ΙΕΑ: Στα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια οι Ετήσιες Επενδύσεις Καθαρής Ενέργειας Φέτος

ΙΕΑ:  Στα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια οι Ετήσιες Επενδύσεις Καθαρής Ενέργειας Φέτος
energia.gr
Πεμ, 6 Ιουνίου 2024 - 09:37

Οι παγκόσμιες επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια πρόκειται να φτάσουν σχεδόν στο διπλάσιο του ποσού που θα κατευθυνθεί στα ορυκτά καύσιμα το 2024, υποβοηθούμενες από τη βελτίωση των αλυσίδων εφοδιασμού και το χαμηλότερο κόστος των καθαρών τεχνολογιών, σύμφωνα με νέα έκθεση του ΙΕΑ.

Οι συνολικές ενεργειακές επενδύσεις παγκοσμίως αναμένεται να ξεπεράσουν για πρώτη φορά τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2024, ενώ περίπου 2 τρισεκατομμύρια δολάρια θα κατευθυνθούν σε καθαρές τεχνολογίες - συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των ηλεκτρικών οχημάτων, της πυρηνικής ενέργειας, των δικτύων, της αποθήκευσης, των καυσίμων χαμηλών εκπομπών, της βελτίωσης της αποδοτικότητας και των αντλιών θερμότητας - σύμφωνα με την τελευταία έκδοση της ετήσιας έκθεσης του ΙΕΑ για τις παγκόσμιες ενεργειακές επενδύσεις.

Το υπόλοιπο, λίγο πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ΗΠΑ, πηγαίνει στον άνθρακα, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, σύμφωνα με την ανάλυση.
Η νέα έκθεση προειδοποιεί, ωστόσο, ότι εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες ανισορροπίες και ελλείψεις στις ροές των ενεργειακών επενδύσεων σε πολλά μέρη του κόσμου.

Επισημαίνει το χαμηλό επίπεδο των δαπανών για καθαρή ενέργεια στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες (εκτός της Κίνας), οι οποίες πρόκειται να ξεπεράσουν για πρώτη φορά τα 300 δισ. δολάρια ΗΠΑ - με επικεφαλής την Ινδία και τη Βραζιλία.

Ωστόσο, αυτό αντιπροσωπεύει μόνο το 15% περίπου των παγκόσμιων επενδύσεων σε καθαρή ενέργεια, πολύ κάτω από αυτό που απαιτείται για την κάλυψη της αυξανόμενης ενεργειακής ζήτησης σε πολλές από αυτές τις χώρες, όπου το υψηλό κόστος κεφαλαίου εμποδίζει την ανάπτυξη νέων έργων.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ Fatih Birol δήλωσε: «Οι επενδύσεις σε νέες πηγές ενέργειας είναι πολύ σημαντικές: "Οι επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια σημειώνουν νέα ρεκόρ ακόμη και σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες, αναδεικνύοντας τη δυναμική της νέας παγκόσμιας ενεργειακής οικονομίας.

"Για κάθε δολάριο που πηγαίνει σήμερα στα ορυκτά καύσιμα, σχεδόν δύο δολάρια επενδύονται στην καθαρή ενέργεια.

"Η αύξηση των δαπανών για καθαρή ενέργεια υποστηρίζεται από ισχυρά οικονομικά στοιχεία, από συνεχείς μειώσεις του κόστους και από εκτιμήσεις για την ενεργειακή ασφάλεια.

"Υπάρχει όμως και ένα ισχυρό στοιχείο βιομηχανικής πολιτικής, καθώς οι μεγάλες οικονομίες ανταγωνίζονται για το πλεονέκτημα στις νέες αλυσίδες εφοδιασμού καθαρής ενέργειας.

«Πρέπει να γίνουν περισσότερα για να διασφαλιστεί ότι οι επενδύσεις φτάνουν εκεί όπου χρειάζονται περισσότερο, ιδίως στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπου η πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή, βιώσιμη και ασφαλή ενέργεια είναι σήμερα εξαιρετικά ελλιπής».

Όταν επιτεύχθηκε η Συμφωνία του Παρισιού το 2015, οι συνδυασμένες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πυρηνική ενέργεια για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ήταν διπλάσιες από το ποσό που πήγαινε στην ενέργεια από ορυκτά καύσιμα, δήλωσε ο ΙΕΑ.

Το 2024, το ποσό αυτό θα αυξηθεί σε δεκαπλάσιο, υπογραμμίζει η έκθεση, με τα φωτοβολταϊκά να ηγούνται του μετασχηματισμού του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας.

Περισσότερα χρήματα πηγαίνουν τώρα στα φωτοβολταϊκά από ό,τι σε όλες τις άλλες τεχνολογίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μαζί. Το 2024, οι επενδύσεις στα ηλιακά φωτοβολταϊκά θα αυξηθούν σε 500 δισ. δολάρια ΗΠΑ, καθώς η πτώση των τιμών των μονάδων θα ωθήσει νέες επενδύσεις, διαπιστώνει η έκθεση.

Η Κίνα πρόκειται να αντιπροσωπεύσει το μεγαλύτερο μερίδιο των επενδύσεων σε καθαρή ενέργεια το 2024, φθάνοντας κατ' εκτίμηση τα 675 δισ. δολάρια ΗΠΑ.

Αυτό προκύπτει από την ισχυρή εγχώρια ζήτηση σε τρεις κλάδους ειδικότερα - ηλιακή ενέργεια, μπαταρίες λιθίου και ηλεκτρικά οχήματα, σύμφωνα με την ανάλυση.

Ακολουθούν η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες, με επενδύσεις καθαρής ενέργειας ύψους 370 δισ. δολαρίων (342,6 δισ. ευρώ) και 315 δισ. δολαρίων αντίστοιχα.

Μόνο αυτές οι τρεις μεγάλες οικονομίες αντιπροσωπεύουν πάνω από τα δύο τρίτα των παγκόσμιων επενδύσεων σε καθαρή ενέργεια, υπογραμμίζοντας τις ανισότητες στις διεθνείς ροές κεφαλαίων στην ενέργεια, σύμφωνα με την έκθεση.