Σ. Αραβία: Deal ύψους $ 1,5 δισ., με Siemens, για 2 εργαστάσια ηλεκτροπαραγωγής με φ. αέριο

Σ. Αραβία: Deal ύψους $ 1,5  δισ., με Siemens, για 2 εργαστάσια ηλεκτροπαραγωγής με φ. αέριο
energia.gr
Τρι, 25 Ιουνίου 2024 - 08:46

Η Σαουδική Αραβία υπέγραψε συμφωνία ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη Siemens Energy για δύο εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο, τα οποία θα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια για το βασίλειο ήδη από το 2026, ενώ η πλήρης λειτουργία τους θα ξεκινήσει το επόμενο έτος, ανέφεραν τη Δευτέρα τα μέσα ενημέρωσης του Κόλπου, αναφέρει το oilprice.com. Η Siemens θα προμηθεύσει τα βασικά εξαρτήματα για τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής Taiba 2 και Qassim 2 που θα κατασκευαστούν στις δυτικές και κεντρικές περιοχές της Σαουδικής Αραβίας,

παρέχοντας περίπου 2.000 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς το Βασίλειο επιδιώκει να αλλάξει το ενεργειακό του μείγμα. Η China Energy International Group είναι ο συμβαλλόμενος εταίρος της Siemens για το έργο του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής. η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης 25ετές συμβόλαιο συντήρησης για τη Siemens. Οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής Taiba και Qassim, όταν κατασκευαστούν, θα είναι από τους μεγαλύτερους και πιο αποδοτικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με ατμοστρόβιλο στον κόσμο, αντικαθιστώντας μια δομή που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πετρέλαιο.

"Η Σαουδική Αραβία προωθεί το όραμά της 2030 για τη μετατροπή του Βασιλείου σε πρωτοποριακό οικονομικό τόπο. Οι νέοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο θα παρέχουν αξιόπιστη παροχή ενέργειας και θα συμβάλουν στη βιώσιμη και προσανατολισμένη στο μέλλον ανάπτυξη της χώρας. Ο τοπικός κόμβος εξυπηρέτησης της Siemens Energy στο Dammam θα συμβάλει σημαντικά στην επέκταση και τον εντοπισμό της τεχνολογίας και των ικανοτήτων στο Βασίλειο", ανέφερε τη Δευτέρα ο Karim Amin, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Siemens Energy, σύμφωνα με το Trade Arabia.

Το Βασίλειο σχεδιάζει να δαπανήσει συνολικά 10 δισεκατομμύρια δολάρια για την επέκταση του κύριου συστήματος φυσικού αερίου, τοποθετώντας νέους αγωγούς και αναβαθμίζοντας τα συστήματα λειτουργίας σε μια προσπάθεια να κάνει τη μετάβαση από το αργό πετρέλαιο στο φυσικό αέριο. Οι δύο νέες μονάδες που λειτουργούν με φυσικό αέριο θα εξοικονομήσουν στη χώρα περίπου 60% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε σύγκριση με τις πετρελαιοκίνητες μονάδες, σύμφωνα με το πρακτορείο The National.

Το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους, ο σαουδαραβικός πετρελαϊκός γίγαντας Aramco ξεκίνησε συνεργασία με τη Siemens για την ανάπτυξη μιας μικρής κλίμακας δοκιμαστικής μονάδας άμεσης δέσμευσης αέρα για τη διαχείριση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Η Aramco ευελπιστεί να χρησιμοποιήσει το συλληφθέν CO2 από τον αέρα στην παραγωγή συνθετικών καυσίμων με χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, μέσω δύο εμβληματικών έργων επίδειξης στο NEOM στα βορειοδυτικά της χώρας και στην Ισπανία, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Aramco.