Οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent συνέχισαν να υποχωρούν τον περασμένο Μάιο, όπως και στις αρχές Ιουνίου, καθώς η σημαντική αύξηση της ζήτησης πετρελαίου και η άνοδος των αποθεμάτων έδειχναν μια παγκόσμια αγορά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent υποχώρησαν κατά $6/βαρέλι τον Μάιο, πριν υποχωρήσουν

περαιτέρω στις αρχές Ιουνίου, όταν ο OPEC+ ανακοίνωσε σχέδια για σταδιακή χαλάρωση των πρόσθετων εθελοντικών περικοπών πετρελαϊκής παραγωγής του περασμένου έτους, ξεκινώντας από το δ’ τρίμηνο του 2024.

Η αρχική αντίδραση των traders οδήγησε τις τιμές σε χαμηλό περίπου $77.50/βαρέλι, αλλά οι αξιωματούχοι του OPEC+ επανέλαβαν γρήγορα ότι οι μειώσεις της παραγωγής θα εξαρτηθούν από τις συνθήκες της αγοράς. Αυτά επισημαίνονται στην τελευταία Έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) για τον μήνα Ιούνιο, η οποία δημοσιεύτηκε χθες (12/6) και αναφέρεται στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου.

 

Τον Μάιο, τα παγκόσμια παρατηρούμενα χερσαία αποθέματα πετρελαίου διογκώθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, καθώς η ανεπαρκής ζήτηση εξισορροπήθηκε με την ισχυρή προσφορά πετρελαίου. Τα προκαταρκτικά, αν και ελλιπή, στοιχεία του ΙΕΑ δείχνουν ότι τα αποθέματα πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 48.2 εκατ. βαρέλια τον περασμένο μήνα, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα. Η αύξηση έρχεται πέρα ​​από την συγκέντρωση 19.3 εκατ. βαρελιών τον Απρίλιο, όταν τα αποθέματα στην ξηρά αυξήθηκαν κατά 83.5 εκατ. βαρέλια μετά από οκτώ μήνες άντλησης. Τα βιομηχανικά αποθέματα του ΟΟΣΑ αυξήθηκαν κατά 32.1 εκατ. βαρέλια τον Απρίλιο, αλλά παρέμειναν 94.7 εκατ. βαρέλια κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας.

Οι αυξήσεις αυτές έρχονται εν μέσω συνεχιζόμενης επιβράδυνσης της ζήτησης πετρελαίου σε βασικές αγορές, κυρίως στον ΟΟΣΑ. Τα στοιχεία των ΗΠΑ και της Ευρώπης υποσκάπτουν τις προσδοκίες καθώς η εξαιρετική αδυναμία του πετρελαίου ευθυγραμμίζεται με τις δύσκολες βιομηχανικές συνθήκες. Τα συνολικά ετήσια κέρδη τον Μάρτιο των 650 χιλιάδων βαρελιών την ημέρα για τις χώρες εκτός ΟΟΣΑ απέτυχαν να αντισταθμίσουν τη συρρίκνωση των 815 χιλιάδων βαρελιών την ημέρα στον ΟΟΣΑ, με αποτέλεσμα τη συνολική μείωση της ζήτησης κατά 165 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα σε ετήσια βάση, σύμφωνα με στοιχεία του ΙΕΑ. Τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον Απρίλιο και τον Μάιο δείχνουν περαιτέρω αδυναμία, με την αύξηση της ζήτησης στην Κίνα να υποχωρεί από 800 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα κατά μέσο όρο το α’ τρίμηνο του 2024 σε μόλις 95 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα τον Απρίλιο. Ως αποτέλεσμα, ο ΙΕΑ προσάρμοσε χαμηλότερα τις προσδοκίες για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2024 κατά επιπλέον 100 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα σε 960 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα. Οι υποτονικές προοπτικές του πετρελαίου αναμένεται να συνεχιστούν και το 2025, με μέτρια αύξηση 1 εκατ. βαρελιών την ημέρα που αντανακλά την άτονη οικονομική ανάπτυξη, τον επεκτεινόμενο στόλο ηλεκτρικών οχημάτων και τα οφέλη καλύτερης απόδοσης των οχημάτων.

Όσον αφορά στην πετρελαϊκή προσφορά, ο OPEC+ έχει εκπονήσει έναν οδικό χάρτη για την εκτόνωση των επιπλέον εθελοντικών μειώσεων της προσφοράς έως και 2.2 εκατ. βαρέλια την ημέρα από το δ’ τρίμηνο του 2024 έως το γ’ τρίμηνο του 2025. Δεδομένων των διαβεβαιώσεων του μπλοκ ότι η αύξηση της παραγωγής μπορεί να διακοπεί ή να αντιστραφεί υπό τις συνθήκες της αγοράς, ο ΙΕΑ αναμένεται να προσαρμόσει κατάλληλα την πετρελαϊκή προσφορά του OPEC+ όταν επιβεβαιωθεί μια τέτοια απόφαση. Σε αυτή την περίπτωση, η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου αναμένεται ότι θα αυξηθεί κατά 690 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα κατά μέσο όρο φέτος, με αποτέλεσμα την αύξηση κατά 1.4 εκατ. βαρέλια την ημέρα από χώρες εκτός OPEC+. Το επόμενο έτος θα μπορούσε να σημειώσει κέρδη 1.8 εκατ. βαρελιών την ημέρα συνολικά, με την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου των χωρών εκτός OPEC+ να αυξάνεται κατά 1.5 εκατ. βαρέλια την ημέρα και των χωρών του OPEC+ κατά 320 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα υψηλότερα. Καθώς η ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να παραμείνει ασθενής, η πετρελαϊκή προσφορά μπορεί να προσαρμοστεί χαμηλότερα το επόμενο έτος, παρά υψηλότερα, καταλήγει ο ΙΕΑ.