«Κλιματική Kόλαση» κάτω από έναν «Θόλο Θερμότητας»

«Κλιματική Kόλαση» κάτω από έναν «Θόλο Θερμότητας»
energia.gr
Παρ, 14 Ιουνίου 2024 - 09:16

Ο κόσμος γνώρισε τον πιο καυτό Μάιο που έχει καταγραφεί και ένα σερί 12 μηνών όταν κάθε μήνας σημείωσε νέο υψηλό. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε ότι η ανθρωπότητα βρίσκεται στο δρόμο προς την «κλιματική κόλαση». Η Καλιφόρνια και οι νοτιοδυτικές ΗΠΑ είναι παγιδευμένες κάτω από έναν «θόλο θερμότητας», με προειδοποιήσεις για ακραία ζέστη για πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Λας Βέγκας. Μεγάλες περιοχές του Λεβάντε και της νότιας Ασίας υπέστησαν σοβαρούς καύσωνες,

με τους Αφγανούς πρόσφυγες στο Πακιστάν να αντιμετωπίζουν ζέστη άνω των 52°C . Η Σαουδική Αραβία έχει προειδοποιήσει για ζεστές συνθήκες για το φετινό προσκύνημα Χατζ, με θερμοκρασίες έως 48°C και 60% πιθανότητα βροχής.

Τον Δεκέμβριο, το Ριάντ θα φιλοξενήσει μια σύνοδο κορυφής της Σύμβασης του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της ερημοποίησης. Η Σαουδική Αραβία είπε στους διαπραγματευτές για το κλίμα στη Βόννη ότι η φύτευση 10 δισεκατομμυρίων δέντρων θα είναι στο επίκεντρο του επόμενου σχεδίου της για το κλίμα, με την κάλυψη των δέντρων να μπορεί να μειώσει τις θερμοκρασίες στις πόλεις κατά 2,2°C, ενώ το Άμπου Ντάμπι θα δημιουργήσει ένα κέντρο γεωργίας « που θα αλλάξει το παιχνίδι ». για τη βελτίωση της ασφάλειας των τροφίμων και του νερού σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Η Μέση Ανατολή, που απειλείται από πολλούς πολέμους, την ερημοποίηση και την ξηρασία, δεν έχει την πολυτέλεια να αγνοήσει τις αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Η Αυστραλία, εν τω μεταξύ, υπέστη ένα διαφορετικό κλιματικό πρόβλημα, αλλά ένα αρκετά γνωστό στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από τον Απρίλιο – η δυνατή βροχή προκάλεσε ξαφνικές πλημμύρες στα ανατολικά της χώρας.

Η τρύπα του όζοντος ανακάμπτει
Σε μια καλή περιβαλλοντική είδηση, τα επίπεδα υδροχλωροφθορανθράκων (HCFC) στην ατμόσφαιρα έχουν πέσει για πρώτη φορά. Οι HCFC εισήχθησαν ως υποκατάστατα των χλωροφθορανθράκων, που απαγορεύτηκαν βάσει του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ του 1987, αλλά εξακολουθούν να καταστρέφουν τη στιβάδα του όζοντος και είναι ισχυρά αέρια του θερμοκηπίου. Σύμφωνα με αυτή την τάση, η τρύπα στο στρώμα του όζοντος μπορεί να κλείσει σε περίπου 40 χρόνια, συμβάλλοντας στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του δέρματος.