Μια κοινοπραξία που συγκεντρώνει 17 εταίρους από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες άρχισε να εργάζεται σε ένα project με την ονομασία Floatfarm, με στόχο τη μείωση του ισοσταθμισμένου κόστους ενέργειας (Levelized cost of energy - LCOE) των πλωτών αιολικών πάρκων μέσω λύσεων όπως η κοινή πρόσδεση και αγκυροβολία, καθώς και τη μείωση των επιπτώσεων των πλωτών αιολικών πάρκων στη θαλάσσια άγρια ζωή.

Χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σχεδόν 6 εκατομμύρια ευρώ, το έργο ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2024 και θα διαρκέσει τέσσερα χρόνια.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η κοινοπραξία σχεδιάζει να εργαστεί για τη σημαντική προώθηση της ωριμότητας της πλωτής υπεράκτιας αιολικής τεχνολογίας, επιτυγχάνοντας μειώσεις κόστους σε όλα τα επίπεδα εντός των φάσεων σχεδιασμού και υλοποίησης. Το Floatfarm στοχεύει επίσης στη μείωση των αρνητικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων στη θαλάσσια ζωή και στην ενίσχυση της δημόσιας αποδοχής των πλωτών αιολικών πάρκων.

Μία από τις βασικές δράσεις για την κοινοπραξία Floatfarm είναι η παροχή μιας μελλοντικής πλατφόρμας για την ενσωμάτωση και τη δοκιμή προηγμένων τεχνολογιών σε ένα αντιπροσωπευτικό θαλάσσιο περιβάλλον μέσω της κατασκευής μιας πλωτής υπεράκτιας ανεμογεννήτριας 15 MW σε κλίμακα 1:7.

Στόχος του έργου είναι η μείωση του LCOE της πλωτής αιολικής ενέργειας μέσω διαφόρων πρωτοβουλιών, συμπεριλαμβανομένης της αναμενόμενης μείωσης του βάρους έως και 80% στο RNA με την εφαρμογή καινοτόμων ιδεών για τις γεννήτριες, που ενδεχομένως θα οδηγήσει σε μειωμένη χρήση υλικών σπάνιων γαιών. Επιπλέον, οι βελτιώσεις στο σχεδιασμό των πλωτών ανεμογεννητριών αναμένεται να αυξήσουν τη δέσμευση ενέργειας, ιδίως σε περιοχές με βαθιά νερά, με προβλέψεις που δείχνουν μια πιθανή αύξηση έως και 20% στην ετήσια παραγωγή ενέργειας υπό συγκεκριμένες συνθήκες ταχύτητας ανέμου, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Floatfarm.

Το έργο Floatfarm επιδιώκει να καταδείξει, μεταξύ άλλων, τη σκοπιμότητα και τα πλεονεκτήματα των κοινών τρόπων πρόσδεσης και αγκύρωσης για πλωτές ανεμογεννήτριες, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής μείωσης του κόστους εγκατάστασης του συστήματος πρόσδεσης κατά 26% μέσω της υιοθέτησης κοινών γραμμών πρόσδεσης και αγκυρών.

Η κοινοπραξία θα πραγματοποιήσει επίσης ολοκληρωμένες αξιολογήσεις των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της πλωτής υπεράκτιας αιολικής τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης της θαλάσσιας ηχορύπανσης και της λειτουργίας του οικοσυστήματος, μέσω προηγμένης ακουστικής μοντελοποίησης και μοντέλων οικοσυστημάτων. Το έργο θα αξιολογήσει επίσης την κοινωνική αντίληψη και αποδοχή των νέων πλωτών αιολικών τεχνολογιών μέσω μιας επισκόπησης των διαδικασιών και πρακτικών διαβούλευσης στις χώρες της ΕΕ στους τομείς των υπεράκτιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Στις 24 Ιουνίου, η εταιρεία Innosea, ειδικός στις θαλάσσιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που ανήκει στην OWC, ανακοίνωσε ότι συμμετέχει στην κοινοπραξία Floatfarm.

"Καθώς η πλωτή αιολική ενέργεια φτάνει σε νέα επίπεδα ωριμότητας, το Floatfarm αντιπροσωπεύει το επόμενο κεφάλαιο για την τεχνολογία - φέρνοντας σε επαφή κορυφαίες εταιρείες για να διερευνήσουν νέους τρόπους βελτίωσης της παραγωγής ενέργειας και εξοικονόμησης κόστους στα στάδια σχεδιασμού και υλοποίησης της πλωτής αιολικής ενέργειας. Και τα δύο θα επιταχύνουν την υιοθέτηση της τεχνολογίας, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την εκπλήρωση των κλιματικών στόχων", δήλωσε ο Jean-Christophe Gilloteaux, επικεφαλής Ε&Α της Innosea.

Το Floatfarm, το οποίο βασίζεται στο έργο Floatech, το οποίο έληξε τον Δεκέμβριο του 2023 και χρηματοδοτήθηκε επίσης από την ΕΕ, συντονίζεται από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου (TU Berlin). Εκτός από το TU Berlin και την Innosea, στην κοινοπραξία συμμετέχουν το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας, η Ecole Centrale de Nantes (ECN), το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Delft (TU Delft), το Πανεπιστήμιο της Γάνδης, το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δανίας (DTU), το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας της Ιταλίας (CNR), οι εταιρείες Saipem, Sowento, Next Ocean, SeaPower, blueOASIS, France Energies Marines, Hagnesia Wind, BW Ideol και Euronovia.