Η Κακή Ρωσία με την Καλή Ενεργειακή Πραμάτεια

Nέα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι ανακάμπτει σταθερά η κατανάλωση φυσικού αερίου από τη βιομηχανία αλλά και για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Μάλιστα η τελευταία «ευθύνεται» για το άλμα του +56,1%, σε ετήσια βάση, στη χρήση αερίου τον Μάιο που μας πέρασε! Η Στήλη απορεί: Και τί έγιναν οι θεσμικές παραινέσεις για μείωση της κατανάλωσης καθώς και οι άλλες παρεμβάσεις –επιθέσεις στο ορυκτό καύσιμο που οι ίδιοι πολιτικοί κύκλοι αναγόρευσαν σε καύσιμο-γέφυρα, τάχατες, θα συμβάλει στην πάλαι ποτέ ενεργειακή μετάβαση - νυν ενεργειακό μετασχηματισμό! Και νάταν μονάχα αυτό; Το ρωσικό αέριο από αγωγούς ή σε υγροποιημένη μορφή, (LNG, στα νεοελληνικά), ήταν η κύρια πηγή εισαγωγών του ορυκτού καυσίμου στη χώρα μας, με το μερίδιό του να φθάνει στο σχεδόν 57%, τους πρώτους πέντε μήνες του έτους! 

energia.gr
Τετ, 12 Ιουνίου 2024 - 09:51

Για να δούμε όμως τα πράγματα με το μικροσκόπιο του ΔΕΣΦΑ… Τον περασμένο μήνα η συνολική εγχώρια κατανάλωση φυσικού αερίου έφθασε στις 4,97 TWh και ξεπέρασε κατά 1,8 TWh την αντίστοιχη που καταγράφηκε τον ίδιο μήνα, πέρυσι! Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι η καύση φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας τον Μάιο του 2024 (που κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση από τον ίδιο μήνα του 2023 (+1.43 TWh ή ποσοστό +65%) ήταν η υψηλότερη από το 2019, ενώ η βιομηχανική χρήση υπήρξε η δεύτερη υψηλότερη μετά το 2021. Όσον αφορά στη χρήση από οικιακούς καταναλωτές μειώθηκε κατά μόλις 0,07 TWh! Αν αθροίσουμε τα νούμερα που δημοσίευσε ο ΔΕΣΦΑ, θα δούμε ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου έφθασε στις 25,38 ΤWh, και ήταν αυξημένη για πρώτη φορά φέτος, από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας κατά 1,03 TWh!  

Σε επίπεδο ΕΕ, το 2023, η εσωτερική ζήτηση φυσικού αερίου μειώθηκε κατά 7,1 % σε σύγκριση με το 2022, όμως το ποσοστό εξάρτησης της περιοχής από τις εισαγωγές φυσικού αερίου έφθασε στο 90%, όταν η εσωτερική παραγωγή φυσικού αερίου συνέχισε να μειώνεται με το ποσοστό της πτώσης να φθάνει στο -18,6 % πέρυσι, σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο έτος.  

Έχουμε εμπεδώσει ότι η εθελοτυφλία των Ευρωπαίων δεν ανατρέπεται με “ποταπά” νούμερα και στατιστικές. Και τούτο αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ενώ θα μπορούσε η EE να κάνει τα στραβά μάτια στις “άτεγκτες” πολιτικές της για το Κλίμα, τουλάχιστον έως ότου βρεθεί μια καλύτερη και πιο αποτελεσματική – έστω και “πράσινη”- ισορροπία στο ενεργειακό μείγμα και να ευνοήσει τις επενδύσεις σε νέα έργα υδρογονανθράκων, παραμένει δέσμια μιας παλαιολιθικής αντίληψης –made in Germany – που την κρατά δέσμια των εισαγωγών.  

Για να μην κοιτάμε την καμπούρα του γείτονα, να αναφέρουμε ότι στη χώρα μας -εξακολουθεί να κωλυσιεργεί όσον αφορά στις έρευνες υδρογονανθράκων, για τους οποίους αρκετοί υποστηρίζουν ότι διαθέτουμε σε αφθονία (η Στήλη κρατά αποστάσεις έως ότου μιλήσουν τα γεωτρύπανα) ώστε σε περίπτωση που αυτό αποδειχτεί, να μπορέσει να μειώσει το δημοσιονομικό άχθος και να ενισχύσει την ενεργειακή αυτάρκεια και ασφάλειά της-  οι εισαγωγές αερίου από την Ρωσία μέσω Turkstream από την πύλη Σιδηροκάστρου, ήταν 11 φορές περισσότερες τον περασμένο μήνα από τον αντίστοιχο του προηγούμενου έτους. Το μηνιαίο μερίδιο των εισαγωγών μέσω Turkstream έφθασε στο 64,1%, ενώ σημειώνουμε ότι ήταν οι δεύτερες υψηλότερες από το 2017!  

Στο σύνολο, οι εισαγωγές την περίοδο Ιανουάριος-Μάιος 2024 έφθασαν σε 25,36 TWh, ενώ κατά το 12μηνο Ιούνιος 2023 – Μάιος 2024 οι συνολικές εισαγωγές ρωσικού αερίου έφθασαν στις 33,86 TWh, ήτοι αυξημένες σε ποσοστό +50,1% από την αντίστοιχη περίοδο που προηγήθηκε της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία (22,56 TWh). Τουτέστιν, οι εισαγωγές από την Ρωσία έχουν ξεπεράσει τα προ ενεργειακής κρίσης επίπεδά τους, που σημαίνει, προς τί η τόση ευρωπαϊκή πρεμούρα για κυρώσεις προς την κακή Ρωσία με την καλή ενεργειακή πραμάτεια;