Λ. Γούτα στο 15ο SEED του ΙΕΝΕ: Οι Eταιρείες Καυσίμων Στην Εποχή της Ενεργειακής Μετάβασης

Λ. Γούτα στο 15ο SEED του ΙΕΝΕ: Οι Eταιρείες Καυσίμων Στην Εποχή της Ενεργειακής Μετάβασης
Του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 25 Ιουνίου 2024 - 09:00

Σε βιντεοσκοπημένη ομιλία της στη διάρκεια της 9ης Συνεδρίας με θέμα «Εναλλακτικές ενεργειακές λύσεις: Πράσινα καύσιμα, Υδρογόνο, και CCUS, στο πλαίσιο του 15ου Ενεργειακού Διαλόγου που διοργάνωσε το ΙΕΝΕ στην Θεσσαλονίκη, η κα Λιάνα Γούτα, Γενική Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Βιομηχανιών Παραγωγής Καυσίμων (Fuels Europe)* σημείωσε πως τα υγρά καύσιμα παρέχουν το 97% της ενέργειας που χρησιμοποιείται σήμερα στον κόσμο και τόνισε ότι ο κλάδος βρίσκεται σε σημείο καμπής αφού καλείται να αντιμετωπίσει τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην 150χρονη ιστορία του.

Όπως ανέφερε, οι ευρωπαϊκές εταιρείες καυσίμων προσφέρουν στις χώρες, στους πολίτες και στις επιχειρήσεις  βιώσιμα, οικονομικά προσιτά και αξιόπιστα υγρά καύσιμα και προϊόντα.

Η κλιματική ουδετερότητα δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς ανανεώσιμα καύσιμα, τόνισε για να προσθέσει πως η ευρωπαϊκή βιομηχανία καυσίμων αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της λύσης στην πορεία της ΕΕ προς την κλιματική ουδετερότητα, αφού αντικαθιστά ορυκτά μόρια με ανανεώσιμα μόρια στα προϊόντα που παράγει, μειώνοντας το αποτύπωμα άνθρακα των δραστηριοτήτων της και επιτρέποντας την απαλλαγή από τον άνθρακα άλλων στρατηγικής σημασίας κλάδων.  

Η κα Γούτα υπογράμμισε ότι η Fuels Europe δεν μένει στα σχέδια αλλά έχει αναλάβει ήδη δράση προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως είπε, ορισμένα από τα συμβατικά διυλιστήρια στην Ευρώπη έχουν μετατραπεί σε βιο-διυλιστήρια, αντικαθιστώντας το πετρέλαιο με 100% βιώσιμη βιομάζα. Επιπλέον, άλλα διυλιστήρια συν-επεξεργάζονται ήδη ένα μείγμα ορυκτών πρώτων υλών και βιομάζας, με την τελευταία να επιτρέπει την αντικατάσταση της πρώτης ύλης πετρελαίου για τη σταδιακή μείωση του αποτυπώματος άνθρακα των προϊόντων τους.

Σημείωσε ακόμη ότι πραγματοποιούνται σημαντικές επενδύσεις σε άλλες εναλλακτικές καθαρές τεχνολογίες, όπως η ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια, τα σημεία φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα ή η παραγωγή υδρογόνου.

*H Fuels Europe εκπροσωπεί τις 39 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη στον τομέα της παραγωγής και διανομής υγρών καυσίμων και προϊόντων για τις Μεταφορές, καθώς και στην παραγωγή και διανομή ενέργειας και πρώτων υλών για τη Βιομηχανία. Αποτελείται από δύο τμήματα: την FuelsEurope, που εκπροσωπεί τα ενδιαφέροντα του κλάδου στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, και την Concawe, το επιστημονικό τμήμα του Συνδέσμου. 

Μπορείτε να δείτε την ομιλία της κα Γούτα στο βίντεο που ακολουθεί: