Copernicus: Ο φετινός Μάιος είναι ο 12ος συνεχόμενος μήνας με ρεκόρ Yψηλών Θερμοκρασιών

Copernicus: Ο φετινός Μάιος είναι ο 12ος συνεχόμενος μήνας με ρεκόρ Yψηλών Θερμοκρασιών
energia.gr
Πεμ, 6 Ιουνίου 2024 - 11:49

Η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus (C3S), που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρατήρησε ότι ο Μάιος του 2024 ήταν ο θερμότερος Μάιος που έχει καταγραφεί παγκοσμίως, με παγκόσμια μέση θερμοκρασία επιφανειακού αέρα 0,65°C πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020, σηματοδοτώντας

 τον 12ο συνεχόμενο μήνα για τον οποίο η παγκόσμια μέση θερμοκρασία φτάνει σε τιμή ρεκόρ για τον αντίστοιχο μήνα, με βάση τα δεδομένα ERA5.

Το σερί των 12 μηνών επιβεβαιώνεται την ίδια στιγμή που ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) και το Μετεωρολογικό Γραφείο του Ηνωμένου Βασιλείου δημοσιεύουν την Ετήσια έως Δεκαετή Ενημέρωση Κλιματικών Προβλέψεων, η οποία συνθέτει τις ετήσιες έως δεκαετείς προβλέψεις των εν λόγω οργανισμών για το εγγύς μέλλον για την περίοδο 2024-2028. Η έκθεση αυτή δείχνει, μεταξύ πολλών άλλων ευρημάτων, ότι είναι πιθανό τουλάχιστον ένα από τα επόμενα πέντε έτη να είναι το θερμότερο που έχει καταγραφεί ποτέ, ξεπερνώντας το 2023.

Ο Carlo Buontempo, διευθυντής του C3S, σχολιάζει: "Είναι σοκαριστικό αλλά όχι εκπληκτικό το γεγονός ότι φτάσαμε σε αυτό το 12μηνο σερί. Παρόλο που αυτή η ακολουθία των μηνών-ρεκόρ θα διακοπεί τελικά, η συνολική υπογραφή της κλιματικής αλλαγής παραμένει και δεν διαφαίνεται κανένα σημάδι αλλαγής αυτής της τάσης".

Προσθέτει επίσης: "Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ενημέρωση των δράσεών μας. Αυτή η σειρά των πιο ζεστών μηνών θα μείνει στη μνήμη μας ως συγκριτικά ψυχρή, αλλά αν καταφέρουμε να σταθεροποιήσουμε τις συγκεντρώσεις των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα στο πολύ κοντινό μέλλον, ίσως μπορέσουμε να επιστρέψουμε σε αυτές τις «ψυχρές» θερμοκρασίες μέχρι το τέλος του αιώνα".

Τα δεδομένα από την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus και η έκθεση του WMO-UK Met Office χρησιμοποιούνται για να στηρίξουν μια σημαντική δήλωση για το κλίμα από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, António Guterres (ζωντανά την Τετάρτη στις 16.00 CEST).

"Τον τελευταίο χρόνο, κάθε στροφή του ημερολογίου έχει ανεβάσει τη θερμοκρασία στα ύψη.Ο πλανήτης μας προσπαθεί να μας πει κάτι.Αλλά εμείς δεν φαίνεται να τον ακούμε.Καταρρίπτουμε τα παγκόσμια ρεκόρ θερμοκρασίας και θερίζουμε τον ανεμοστρόβιλο. Είναι η ώρα της κλιματικής κρίσης. Τώρα είναι η ώρα να κινητοποιηθούμε, να δράσουμε και να φέρουμε αποτελέσματα".

Τα στοιχεία της υπηρεσίας Copernicus Climate Change Service για τον Μάιο δείχνουν ότι:

  • Η παγκόσμια μέση θερμοκρασία για τον Μάιο του 2024 ήταν 1,52°C πάνω από τον προβιομηχανικό μέσο όρο της περιόδου 1850-1900, σηματοδοτώντας τον 11ο συνεχόμενο μήνα (από τον Ιούλιο του 2023) σε επίπεδο 1,5°C ή πάνω από αυτό.
  • Η παγκόσμια μέση θερμοκρασία για τους τελευταίους 12 μήνες (Ιούνιος 2023 - Μάιος 2024) είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ, 0,75°C πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020 και 1,63°C πάνω από τον προβιομηχανικό μέσο όρο του 1850-1900.

 

Δωδεκάμηνες τρέχουσες μέσες ανωμαλίες της παγκόσμιας μέσης επιφανειακής θερμοκρασίας του αέρα σε σχέση με τον προβιομηχανικό μέσο όρο του 1850-1900, με βάση μηνιαίες τιμές από τον Ιανουάριο του 1940 έως τον Μάιο του 2024. Πηγή δεδομένων:

ERA5. Πηγή: C3S/ECMWF.

Μια πιο ολοκληρωμένη ανάλυση όσον αφορά άλλους βασικούς κλιματικούς δείκτες, όπως οι θερμοκρασίες επιφάνειας της θάλασσας και η κάλυψη των θαλάσσιων πάγων, θα δημοσιευθεί στο πλαίσιο του τακτικού μηνιαίου δελτίου για το κλίμα.