Το πετρέλαιο κατέγραψε χθες το μεγαλύτερο άλμα από τον Μάρτιο εν όψει της έκθεσης του ΟΠΕΚ που θα παρέχει μια εικόνα για τις προοπτικές της αγοράς. Σήμερα το Brent διαπραγματευόταν κάτω από τα 82 δολάρια το βαρέλι μετά από άνοδο 2,5% τη Δευτέρα, ενώ το West Texas Intermediate (WTI) βρισκόταν κοντά στα 78 δολάρια. Την έκθεση του ΟΠΕΚ θα 

ακολουθήσουν οι βραχυπρόθεσμες ενεργειακές προοπτικές των ΗΠΑ αργότερα σήμερα Τρίτη και η μηνιαία ανακοίνωση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) αύριο Τετάρτη.

Το αργό ανέκαμψε χθες Δευτέρα, καθώς οι έμποροι αποφάσισαν να «αγοράσουν στη βουτιά» μετά τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία απώλεια από τις αρχές Μαΐου μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ+ να αποκαταστήσει μέρος της προσφοράς φέτος. Το ξεπούλημα ώθησε τον όμιλο να διευκρινίσει ότι θα μπορούσε να διακόψει ή να αντιστρέψει τις αλλαγές στην παραγωγή, αν χρειαστεί.

Το πετρέλαιο έχει πτωτική τάση από τις αρχές Απριλίου λόγω των ανησυχιών για τη ζήτηση και τη διόγκωση της προσφοράς από χώρες εκτός του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών. Η παραγωγή από τη Ρωσία τον περασμένο μήνα παρέμεινε πάνω από το επίπεδο που είχε δεσμευτεί η χώρα στον ΟΠΕΚ+, ακόμη και όταν προχώρησε στις βαθύτερες περικοπές εδώ και πάνω από ένα χρόνο.

Παρόλα αυτά, τα χρονικά περιθώρια υποδηλώνουν κάποιο βαθμό αντοχής, με το τρίμηνο περιθώριο του Brent να διαμορφώνεται στα 1,40 δολάρια το βαρέλι σε backwardation - όταν τα μεταγενέστερα συμβόλαια διαπραγματεύονται με έκπτωση σε σχέση με τα άμεσα - σε σύγκριση με λιγότερο από ένα δολάριο πριν από μία εβδομάδα. Η ανοδική δομή σηματοδοτεί σφιχτή προσφορά.

Οι έμποροι παρακολουθούν επίσης την απόφαση της Fed για τα επιτόκια που αναμένεται την Τετάρτη. Η εύρωστη οικονομία και ο ακόμη υψηλός πληθωρισμός στις ΗΠΑ έχουν κάνει τους επενδυτές να μειώσουν τα στοιχήματα ότι η στροφή της κεντρικής τράπεζας θα γίνει οποτεδήποτε σύντομα. Η προκύπτουσα ενίσχυση του δολαρίου έχει προσθέσει πίεση στις τιμές.