Στα τέλη του μήνα αναμένεται ότι θα έχει κλείσει το ζήτημα με την επιδότηση των καταναλωτών ρεύματος με παροχή ισχύος έως 35 KVA. Αυτό προβλέπεται σε  Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την υπόθεση που ταλαιπωρεί εδώ και περίπου μια διετία τους προμηθευτές ρεύματος καθώς από τον Φεβρουάριο του 2022 είχαν κληθεί να συνυπολογίσουν στα τιμολόγια ρεύματος των πελατών τους με παροχές ισχύος έως 35 KVA επιδοτήσεις που στη συνέχεια έπρεπε να ζητήσουν πίσω, εάν ο δικαιούχος ξεπερνούσε τον ευρωπαϊκό κανόνα του de minimis.

Το ζήτημα είχε προκύψει διότι οι επιδοτήσεις είχαν ανακοινωθεί πριν τη έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με συνέπεια οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας να επιβαρυνθούν με κονδύλια περίπου 700 εκατ. ευρώ. Μάλιστα στα τέλη του προηγούμενου έτους με υπουργική απόφαση είχε προβλεφθεί ότι τα απαιτούμενα ποσά θα προέλθουν από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Οι προμηθευτές δεν ήταν πλέον υποχρεωμένοι να προσκομίζουν υπεύθυνες δηλώσεις από τους δικαιούχους πελάτες τους, αλλά μόνον τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας που πιστοποιούσαν τα ποσά.

Με τη νέα ΚΥΑ των Κ. Χατζηδάκη και Θ. Σκυλακάκη εκτιμάται ότι θα κλείσει αυτό το «κεφάλαιο». Όπως προβλέπει, για την περίοδο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 εκδίδεται ανακεφαλαιωτικός λογαριασμός ανά δικαιούχο, από τον εκάστοτε προμηθευτή, ο οποίος τον εκπροσωπεί ή τον εκπροσωπούσε κατά την περίοδο εφαρμογής του μέτρου. O ανακεφαλαιωτικός λογαριασμός περιλαμβάνει το συνολικό ποσό επιδότησης ανά δικαιούχο καταναλωτή για την περίοδο από τον Φεβρουάριο του 2022 έως και τον Οκτώβριο του 2023.

Επίσης η απόφαση προβλέπει ότι έως τις 30 Ιουνίου 2024 εκδίδεται δεύτερος ανακεφαλαιωτικός λογαριασμός ανά δικαιούχο, από τον Προμηθευτή, ο οποίος περιλαμβάνει το συνολικό ποσό επιδότησης ανά δικαιούχο καταναλωτή για όλη την περίοδο εφαρμογής του μέτρου. Σύμφωνα με την τελευταία υπουργική απόφαση η επιδότηση αφορά την περίοδο Φεβρουαρίου - Δεκεμβρίου του 2022, καθώς και το σύνολο του 2023.

Για τον Οκτώβριο του 2022, για όλους τους δικαιούχους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας εκτός αυτών με παροχή αγροτικής χρήσης και αυτών των αρτοποιείων, η μοναδιαία επιδότηση ορίζεται στο ποσό των 168 ευρώ/MWh επί της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι 2.067 kWh. Για τον Δεκέμβριο του 2022, είναι στα  149 ευρώ/MWh επί της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας έως 2.067 kWh. Για τον Ιανουάριο του 2023, η μοναδιαία επιδότηση ορίζεται σε 158 ευρώ/MWh και για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2023, η μοναδιαία επιδότηση ορίζεται 25 ευρώ/MWh.

Ως ημερομηνία χορήγησης νοείται η ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού ηλεκτρικής ενέργειας, και το αργότερο που μπορεί να χορηγηθεί είναι η 30η Ιουνίου 2024. Το συνολικό ποσό ενίσχυσης που μπορεί να λάβει κάθε δικαιούχος στον γεωργικό τομέα με βάση τον κανόνα του de minimis είναι 280.000 ευρώ. Το αντίστοιχο που μπορεί να λάβει δικαιούχος που δραστηριοποιείται στους τομείς της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας είναι 335.000 ευρώ ενώ για κάθε άλλη δραστηριότητα  δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 2.250.000 ευρώ συνυπολογιζόμενων άλλων ενισχύσεων που έχει λάβει η επιχείρηση.