση του σταθμού παραγωγής, δηλαδή το εάν είναι συνδεδεμένα στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα (στην ηπειρωτική χώρα και στα διασυνδεδεμένα νησιά), ή στο Μη Διασυνδεδεμένο σύστημα, δηλαδή στα μη διασυνδεδεμένα νησιά.

Το πρώτο προϊόν αφορά Εγγυήσεις Προέλευσης που εκδόθηκαν για ενέργεια που παρήγαγαν φωτοβολταϊκοί σταθμοί (Διασυνδεδεμένο Σύστημα), το δεύτερο προϊόν αφορά Εγγυήσεις Προέλευσης που εκδόθηκαν για Αιολικούς σταθμούς (Διασυνδεδεμένο Σύστημα) και το τρίτο προϊόν αφορά Εγγυήσεις Προέλευσης που εκδόθηκαν για Φωτοβολταϊκούς Και Αιολικούς σταθμούς που είναι συνδεδεμένοι στα μη διασυνδεδεμένα  νησιά.  

Το ετήσιο πρόγραμμα τρίμηνων δημοπρασιών για το 2024  θα συμπεριλάβει  δυο ακόμη δημοπρασίες, προγραμματισμένες για τις 25 Σεπτεμβρίου  για Εγγυήσεις Προέλευσης παραγωγής του πρώτου τριμήνου του 2024   και στις 15 Δεκεμβρίου για Εγγυήσεις Προέλευσης παραγωγής δεύτερου τριμήνου του 2024.