Τις τελευταίες «πινελιές» στην υπουργική απόφαση για το net-billing βάζει το επιτελείο του ΥΠΕΝ, με στόχο εντός του Ιουνίου να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ. Βασική εκκρεμότητα αποτελεί ο προσδιορισμός του τρόπου με τον οποίο θα πωλείται στο ηλεκτρικό σύστημα η ενέργεια που δεν θα καταναλώνεται την ώρα που παράγεται. Επίσης, ακόμη δεν έχει αποσταλεί στο ΥΠΕΝ η σχετική γνωμοδότηση 

της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) η οποία είναι απαραίτητη για την έκδοση της απόφασης. Το επιτελείο του υπουργού κ. Θόδωρου Σκυλακάκη φαίνεται ότι έχει καταλήξει στη φόρμουλα αποζημίωσης της περίσσειας ενέργειας που δεν θα ιδιοκαταναλώνεται, και παρότι υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις από την  αγορά, επιμένει ότι πρέπει  όλα τα συστήματα, είτε αφορούν επιχειρήσεις, είτε νοικοκυριά, να αποζημιώνονται με την ειδική τιμή αναφοράς των φωτοβολταϊκών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Πάντως σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, δεν μπορεί να εξομοιώνονται τα μεγάλα συστήματα με τα μικρά οικιακά  οικιακά συστήματα   για τα οποία θα πρέπει να καθοριστεί μια χαμηλή λειτουργική ενίσχυση, σε τέτοιο ύψος ώστε να μην επηρεάζει τα ποσοστά αυτοκατανάλωσης.

Άλλωστε, σε αντίθεση με ένα εμπορικό σύστημα, για τα νοικοκυριά η διαδικασία για την πώληση της περίσσειας ενέργειας μέσω του Χρηματιστηρίου είναι μια πολύπλοκη διαδικασία γεγονός που θα αποτρέψει πολλούς από το να προχωρήσουν. Είναι αξιοσημείωτο ότι για την πώληση της παραγωγής τους στο σύστημα θα πρέπει να συμβληθούν με κάποιο Φορέα Σωρρευτικής Εκπροσώπησης (ΦΟΣΕ), ανοίγοντας βιβλία, μια περίπλοκη διαδικασία για έναν ιδιώτη.

Σε κάθε περίπτωση η έκδοση της υπουργικής απόφασης που προβλεπόταν ήδη από τον νόμο  5037/2023 αναμένεται, στην καλύτερη περίπτωση, μια εβδομάδα μετά τις ευρωεκλογές και  θα ορίζει τον τρόπο  ελέγχου του  μέγιστου ορίου συνολικής ισχύος σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας   και τον τρόπο με τον οποίο θα γίνονται το net-billing αλλά και το  virtual net-billing .  Ειδικότερα, θα  καθορίζονται  οι προϋποθέσεις, περιορισμοί, χρεώσεις, το χρονικό διάστημα, εντός του οποίου θα υπολογίζεται ο συμψηφισμός, θα περιγράφονται οι  συμβάσεις συμψηφισμού,  οι τεχνικές προδιαγραφές,  οι όροι λειτουργίας και χρήσης των συστημάτων αποθήκευσης κλπ.  

Με  την προηγούμενη «φόρμουλα» του net-metering  μπορούν να συνεχίζουν μόνο ορισμένες κατηγορίες όπως  όσοι έχουν υπαχθεί στο   πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», αγρότες με  φωτοβολταϊκά   έως 50 kW, συστήματα που αναπτύσσονται από δήμους και νομικά πρόσωπα, δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που επιδιώκουν κοινωφελείς ή άλλους δημόσιους σκοπούς καθώς και   συστήματα που αφορούν  την κάλυψη ενεργειακών αναγκών πολιτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και νοικοκυριών που πλήττονται από την ενεργειακή ένδεια.