Μελέτη: Η Κλιματική Αλλαγή θα μπορούσε να επηρεάσει τα Μοτίβα των Υπεράκτιων Ανέμων»

Μελέτη: Η Κλιματική Αλλαγή θα μπορούσε να επηρεάσει τα Μοτίβα των Υπεράκτιων Ανέμων»
energia.gr
Πεμ, 13 Ιουνίου 2024 - 10:45

Ο πάροχος διαδικτυακών λύσεων, Youwind Renewables και η εταιρεία κλιματικής μοντελοποίησης Climate Scale, προειδοποιούν ότι τα υπεράκτια αιολικά έργα θα μπορούσαν να επηρεαστούν από την αλληλεπίδραση μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και της φυσικής μεταβλητότητας των μοτίβων ανέμου. Καθώς η παραγωγή υπεράκτιας αιολικής ενέργειας προβλέπεται να αυξηθεί κατά 15 φορές τις επόμενες

δύο δεκαετίες, μετατρέποντάς την σε μια βιομηχανία αξίας 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων ΗΠΑ, είναι επιτακτική ανάγκη οι προγραμματιστές να εξετάσουν τις μελλοντικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στους αιολικούς πόρους, δήλωσε το ζεύγος.

Ενώ η υπεράκτια αιολική ενέργεια έχει τεράστιες δυνατότητες, η φύση της που εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες παρουσιάζει προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν για να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και κερδοφορία των υπεράκτιων αιολικών έργων, πρόσθεσαν.
Για παράδειγμα, η αιολική άπνοια που σάρωσε μεγάλο μέρος της Ευρώπης το καλοκαίρι και τις αρχές του φθινοπώρου του 2021 οδήγησε σε μείωση της παραγωγής ενέργειας κατά περισσότερο από 30%.

Τα μοντέλα δείχνουν ότι γεγονότα όπως αυτά είναι πιθανό να γίνουν πιο κοινά, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Μια μελέτη που διεξήχθη από την Youwind σε συνεργασία με την Climate Scale, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Science Journal of Physics του IOP, Conference Series.

Ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής 

Η μελέτη αφορούσε την ανάλυση του αντίκτυπου της κλιματικής αλλαγής στους οικονομικούς δείκτες ενός έργου υπεράκτιου αιολικού πάρκου.

Τρεις διαφορετικές «κοινωνικοοικονομικές διαδρομές» αναλύθηκαν για τρεις βασικές περιοχές ανάπτυξης αιολικών πάρκων: τη Θάλασσα της Ιρλανδίας (IS), τη Ζώνη της Πριγκίπισσας Ελισάβετ (PEZ) και τη Φορταλέζα, Βραζιλία (BF).

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής οδήγησαν σε μείωση του εσωτερικού ποσοστού απόδοσης (IRR) για έργα στις τοποθεσίες IS και PEZ ξεκινώντας από τη δεκαετία του 2040 και μετά, σε σχέση με τις προβλέψεις IRR που βασίζονται σε ιστορικά δεδομένα ανέμου.

Αντίθετα, τα αποτελέσματα για το BF ήταν από ουδέτερα έως θετικά.

Αυτό αντικατοπτρίζει τα μοντέλα της Κλίμακας Κλίματος που προβλέπουν ότι τα μεσαία γεωγραφικά πλάτη του βόρειου ημισφαιρίου είναι πιθανό να δουν τον πιο σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο από τις αλλαγές στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Αυτή η σημαντική διακύμανση στα αποτελέσματα που βασίζονται σε διαφορετικά κλιματικά μοντέλα υπογραμμίζει τη μακροπρόθεσμη αβεβαιότητα σχετικά με το πώς θα αλλάξουν και θα μετατοπιστούν οι αιολικοί πόροι.

Αυτή η μελέτη παρουσιάστηκε στο συνέδριο TORQUE 2024 αιολικής ενέργειας στη Φλωρεντία.

Υπογραμμίζει τη σημασία της ενσωμάτωσης μακροπρόθεσμων μοντέλων κλιματικής κλίμακας στον σχεδιασμό έργων και στην οικονομική ανάλυση.

Πρέπει να ληφθεί υπόψη το χρονοδιάγραμμα των υπεράκτιων αιολικών έργων - κατά τη διάρκεια των 30 και πλέον ετών ζωής ενός περιουσιακού στοιχείου, τα πρότυπα του ανέμου μπορεί να αλλάξουν, επηρεάζοντας το κόστος του έργου, την παραγωγή ενέργειας και τη συνολική κερδοφορία, σύμφωνα με τη μελέτη.

Αυτή η ολοκληρωμένη προσέγγιση θα επιτρέψει στους προγραμματιστές να εντοπίζουν πιθανούς κινδύνους και να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις που ενισχύουν την ανθεκτικότητα και τη βιωσιμότητα των έργων τους.

Στο πλαίσιο αυτής της αρχικής συνεργασίας με την Climate Scale, η Youwind αναπτύσσει τώρα λύσεις για την καλύτερη αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στα έργα αιολικής ενέργειας, εξασφαλίζοντας ένα ανθεκτικό και βιώσιμο μέλλον για την ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.