Αρ. Αϊβαλιώτης στον ΔΑΠΕΕΠ: "Αγκάθια για την Ανάπτυξη των ΑΠΕ το Ανεπαρκές Δίκτυο και η Μείωση της Ζήτησης"

Αρ. Αϊβαλιώτης στον ΔΑΠΕΕΠ:  Αγκάθια για την Ανάπτυξη των ΑΠΕ το Ανεπαρκές Δίκτυο και η Μείωση της Ζήτησης
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 7 Ιουνίου 2024 - 10:07

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην Ημερίδα που διοργάνωσε χθες, Πέμπτη 6 Ιουνίου, ο ΔΑΠΕΕΠ για τις δημοπρασίες εγγυήσεων προέλευσης, ο Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, Γενικός Γραμματέας Eνέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ, αφού αναγνώρισε τη σημασία του Διαχειριστή ως πάρα πολύ σημαντικού οργανισμού για την ενεργειακή πολιτική της χώρας, είπε πως η ανάπτυξη των ΑΠΕ πάει πολύ γρήγορα και πολύ επιτυχημένα, χωρίς να παραλείψει να αναφέρει τα προβλήματα που υπάρχουν με το δίκτυο και τη συνολική κατανάλωση στη χώρα μας την οποία απέδωσε 

και στις πολιτικές ενεργειακές εξοικονόμησης που ακολουθούνται τα τελευταία χρόνια, ιδίως μετά την μεγάλη κρίση τιμών στο φυσικό αέριο.

«Είναι κάτι που μας προβληματίζει», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΝ για να προσθέσει ότι προς το παρόν, η μειωμένη ζήτηση εμποδίζει στην ουσία,  την επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης των ΑΠΕ. 

Τα προβλήματα του δικτύου και της έλλειψης επαρκούς ζήτησης έχουν σαν αποτέλεσμα να έχουμε σοβαρά προβλήματα περικοπών τα οποία στο μέλλον μπορεί να επιδεινωθούν, ανέφερε ο κ. Αϊβαλιώτης για να υπογραμμίσει ότι οι ΑΠΕ που πρόκειται να μπουν στο σύστημα επιταχύνουν, μάλλον, το φαινόμενο, παρά το επιβραδύνουν και αυτό ορθώνει πολύ μεγάλες προκλήσεις για την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ για να επισπεύσει την κατασκευή των διεθνών ηλεκτρικών διασυνδέσεων έτσι ώστε να μπορεί να εξαχθεί η ενέργεια που σήμερα απορρίπτεται. 

Ο Γενικός Γραμματέας αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να τεθεί σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα “βίαιης”, όπως τη χαρακτήρισε, υιοθέτησης λύσεων αποθήκευσης ενέργειας σε όλους τους πιθανούς χρήστες αλλά με προσοχή για να μην ξεπεραστούν τα επιτρεπτά τεχνικά όρια που περιγράφονται στο νέο ΕΣΕΚ. Όπως είπε, όλη αυτή η πολιτική δείχνει ότι η χώρα έχει πολύ μεγάλες πιθανότητες, υπό προϋποθέσεις, να πρωταγωνιστήσει σε παγκόσμιο επίπεδο στην ανάπτυξη των ΑΠΕ.  

Σε αυτή την πορεία, οι Εγγυήσεις Προέλευσης είναι ένα ακόμη σημαντικό υποστηρικτικό εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να υποστηρίξει τόσο τις ίδιες τις ΑΠΕ, αλλά και ως μοχλός διασποράς της «πράσινης επικέτας», την οποία, ολοένα και περισσότερο, όλες οι επιχειρήσεις στον κόσμο, θα πρέπει να προσαρμόζονται για να την εφαρμόζουν, είπε ο κ. Αϊβαλιώτης.

Ακόμη, αναφερόμενος γενικότερα στην πολιτική που ακολουθεί το ΥΠΕΝ, σημείωσε ότι θα κάνουμε το παν για να ενισχύσουμε τη διείσδυση των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό μείγμα της χώρας αλλά και πέραν των συνόρων μας χάρη στα προφανή συγκριτικά πλεονεκτήματά της, όπως είναι ο ήλιος και ο άνεμος, για να εστιάσει στο ότι η Ελλάδα διαθέτει το καλύτερο αιολικό δυναμικό της Μεσογείου που οφείλει να το αξιοποιήσει. «Αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα θα είναι τα βασικά όπλα της πολιτικής μας» υποστήριξε.  

Ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ ευχήθηκε, η εκδήλωση του ΔΑΠΕΕΠ να αποτελέσει μια ευκαιρία για όλους όσοι συμμετέχουν στην αγορά Εγγυήσεων Προέλευσης να ενημερωθούν για το πώς θα διεξάγονται οι δημοπρασίες και να διασπείρουν αυτή τη γνώση στους πιθανούς αποδέκτες.   

Τέλος, αναφερόμενος στις τράπεζες είπε πως υποχρεούνται, τώρα και στο εξής, κάθε δάνειο που παρέχουν να το αξιολογούν από την περιβαλλοντική του διάσταση, ενώ προειδοποίησε πως οι νέες απαιτήσεις της αγοράς, που σχετίζονται με τα ESG, να πυροδοτήσουν μια νέα τραπεζική κρίση.   

Σύμφωνα με τον κ. Αϊβαλιώτη, ολοένα περισσότερες δραστηριότητες οδηγούνται σε προσαρμογή στα κριτήρια ESG, καθώς για παράδειγμα στο άμεσο μέλλον μία βιομηχανία αλουμινίου δεν θα μπορεί να εξάγει αν δεν έχει «πρασινίσει» την παραγωγή της, κάτι που θα πιστοποιεί με Εγγυήσεις Προέλευσης. «Το εργαλείου που λέγεται “πιστοποιητικά προέλευσης” είναι πολύ βοηθητικό για όλη την οικονομική δραστηριότητα της χώρας και ελπίζω οι δημοπρασίες που θα γίνουν να αποφέρουν καλή αξία σε αυτούς που έχουν την παραγωγή των GOs. Ο ΔΑΠΕΕΠ παρέχει μια πολύ χρήσιμη υπηρεσία με αυτές τις δημοπρασίες”, είπε χαρακτηριστικά.