Η υλοποίηση του στόχου για το net zero απαιτεί 10 τρισ. δολάρια σε ασφαλιστικές καλύψεις, σύμφωνα με μία πρόσφατη έκθεση. Πιο συγκεκριμένα, η συμβουλευτική ασφαλίσεων Howden και η Boston Consulting Group δημοσίευσαν την κοινή έκθεσή τους, η οποία συμπεραίνει πως η πράσινη μετάβαση θα χρειαστεί νέες ασφαλιστικές καλύψεις που θα αγγίξουν τα 10 τρισ. δολάρια μέχρι το 2030.

Οι καλύψεις αυτές θα αφορούν μία σειρά τομέων δράσης, όπως οι υποδομές ενέργειας, οι οδικές μεταφορές, τα κτίρια κ.λπ. Όπως αναφέρουν οι FT, σε κάποιες περιπτώσεις τα ασφάλιστρα θα αφορούν σε νέα έργα, για παράδειγμα υπεράκτια αιολικά, ενώ σε κάποιες άλλες θα αφορούν σε υφιστάμενες υποδομές, όπως το στεγαστικό απόθεμα. Τα προβλεπόμενα 10 τρισ. σε ασφάλιστρα αποτελούν περισσότερο από το 50% των 19 τρισ. δολαρίων που έχουν ήδη δεσμευτεί για την επίτευξη του net zero.

Ο Rowan Douglas, Διευθύνων Σύμβουλος της κλιματικής ομάδας της Howden, δήλωσε ότι η έκθεση είχε ως στόχο να «αφυπνίσει» όλους τους ενδιαφερόμενους για τον ζωτικό ρόλο της ασφαλιστικής κάλυψης στην ενεργειακή μετάβαση και τις προκλήσεις που αυτή παρουσιάζει. Οι πιέσεις στην αγορά θα είναι «πανταχού παρούσες», πρόσθεσε. «Θα έχουμε αυτή την ενεργειακή μετάβαση σε παγκόσμιο επίπεδο, με ρυθμό και κλίμακα, όλα την ίδια στιγμή.» Πράγματι, τόσο οι άνθρωποι της αγοράς, όσο και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στρέφουν το βλέμμα τους στον κρίσιμο ρόλο της ασφάλισης κατά τη διαδικασία της ενεργειακής μετάβασης.

Ωστόσο, η θέση των παρόχων ασφαλιστικής κάλυψης είναι ήδη ευάλωτη: Η νέα πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής, λόγου χάρη τα καταστροφικά ακραία φαινόμενα, έχουν αναπόφευκτα αλλάξει τον τρόπο που λειτουργούσαν οι προμηθευτές ασφάλισης και αντασφάλισης μέχρι πρόσφατα. Η ανάγκη παροχής μεγαλύτερης κάλυψης έναντι φυσικών καταστροφών θα εντείνει την πίεση στον τομέα, σύμφωνα με την έκθεση. Από την άλλη, μία σειρά “ατυχημάτων” και κακοτεχνιών σε υποδομές που σχετίζονται με την πράσινη μετάβαση, όπως τα αιολικά πάρκα, έχουν εκτινάξει το κόστος της ασφάλισης αυτών των έργων.

Ένα άλλο συμπέρασμα της έκθεσης είναι η διατήρηση των ασφαλίστρων που αφορούν στα έργα υδρογονανθράκων, ειδικά όσο τα ορυκτά καύσιμα παραμένουν εν ενεργεία μέχρι το 2030. «Αν και θα μπορούσε κανείς να περιμένει ότι θα υπάρξει αντιστάθμιση των νέων επενδύσεων σε σχέση με τις παραδοσιακές, αυτό δεν θα συμβεί βραχυπρόθεσμα», δήλωσε ο Raphael Troitzsch, Διευθύνων Σύμβουλος της Boston Consulting Group.