Παταγώδης Αποτυχία της Ακολουθούμενης Οικονομικής Πολιτικής η Επιβληθείσα Έκτακτη Εισφορά στα Διυλιστήρια

Δεν είναι η πρώτη φορά. Είναι η δεύτερη και, μάλιστα, μέσα σε διάστημα δυο ετών που η σημερινή κυβέρνηση καταφεύγει στην εύκολη λύση υπερφορολόγησης των δύο δυιλιστηριακών ομίλων της χώρας. Το 2022 προχώρησε σε κανονική λεηλασία των ταμείων τους, εισπράττοντας € 350 εκατ. πέρα και πάνω από την κανονικά έσοδα που εισέπραξε από την τακτική φορολόγηση τους (περίπου € 900 εκατ.), προκειμένου να επιδοτήσει το υψηλό κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος που αντιμετώπιζαν τότε οι καταναλωτές λόγω της ενεργειακής κρίσης

energia.gr
Σαβ, 22 Ιουνίου 2024 - 14:03

Σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αδυνατώντας στην πράξη να ελέγξει το διογκούμενο κύμα ακρίβειας, προσπαθεί με κάθε τρόπο να μαζέψει χρήματα από δεξιά και αριστερά προκειμένου να παρατείνει ή και να μειώσει τους μειωμένους στο 13% συντελεστές ΦΠΑ. Ενώ το ευκολότερο και πλέον αποτελεσματικό μέτρο για την τόνωση της οικονομίας θα ήταν να μειώσει σημαντικά, λ. χ. κατά 50%, και άπαξ το σημερινό απαράδεκτο συντελεστή του 24% , από τους υψηλότερους στην Ευρώπη. Αντ’ αυτού, οι οικονομικοί εγκέφαλοι της κυβέρνησης προχωρούν σε ημίμετρα με μειωμένους επιλεκτικά συντελεστές για ομάδες προϊόντων και υπηρεσιών, ενώ παράλληλα σχεδιάζουν και υλοποιούν φορολογικές επιδρομές σε μεγάλες επιχειρήσεις υπό τον μανδύα της ευγενικά αποκαλούμενης,  «Προσωρινής Συνεισφοράς Αλληλεγγύης»

Προφανώς οι σχεδιαστές της οικονομικής πολιτικής δεν έχουν ουδεμία σχέση με την πραγματική οικονομία και έχουν πλήρη άγνοια για το πώς είναι οργανωμένος και λειτουργεί ένας μεγάλος ενεργειακός όμιλος, στη προκειμένη περίπτωση Helleniq Energy και Motor Oil. Δύο όμιλοι με μακροχρόνια παρουσία στην Ελληνική αγορά, που συνολικά απασχολούν άμεσα περί τους 7000 εργαζόμενους ( και έμμεσα επιπλέον 10.000) και αποτελούν πυλώνες της Ελληνικής οικονομίας. Με σταθερές ετήσιες επενδύσεις της τάξης των € 350 εκατ. τον χρόνο σε νέες παραγωγικές μονάδες και καινοτομία, και εξαγωγές πάνω από τα € 17 δισεκ., οι δυο Όμιλοι αποτελούν την ατμομηχανή του ενεργειακού τομέα και της οικονομίας γενικότερα.

Το να έρχεται σήμερα η κυβέρνηση και να φορολογεί διπλά και τριπλά έναν από τους πλέον επιτυχημένους κλάδους της Ελληνικής οικονομίας, όχι μόνο αποδυναμώνει το επιχειρείν αλλά στέλνει ένα τελείως αρνητικό μήνυμα στους Έλληνες και ξένους επενδυτές που επιθυμούν να αναπτύξουν περαιτέρω τις επιχειρήσεις τους. Με αλλά λόγια, τους λέει ότι αφ´ ενός μεν δεν υπάρχει σταθερό φορολογικό καθεστώς και τα πάντα μπορούν να ανατραπούν ανά πάσα στιγμή. Και, από την άλλη, τους προειδοποιεί να μην τολμήσουν και αναπτυχθούν πολύ γιατί θα αποτελέσουν στόχο ανηλεούς φορολογικής επιδρομής.

Εν όψει των ανωτέρω, ας σταματήσει επιτέλους η κυβέρνηση μέσω των μηχανισμών που ελέγχει στα ΜΜΕ να θριαμβολογεί για δήθεν αύξηση των ξένων επενδύσεων και ανάπτυξη της οικονομίας. Στην πραγματικότητα, εδώ και πολύ καιρό έχουν σταματήσει να υπάρχουν ξένες επενδύσεις με στόχο την δημιουργία παραγωγής, απασχόλησης και εξαγωγών, η δε οικονομία αναπτύσσεται με τον αναιμικό ρυθμό του 2,0 %, και αυτό χάρη στην αύξηση της κατανάλωσης και στο υψηλό πληθωρισμό. Τώρα, με την υπερφορολόγηση ενός από του πλέον επιτυχημένους κλάδους της οικονομίας, η κυβέρνηση στέλνει ηχηρό μήνυμα προς κάθε επίδοξο σοβαρό επενδυτή να κρατηθεί μακριά από αυτή την παράλογη χώρα με το νέο σοβιετικό καθεστώς και την κυβέρνηση που ισχυρίζεται ακόμα ότι είναι νεοφιλελεύθερη. Αιδώς Αργείοι!