Έως τα τέλη του μήνα εκτιμάται ότι θα υπογραφεί η πολυαναμενόμενη εδώ και 15 μήνες υπουργική απόφαση  η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για την αυτοπαραγωγή ενέργειας.  Εν αναμονή της αναγκαίας γνωμοδότησης της ΡΑΑΕΥ, ολοκληρώνεται και η άτυπη διαβούλευση με τις αρμόδιες υπηρεσίες και την αγορά, πριν τη δημοσίευσή της. 

Σε αυτή θα περιλαμβάνεται ο τρόπος εφαρμογής του net-billing (ταυτοχρονισμένος συμψηφισμό) που αποτελεί το διάδοχο σχήμα του net-metering (ενεργειακός συμψηφισμός) για την αυτοπαραγωγή σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ειδικότερα, θα ορίζει τον τρόπο ελέγχου του μέγιστου ορίου συνολικής ισχύος σταθμών  ΑΠΕ και τον τρόπο με τον οποίο θα γίνονται ο ταυτοχρονισμένος συμψηφισμός  και ο εικονικός ταυτοχρονισμένος συμψηφισμός (virtual net-billing).

Η εφαρμογή του, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΝ, αναμένεται να είναι οριζόντια, δηλαδή με τους ίδιους όρους τόσο για τα συστήματα που εγκαθιστούν τα νοικοκυριά όσο και για τα  μεγαλύτερα των επιχειρήσεων. Δηλαδή όλοι οι αυτοκαταναλωτές θα πρέπει να πωλούν την περίσσεια ενέργειας που δεν ιδιοκαταναλώνεται τη στιγμή που παράγεται στη χονδρεμπορική αγορά. Άρα οι κάτοχοι του φωτοβολταϊκού θα πρέπει να συμβληθούν με κάποιο  Φορέα Σωρευτικής Εκπροσώπησης (ΦΟΣΕ), ρόλο που στην περίπτωση των νοικοκυριών θα αναλάβει ο ΔΑΠΕΕΠ. Η περίσσεια ενέργεια, σύμφωνα με πληροφορίες, θα πωλείται στην εκάστοτε τιμή του Χρηματιστηρίου Ενέργειας σε επίπεδο τετάρτου.

 Επίσης, στην Υπουργική Απόφαση θα εξειδικευτούν και οι ρυθμίσεις που είχαν προβλεφθεί στον νόμο 5037/2023 σχετικά με τη συλλογική αυτοκατανάλωση. Δηλαδή για αυτοκαταναλωτές ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) οι οποίοι ενεργούν από κοινού, με άλλα λόγια για ενοίκους πολυκατοικιών ή και για εμπορικά καταστήματα, επιχειρήσεις και γραφεία σε επαγγελματικά κτίρια κλπ.

Ειδικότερα για τους συγκεκριμένους καταναλωτές, οι νέες ρυθμίσεις έχουν προβλέψει ότι τουλάχιστον δύο αυτοκαταναλωτές που βρίσκονται στο ίδιο κτίριο θα μπορούν να συμμετέχουν από κοινού σε δραστηριότητες και να ρυθμίζουν μεταξύ τους τον επιμερισμό της ενέργειας που παράγεται από τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς τους. Στον ενεργειακό συμψηφισμό, υπό το νέο σχήμα της συλλογικής αυτοκατανάλωσης, θα μπορούν να ενταχθούν και οι καταναλώσεις κοινοχρήστων σε κτίρια.

Η αναμενόμενη υπουργική απόφαση θα ορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα ενεργούν οι αυτοκαταναλωτές από κοινού, θα συμμετέχουν στις δραστηριότητες και θα επιμερίζουν την παραγόμενη ενέργεια. Παράλληλα, θα καθορίζει τις λεπτομέρειες για τη σύνδεση των σταθμών και την αποτελεσματική λειτουργία του σχήματος συλλογικής αυτοκατανάλωσης, σε σχέση με τους Διαχειριστές του δικτύου και του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ αντίστοιχα.