Γιαρέντης: «Οι Εγγυήσεις Προέλευσης Δεν Είναι Πιστοποιητικό Αλλά Πιστοποίηση» -Στις 26 Ιουνίου οι Πρώτες 3 Δημοπρασίες

Γιαρέντης: «Οι Εγγυήσεις Προέλευσης Δεν Είναι Πιστοποιητικό Αλλά Πιστοποίηση» -Στις 26 Ιουνίου οι Πρώτες 3 Δημοπρασίες
Του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 7 Ιουνίου 2024 - 15:18

Με τη φράση «οι εγγυήσεις προέλευσης είναι μια εισροή για τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ)» ξεκίνησε την εναρκτήρια ομιλία του στην Ημερίδα που διοργάνωσε ο ΔΑΠΕΕΠ, χθες Πέμπτη, 6 Ιουνίου, για τις Δημοπρασίες Εγγυήσεων Προέλευσης ο Γιάννης Γιαρέντης, Διευθύνων Σύμβουλος του Διαχειριστή. Στην Ημερίδα την οποία παρακολούθησε μεγάλος αριθμός εκπροσώπων φορέων της ενεργειακής αγοράς, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του ΣΠΕΦ, Στέλιος Λουμάκης, και ο διευθυντής Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της ρυθμιστικής αρχής, Διονύσης Παπαχρήστος

Ο κ. Γιαρέντης τόνισε ότι ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ είναι αυτός που από την αρχή του 2000 στηρίζει την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εκείνος που αποζημιώνει την πράσινη ενέργεια και δη, πολύ νωρίτερα από την αποζημίωση που είχαν οι υπόλοιπες παραγωγές μέσω της αγοράς και αυτός ο λογαριασμός που έρχεται να διασφαλίσει ότι η πράσινη παραγωγή «είναι εδώ και θα μείνει και οφείλουμε να τον διαφυλάττουμε ως κόρη οφθαλμού.» 

Όπως είπε ο CEO του ΔΑΠΕΕΠ, ο ΕΛΑΠΕ πέρασε από πολλές προβληματικές εποχές στο παρελθόν με ελλείμματα που δημιούργησαν μεγάλη κρίση στην αγορά, για να τονίσει ότι «κάθε κρίση στην αγορά σημαίνει οπισθοδρόμηση στην ανάπτυξη των ΑΠΕ και ένα πισωγύρισμα στην επενδυτική εικόνα που υπήρχε στο χώρο της ενέργειας.» 

Υπενθύμισε ότι εκείνες τις περιόδους, οι επενδύσεις στις ΑΠΕ είχαν μηδενιστεί, ενώ είχε παρατηρηθεί και αποεπένδυση σε ένα βαθμό, αναφερόμενος σε ορισμένους επενδυτικούς φορείς οι οποίοι είχαν ξεκινήσει να κατασκευάζουν ανανεώσιμα έργα, είχαν φθάσει σε σημείο να πουλάνε όσο-όσο, επειδή έκριναν, με βάση τις συνθήκες της εποχής, ότι οι ΑΠΕ δεν είχαν ευοίωνο μέλλον στη χώρα μας. 

Ο κ. Γιαρέντης είπε ότι κατόπιν συλλογικής προσπάθειας τα τελευταία χρόνια, έγινε δυνατό να ανατραπεί όλη εκείνη την κατάσταση, και δημιουργήθηκε μια πολύ καλή και εύρωστη εικόνα στον ΕΛΑΠΕ με αποτέλεσμα, από την αρχή του 2020 να έχει εξυγιανθεί πλήρως και να αποζημιώνει έγκαιρα τους 17.000 παραγωγούς που σήμερα έχουν αυξηθεί στους σχεδόν 26.000. 

Αυτό το πράγμα για έναν επενδυτή σημαίνει ότι οι ανειλημμένες υποχρεώσεις του –τράπεζες, κατασκευαστές κλπ- πληρώνονται στην ώρα τους σε αντίθεση με την αβεβαιότητα που αντιμετώπιζε στο παρελθόν, είπε χαρακτηριστικά.   

Ο κ. Γιαρέντης κάλεσε για την ανάγκη να διαφυλαχθούν οι απλοποιημένες διαδικασίες και η οικονομική ευρωστία του ΕΛΑΠΕ, ώστε να συνεχίσει να αποζημιώνει στην ώρα τους τους παραγωγούς που εξυπηρετεί. 

Αναφέρθηκε ακόμη στην περίοδο κατά την οποία ο Ειδικός Λογαριασμός ήταν ο κύριος υποστηρικτής του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, καθώς η Πολιτεία αυξομείωνε τα ποσά που αντλούσε από το χρηματιστήριο των ρύπων.  

«Δεν είναι μόνο το 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ που πήγαν από τα ταμεία του ΕΛΑΠΕ στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης αλλά ήταν συνολικά, 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ, χρήματα των ΑΠΕ, άμεσα ή έμμεσα, που κατευθύνθηκαν σε αυτό και στήριξαν την οικονομία την περίοδο της ενεργειακής κρίσης όταν είχε δημιουργηθεί τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα», υπογράμμισε.  

Σημείωσε ακόμη, πως ο ΔΑΠΕΕΠ έχει ζητήσει να αυξηθεί το ΕΤΜΕΑΡ στο ύψος που ήταν πριν από το 2019, δηλαδή στα 24 ευρώ ανά ΜWh. Όπως τόνισε, μπορεί το ΕΤΜΕΑΡ να εμφανίζεται ως μια ρυθμιζόμενη χρέωση υπέρ του ΕΛΑΠΕ, όμως οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις όλα τα προηγούμενα έτη και από όλους τους υπόλοιπους Διαχειριστές είχαν αυξηθεί σταδιακά, σε αντίθεση με το Ειδικό Τέλος που παρέμεινε σταθερό τα τελευταία 4 χρόνια στα 17 ευρώ. Προς τούτο, ο Διαχειριστής έχει υποβάλει τις πρώτες μελέτες του στο ΥΠΕΝ, το οποίο έχει ζητήσει πιο εμπεριστατωμένη ανάλυση.  

Αναφερόμενος στις Εγγυήσεις Προέλευσης, ο CEO του ΔΑΠΕΕΠ ξεκαθάρισε ότι δεν είναι πιστοποιητικό, αλλά είναι πιστοποίηση ότι μια μεγαβατώρα είναι όντως «πράσινη».  Σύμφωνα με τον κ. Γιαρέντη, ο Διαχειριστής είναι ο μοναδικός εγχώριος φορέας το Μητρώο Εγγυήσεων Προέλευσης του οποίου είναι διασυνδεδεμένο με ενταγμένος το ευρωπαϊκό σύστημα ΑΙΒ (Association of Issuing Bodies), κάτι που σημαίνει ότι τα ελληνικά «πράσινα» πιστοποιητικά είναι ενταγμένα στο διασυνοριακό εμπόριο. Εξήγησε ακόμη ότι οι Εγγυήσεις Προέλευσης είναι ένα marketing tool που «ακουμπά» πλέον και τον κάθε πολίτη-καταναλωτή. 

Όπως πρόσθεσε, εντός του 2024 πρόκειται να δημοπρατηθούν 3 εκατομμύρια Εγγυήσεις Προέλευσης, με τα έσοδα που θα αντληθούν να αποτελούν εισροές στον ΕΛΑΠΕ. Ακόμη και στο πιο απαισιόδοξο σενάριο, που η τιμή τους διαμορφωθεί σε 1 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ο ΕΛΑΠΕ θα εισπράξει 3 εκατ. ευρώ. Ο ίδιος πάντως εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η τιμή μπορεί να αγγίξει και τα 5 ευρώ ανά MWh, κάτι που θα μπορούσε να αυξήσει τα έσοδα του Ειδικού Λογαριασμού κατά 15 εκατ. ευρώ.  

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που είχε ήδη εκδώσει ο ΔΑΠΕΕΠ, οι δημοπρασίες θα ξεκινήσουν στις 26 Ιουνίου σε τρεις χωριστές φάσεις δημοπράτησης ισάριθμων «προϊόντων» Εγγυήσεων Προέλευσης, για «πράσινη» ενέργεια που παρήχθη κατά δ’ τρίμηνο του 2023.

 

Στη συνέχεια, η Διευθύντρια Εγγυήσεων Προέλευσης και Ενεργειακού Μείγματος του ΔΑΠΕΕΠ, Μαρία Κουλουβάρη, προέβη σε μια πλήρη παρουσίαση της πρώτης δημοπρασίας που θα αφορά σε 648.411 ΜWh που παρήχθησαν την εν λόγω χρονική περίοδο από φωτοβολταϊκά έργα στο διασυνδεδεμένο σύστημα.  

Όπως είπε, θα ακολουθήσει η δημοπράτηση «πράσινων» πιστοποιητικών για ακόμη 229.888 ΜWh που παράχθηκαν από αιολικά στο διασυνδεδεμένο σύστημα. Τέλος, κατά την τρίτη φάση της 26ης Ιουνίου, θα δημοπρατηθούν Εγγυήσεις Προέλευσης για 11.730 ΜWh, από φωτοβολταϊκά ή αιολικά έργα στα Μη Διασυνδεμένα Νησιά (ΜΔΝ).  

Η κα Κουλουβάρη, εξήγησε ότι σε κάθε δημοπρασία, η περίοδος διαπραγμάτευσης θα διαρκεί 30’  με δυνατότητα παράτασης 5’, εφόσον στα τελευταία 5’ υποβληθεί τουλάχιστον μία έγκυρη προσφορά που τροποποιεί τους επιτυχόντες. Κάθε συμμετέχων θα μπορεί να υποβάλει απεριόριστο αριθμό προσφορών, με κάθε νέα έγκυρη προσφορά να αντικαθιστά την προηγούμενη του ίδιου συμμετέχοντα. 

Τα κριτήρια κατάταξης στον Προσωρινό Πίνακα Κατάταξης Προσφορών θα είναι η τιμή προσφοράς, η ζητούμενη ποσότητα και η χρονική στιγμή παραλαβής. Με την υποβολή κάθε νέας έγκυρης προσφοράς, θα αντικαθίσταται η προηγούμενη έγκυρη προσφορά του ίδιου συμμετέχοντα, όλες οι προσφορές θα επανακατατάσσονται και θα επικαιροποιείται ο προσωρινός Πίνακας Κατάταξης Προσφορών. Με την ολοκλήρωση της δημοπρασίας, θα οριστικοποιείται ο προσωρινός Πίνακας Κατάταξης Προσφορών, μετά και την εξέταση τυχόν ενστάσεων.