Σκυλακάκης: Η Πραγματικότητα της Κλιματικής Κρίσης Απαιτεί Μία Νέα Κουλτούρα Συνεννόησης

Σκυλακάκης: Η Πραγματικότητα της Κλιματικής Κρίσης Απαιτεί Μία Νέα Κουλτούρα Συνεννόησης
της Αρχοντίας Γ. Καλλιτέρη
Τρι, 4 Ιουνίου 2024 - 08:16

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, παραχώρησε Συνέντευξη Τύπου αφιερωμένη στο επίκαιρο και κρίσιμο θέμα της πυροπροστασίας. Το παρόν έδωσαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας Δασών, κ. Ευστάθιος Σταθόπουλος, ο Πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου, κ. Γιάννης Ανδρουλάκης, και ο Γενικός 

Διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος, κ. Ευάγγελος Γκουντούφας. Ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε στην ειδική μελέτη που έχει ανατεθεί στην Ακαδημία Αθηνών προκειμένου να υπάρχει λεπτομερής καταγραφή των πιο ευάλωτων περιοχών της Ελλάδας. Ωστόσο, ο Υπουργός εξήγησε ότι ήδη γνωρίζουμε πως υπάρχουν πολλές τέτοιες περιοχές εντός των συνόρων μας.

Ένα από τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν εκτενώς στη Συνέντευξη Τύπου ήταν οι νέοι κανόνες πυροπροστασίας. Πιο συγκεκριμένα, το νέο πλαίσιο αφορά σε ακίνητα— όχι οικόπεδα ή αγροτικές κατασκευές— εντός ή πλησίον (μέχρι 300 μέτρα) δασικών περιοχών. Τέτοιοι συνοικισμοί εντοπίζονται σε 217 δήμους σε όλη την ελληνική επικράτεια. Οι δήμοι αυτοί θα λάβουν έκτακτους πόρους προκειμένου να διαμορφώσουν ζώνες πυροπροστασίας πλάτους 10 μέτρων περιμετρικά των οικισμών.

Οι περιοχές της Ελλάδας που είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε πυρκαγιές. Πηγή: ΥΠΕΝ.

Παράλληλα, οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων θα απευθυνθούν σε εξειδικευμένους επιστήμονες, για παράδειγμα μηχανικούς, οι οποίοι θα καταρτίσουν τις σχετικές εκθέσεις επικινδυνότητας για κάθε κτίσμα. Οι επιστήμονες θα εκδίδουν ένα εφάπαξ πιστοποιητικό, το οποίο θα περιλαμβάνει τις εργασίες πυροπροστασίας που οφείλουν να υλοποιήσουν οι ιδιοκτήτες. Ενδεικτικά, οι εργασίες αυτές μπορούν να περιλαμβάνουν αναμενόμενες αλλαγές όπως το κλάδεμα ή η μετακίνηση επικίνδυνων υλικών. Οι διαδικασίες αυτές θα ολοκληρωθούν εντός του Ιουνίου.

Ωστόσο, η εφαρμογή αυτού του μέτρου έχει προκαλέσει πληθώρα αντιδράσεων. Ο Συνήγορος του Πολίτη εξέδωσε έκτακτη ανακοίνωση επί του θέματος, κατηγορώντας το κράτος ότι μετακυλίει την ευθύνη της πυροπροστασίας στους πολίτες, ενώ υπονομεύει το δικαίωμα στην ιδιοκτησία. Απαντώντας στον ΣτΠ, ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε ότι ο κάθε φορέας έχει τη δική του αρμοδιότητα. Και επειδή ακριβώς τα ακίνητα αποτελούν ιδιωτική περιούσια του κάθε πολίτη, το κράτος δεν μπορεί να επέμβει εντός αυτής της ιδιοκτησίας και να προχωρήσει στις όποιες αλλαγές σχετίζονται με την πυροπροστασία.

Πέραν αυτού, ανησυχίες εκφράζουν και οι πολίτες, με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων να εξηγεί πως τα κριτήρια του νέου κανονισμού είναι ιδιαίτερα δυσχερή για μεγάλο αριθμό ιδιοκτητών, οι οποίοι θα χρειαστεί να ξοδέψουν διόλου ευκαταφρόνητα ποσά αν επιθυμούν να τηρήσουν τον νόμο. Από την πλευρά του, ο Υπουργός τόνισε επανειλημμένα πως τα μέτρα που αναφέρονται στην ΚΥΑ είναι ενδεικτικά, και επομένως οι πολίτες δεν έχουν λόγο να ανησυχούν. Ο σκοπός των νέων πιστοποιητικών θα είναι ακριβώς η προσαρμογή της πυροπροστασίας στις ανάγκες και στις δυνατότητες του κάθε οικήματος.

Η σημασία της πυροπροστασίας των ακινήτων είναι εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς έχει διττή σημασία: Αφενός, η πάγια πολιτική της πυροσβεστικής είναι να προστατεύει τις ανθρώπινες ζωές και τις περιουσίες των πολιτών. Αυτό σημαίνει πως όταν μία οικεία βρίσκεται σε κίνδυνο, οι πυροσβεστικές δυνάμεις θα δώσουν προτεραιότητα σε εκείνη την κατάσβεση, κάτι που απαιτεί ανθρώπινο δυναμικού και υλικούς πόρους. Έτσι, κάθε σπίτι που πρέπει να κατασβηστεί μειώνει τις πιθανότητες να σωθούν δασικές περιοχές. Παράλληλα, όπως έχει αποδειχθεί με τραγικό τρόπο στην Ελλάδα, μία πυρκαγιά μπορεί να καταστρέψει μία ολόκληρη κοινότητα. Πέραν του δυσβάσταχτου οικονομικού κόστους, η ανοικοδόμηση των καμένων κατοικιών δεν είναι αυτονόητη, ούτε συνεπάγεται απαραίτητα επούλωση των πληγών που είχαν υποστεί οι πυρόπληκτοι.

Αναδεικνύοντας για ακόμα μία φορά την ιδιαίτερη ευαισθησία του σχετικά με το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, ο κ. Σκυλακάκης εξήγησε την ανάγκη συνεργασίας των δημόσιων δομών, όπως το κράτος και οι δήμοι, με τους πολίτες. Η κλιματική κρίση είναι ένα περίπλοκο φαινόμενο, το οποίο απαιτεί μία νέα κουλτούρα συνεννόησης.