Οι εισαγωγές φυσικού αερίου της Ευρώπης από τη Ρωσία ξεπέρασαν τον Μάιο τις προμήθειες από τις ΗΠΑ για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δύο χρόνια, παρά τις προσπάθειες απεξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Αν και μεμονωμένοι παράγοντες 

προκάλεσαν την εξέλιξη αυτή, η οποία αναδεικνύει τη δυσκολία περαιτέρω μείωσης της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, με αρκετές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης να εξακολουθούν να βασίζονται στις εισαγωγές από τη γειτονική τους χώρα.

«Είναι εντυπωσιακό να βλέπουμε το μερίδιο αγοράς του ρωσικού φυσικού αερίου και του [υγροποιημένου φυσικού αερίου] να ανεβαίνει υψηλότερα στην Ευρώπη μετά από όλα όσα έχουμε περάσει και όλες τις προσπάθειες που έγιναν για την αποσύνδεση και την απομάκρυνση του κινδύνου του ενεργειακού εφοδιασμού», δήλωσε ο Tom Marzec-Manser, επικεφαλής. της ανάλυσης αερίων στην εταιρεία συμβούλων ICIS.


Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η Μόσχα μείωσε τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η οποία αύξησε τις εισαγωγές LNG, το οποίο αποστέλλεται σε ειδικά πλοία, με προέλευση κυρίως από τις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ ξεπέρασαν τη Ρωσία ως προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη τον Σεπτέμβριο του 2022 και από το 2023 αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα πέμπτο της προμήθειας της Γηραιάς Ηπείρου. Ωστόσο, τον περασμένο μήνα, οι αποστολές ρωσικού αερίου μέσω αγωγών και LNG αντιπροσώπευαν το 15% της συνολικής προσφοράς στην ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελβετία, τη Σερβία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τη Βόρεια Μακεδονία, σύμφωνα με στοιχεία του ICIS. Το LNG από τις ΗΠΑ αποτελούσε το 14% της προσφοράς στην περιοχή, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2022, όπως έδειξαν τα στοιχεία του ICIS.

Όπως σημειώνουν οι Financial Times, η αντιστροφή έρχεται εν μέσω μιας γενικής ανόδου των ευρωπαϊκών εισαγωγών ρωσικού LNG, παρά το γεγονός ότι αρκετές χώρες της ΕΕ πιέζουν να επιβάλουν κυρώσεις σε αυτές.

Ως γνωστόν, η Ρωσία στα μέσα του 2022 σταμάτησε να στέλνει φυσικό αέριο μέσω αγωγών προς τη βορειοδυτική Ευρώπη, ωστόσο συνεχίζει να παρέχει προμήθειες μέσω αγωγών μέσω Ουκρανίας και Τουρκίας.


Οι ροές τον Μάιο επηρεάστηκαν από συγκεκριμένους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης μιας διακοπής λειτουργίας σε μια μεγάλη εγκατάσταση εξαγωγής LNG των ΗΠΑ, ενώ η Ρωσία έστειλε περισσότερο αέριο μέσω της Τουρκίας εν όψει της προγραμματισμένης συντήρησης του Ιουνίου.

Η ζήτηση για φυσικό αέριο στην Ευρώπη παραμένει επίσης σχετικά χαμηλή, με τα επίπεδα αποθήκευσης να πλησιάζουν τα υψηλά ρεκόρ για αυτήν την εποχή. Η ανατροπή «δεν φαίνεται πιθανό να διαρκέσει», τονίζει ο Marzec-Manser του ICIS, καθώς η Ρωσία θα μπορούσε το καλοκαίρι να μεταφέρει LNG στην Ασία μέσω της Βόρειας Θαλάσσιας Διαδρομής [στην Αρκτική]. Αυτό ήταν πιθανό να μειώσει την ποσότητα που αποστέλλεται στην Ευρώπη, ενώ η παραγωγή LNG στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί ξανά, όπως είπε. «Η Ρωσία διαθέτει περιορισμένη ευελιξία ώστε να μπορέσει να διατηρήσει αυτό το μερίδιο [στην Ευρώπη] καθώς η ζήτηση [για φυσικό αέριο] αυξάνεται τον επόμενο χειμώνα, ενώ η συνολική παραγωγή LNG στις ΗΠΑ αυξάνεται ενώ ακόμη μεγαλύτερη νέα χωρητικότητα αναμένεται να προστεθεί στην παγκόσμια αγορά μέχρι το τέλος του έτους." πρόσθεσε.

 


Η συμφωνία διαμετακόμισης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας λήγει επίσης φέτος, θέτοντας σε κίνδυνο τις ροές αερίου προς την Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει τις προσπάθειες για τη θέσπιση επενδυτικού σχεδίου για την επέκταση της χωρητικότητας των αγωγών στον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου μεταξύ της ΕΕ και του Αζερμπαϊτζάν. Ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε στους FT ότι οι προμήθειες μέσω της διαδρομής δεν επαρκούν επί του παρόντος για να αντικαταστήσουν τα 14 bcm ρωσικού φυσικού αερίου που μεταφέρονται σήμερα ετησίως μέσω της Ουκρανίας προς την ΕΕ.


Η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Kadri Simson επισήμανε ότι έχει εκφράσει την ανησυχία της σχετικά με την εκτροπή του LNG από την Ευρώπη για την κάλυψη της ζήτησης στην Ασία σε ταξίδι τηε στην Ιαπωνία αυτόν τον μήνα. Όπως χαρακτηριστικά είπε, το Τόκιο και οι Βρυξέλλες έχουν δημιουργήσει ένα «σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης» για την παρακολούθηση των ελλείψεων LNG και συμφώνησαν και οι δύο να ακολουθήσουν μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας. «Η ΕΕ είναι έτοιμη να περιορίσει τυχόν αρνητικά γεγονότα στην προσφορά ή τη ζήτηση στις παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου», πρόσθεσε η Simson. «Η αποθήκευση αερίου [στην ΕΕ] παραμένει σε επίπεδα ρεκόρ [και] η ζήτηση φυσικού αερίου μας σταθεροποιήθηκε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, μειωμένη κατά 20% σε σύγκριση με το 2021».