«Ένας Έλληνας βιομήχανος σχεδιάζει να λανσάρει έναν νέο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας για βρετανικά σπίτια, ώστε να ανταγωνιστεί τις αντίστοιχες εταιρείες του κλάδου, Octopus και Ovo», γράφει η αγγλική εφημερίδα Telegraph, συστήνοντας τον Ευάγγελο Μυτιληναίο στο βρετανικό και, ευρύτερα, το διεθνές κοινό, φιλοξενώντας δηλώσεις του. 'Οπως τονίζει στην Telegraph ο Έλληνας επιχειρηματίας, που βρίσκεται στη διαδικασία εισαγωγής του Ομίλου Metlen – τέως 'Ομιλος Mytilineos και του οποίου η αξία του οποίου αποτιμάται σε 5 δις στερλίνες -στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ελπίζει να προχωρήσει γρήγορα σε μία σειρά συμφωνιών κατά την ένταξή του στο εν λόγω χρηματιστήριο, η οποία θα επέτρεπε στην επιχείρησή του να εισέλθει στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού της χώρας

Συγκεκριμένα, ο κ. Μυτιληναίος δηλώνει στη βρετανική εφημερίδα: «Θαυμάζω την Octopus και πραγματικά θαυμάζω τον τρόπο που έχει εξελιχθεί. Έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά… Και αγαπάμε τον ανταγωνισμό. Αγαπάμε τις προκλήσεις».

 

Η Metlen, ένας όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων που περιλαμβάνει μέταλλα, ενέργεια και κατασκευές, προμηθεύει ήδη ηλεκτρισμό σε νοικοκυριά στην Ελλάδα και αλλού, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα. 


Όπως αναφέρει ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, «ξεκινήσαμε στην Ελλάδα από το μηδέν πριν από περίπου 10 χρόνια, όταν είχαμε ένα κρατικό μονοπώλιο. Έτσι, ξέρουμε πολύ καλά πώς να ξεκινήσουμε από το μηδέν και έχουμε αναπτύξει τις δεξιότητες και τον εξοπλισμό και ό, τι χρειάζεται για να κάνουμε τη δουλειά».
 

Η φιλοδοξία του Έλληνα επιχειρηματία να εισχωρήσει στην αγορά οικιακής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο πηγάζει από την πεποίθηση ότι μπορούν να επιτευχθούν μεγάλα κέρδη από την καθαρή μετάβαση στο μηδέν. «Ας μην ξεχνάμε ότι οι εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της δικής μας και της Octopus, έχουν γίνει μεγάλες ως αποτέλεσμα της ενεργειακής μετάβασης, και είμαστε ακόμα στη μέση της διαδικασίας. Ορισμένες εταιρείες θα ενισχύσουν τη θέση τους στην αγορά ενέργειας και κάποιοι άνθρωποι θα χάσουν τη θέση τους, όπως συνέβη στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από δύο χρόνια». 


Η Metlen, η οποία άλλαξε το όνομά της από Mytilineos την περασμένη εβδομάδα στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την είσοδο στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, έχει κατασκευάσει ηλιακά πάρκα στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ έχει εργαστεί και σε υποδομές για τη National Grid, τη βασική εταιρεία υπηρεσιών κοινής ωφελείας στη χώρα, ανάμεσα στις οποίες σε γραμμές υψηλής τάσης, όπως το έργο Eastern Green Link 1.


Τα σχέδια για ένταξη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ανακοινώθηκαν τον περασμένο μήνα. 


Η Metlen σχεδιάζει να διατηρήσει την υπάρχουσα χρηματιστηριακή της αγορά στην Αθήνα, αλλά να μετατρέψει το Λονδίνο την κύρια έδρα της. Η Citi και η Morgan Stanley εργάζονται για το float, το οποίο αναμένεται στα τέλη του 2024 ή στις αρχές του 2025. 


Η εταιρεία θα μπορούσε να προσελκύσει αποτίμηση έως και 5 δισ. λιρών, γεγονός που θα την ωθούσε στον δείκτη μετοχών FTSE 100 blue-chip. 


Ο κ. Μυτιληναίος λέει, εξάλλου, στην Telegraph, ότι η φιλοδοξία του να εισχωρήσει στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου δεν επηρεάστηκε από την τρέχουσα πολιτική αβεβαιότητα που προκύπτει από τις εκλογές. Όπως δήλωσε, «η τροφοδοσία και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα πολιτικά ζητήματα στην οικονομία γιατί επηρεάζει το σύνολο του πληθυσμού. Έχουμε συνηθίσει σε αυτό. Έχουμε συνηθίσει να έρχονται και να φεύγουν οι πολιτικοί για την ενέργεια και μέχρι να διευθετηθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η ενεργειακή μετάβαση, θα έχουμε και ένα ευαίσθητο ρυθμιστικό περιβάλλον», επισημαίνει ο κορυφαίος Έλληνας στον κλάδο της ενέργειας.