Ένα βήμα πριν τις υπογραφές φαίνεται ότι βρίσκονται η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Masdar για την πώληση της “ναυαρχίδας” ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Πρόκειται για μία συμφωνία που έχει απασχολήσει τους ανθρώπους της αγοράς εδώ και μήνες, καθώς η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κατέχει ένα από τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια ΑΠΕ στην Ελλάδα. Εξάλλου, το brand name ‘ΤΕΡΝΑ’ είναι εκείνο που έχει συνδεθεί με τις ΑΠΕ στη συλλογική συνείδηση των Ελλήνων

Αρχικά, η Masdar θα προχωρήσει στην αγορά των ποσοστών των μεγάλων μετόχων της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Αυτά είναι το μερίδιο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (ύψους 37,3%), το μερίδιο του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργου Περιστέρη (ύψους 11,06%), και το μερίδιο της Atale συμφερόντων Ευάγγελου Μαρινάκη (ύψους 5,98%). Υπάρχει, επίσης, πρόβλεψη για αγορά των ποσοστών που ελέγχουν υψηλόβαθμα στελέχη της επιχείρησης.

Στη συνέχεια, θα ανοίξει δημόσια πρόταση για τους μικρομετόχους (<5%), οι οποίοι σήμερα ελέγχουν το 45,66% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τιμή ανά μετοχή θα κινείται μεταξύ 19,5-20 ευρώ, κάτι που θα σήμαινε ότι το συνολικό κόστος για την αγορά του 100% θα ξεπερνούσε τα 2,3 ευρώ. Η τιμή αυτή προέκυψε κατόπιν ελαφράς πριμοδότησης των πρόσφατων τιμών της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ποια είναι όμως η Masdar, η οποία θα μπει τόσο δυναμικά στην ελληνική αγορά ενέργειας; Η Masdar είναι ένα fund στον τομέα της πράσινης ενέργειας, το οποίο ανήκει στο κράτος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και εδρεύει στο Άμπου Ντάμπι. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, το 43% των μετοχών της Masdar ελέγχεται από την Taqa, την εθνική επιχείρηση ενέργειας, το 33% από την Mubadala, το επενδυτικό ταμείο των ΗΑΕ, και το 24% από την ADNOC, τον κρατικό παραγωγό πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Το fund δραστηριοποιείται σε 40 χώρες, με συνολικές επενδύσεις ύψους 30 δις δολαρίων. Μάλιστα, τους τελευταίους μήνες, το όνομα της Masdar ακούγεται ολοένα και συχνότερα, καθώς φαίνεται πως η διοίκηση της προχωρά σε μία σειρά αγορών στρατηγικής σημασίας. Ανάμεσα σε αυτές, οι πρόσφατες συμφωνίες για μεγάλους παραγωγούς ΑΠΕ σε ΗΠΑ και Νορβηγία.

Στόχος του fund είναι να κατέχει ένα χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ ισχύος 100 GW μέχρι το 2030. Υπενθυμίζεται ότι ο υφιστάμενος σχεδιασμός της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή προβλέπει έργα ΑΠΕ ισχύος 6 GW μέχρι το 2030, έχοντας εγκατεστημένη ισχύ περί τα 1,2 GW επί του παρόντος. Πέρα των ΑΠΕ, η έτερη προτεραιότητα της Masdar είναι η δυναμική παρουσία στην αναδυόμενη αγορά πράσινου υδρογόνου.