Κορύφωση της Παγκόσμιας Κατανάλωσης Ορυκτών Καυσίμων και των Ενεργειακών Εκπομπών το 2023

Κορύφωση της Παγκόσμιας Κατανάλωσης Ορυκτών Καυσίμων και των Ενεργειακών Εκπομπών το 2023
Του Δημήτρη Μεζαρτάσογλου
Παρ, 21 Ιουνίου 2024 - 10:09

Την περασμένη Πέμπτη (20/6), το Ενεργειακό Ινστιτούτο (Energy Institute), με έδρα το Λονδίνο, σε συνεργασία με τις συμβουλευτικές εταιρείες KPMG και KEARNEY και το πανεπιστήμιο Heriot Watt, δημοσίευσαν για δεύτερο συνεχόμενο έτος την μελέτη με τίτλο “2024 Statistical Review of World Energy”, στην οποία παρατίθενται χρήσιμα στατιστικά στοιχεία για την παγκόσμια αγορά ενέργειας

Αξίζει να αναφερθεί ότι τo Energy Institute ανέλαβε από την BP την εκπόνηση της συγκεκριμένης μελέτης, η οποία αποτελεί σημείο αναφοράς για τους επαγγελματίες του κλάδου της ενέργειας από τη δεκαετία του 1950.

Σύμφωνα με την μελέτη, η παγκόσμια κατανάλωση ορυκτών καυσίμων και οι εκπομπές ενέργειας έφθασαν σε ιστορικά υψηλά το 2023, παρόλο που το μερίδιο των ορυκτών καυσίμων στο παγκόσμιο ενεργειακό μίγμα μειώθηκε ελαφρώς σε ετήσια βάση. Η αυξανόμενη ζήτηση για ορυκτά καύσιμα, παρά την σημαντική διείσδυση των ΑΠΕ, θα μπορούσε να αποτελέσει εμπόδιο για την ενεργειακή μετάβαση σε χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα, καθώς η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας φτάνει τον 1.5οC, το όριο πέρα από το οποίο λένε οι επιστήμονες ότι οι επιπτώσεις από την άνοδο της θερμοκρασίας, την ξηρασία και τις πλημμύρες θα γίνουν πιο ακραίες. «Ελπίζουμε ότι αυτή η έκθεση θα βοηθήσει τις κυβερνήσεις, τους παγκόσμιους ηγέτες και τους αναλυτές να προχωρήσουν μπροστά, έχοντας ξεκάθαρη εικόνα για τις προκλήσεις», δήλωσε ο Romain Debarre της εταιρείας συμβούλων Kearney.

Πέρυσι ήταν το πρώτο πλήρες έτος αναδρομολόγησης των ρωσικών ενεργειακών ροών μακριά από τη Δύση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, και επίσης η πρώτη πλήρης χρονιά χωρίς σημαντικούς περιορισμούς στις μετακινήσεις που να συνδέονται με την πανδημία του κορωνοϊού.

Η έκθεση κατέγραψε μεταβαλλόμενες τάσεις στη χρήση ορυκτών καυσίμων σε διάφορες περιοχές. Στην Ευρώπη, για παράδειγμα, το μερίδιο ενέργειας από ορυκτά καύσιμα υποχώρησε κάτω από το 70%, για πρώτη φορά μετά τη βιομηχανική επανάσταση. «Στις προηγμένες οικονομίες, παρατηρούμε σημάδια κορύφωσης της ζήτησης για ορυκτά καύσιμα, σε αντίθεση με τις οικονομίες στον Παγκόσμιο Νότο, για τις οποίες η οικονομική ανάπτυξη και οι βελτιώσεις στην ποιότητα ζωής συνεχίζουν να οδηγούν στην ανάπτυξη των ορυκτών καυσίμων», δήλωσε ο Nick Wayth, Διευθύνων Σύμβουλος του Energy Institute.

Τα ορυκτά καύσιμα αντιπροσώπευαν σχεδόν το σύνολο της αύξησης της ζήτησης στην Ινδία το 2023, αναφέρει η έκθεση, ενώ στην Κίνα η χρήση ορυκτών καυσίμων αυξήθηκε κατά 6% σε νέα υψηλά επίπεδα. Ωστόσο, η Κίνα αντιπροσώπευε πάνω από το ήμισυ της παγκόσμιας νέας εγκατεστημένης ισχύος στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ πέρυσι.

Η συνολική παγκόσμια κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας έφτασε στο ιστορικό υψηλό των 620 Exajoules (EJ), ανέφερε η έκθεση, καθώς οι εκπομπές ξεπέρασαν για πρώτη φορά τους 40 γιγατόνους CO2. «Σε ένα έτος όπου είδαμε τη συμβολή των ΑΠΕ να φτάνει σε νέο υψηλό ρεκόρ, η συνεχώς αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση ενέργειας σημαίνει ότι το μερίδιο που προέρχεται από τα ορυκτά καύσιμα έχει παραμείνει ουσιαστικά αμετάβλητο», δήλωσε ο Simon Virley από την εταιρεία συμβούλων KPMG. «Το να προσθέτει η Κίνα περισσότερες ΑΠΕ από ό,τι ο υπόλοιπος κόσμος μαζί είναι αξιοσημείωτο», δήλωσε χαρακτηριστικά.