Μπορεί η Ελλάδα να επαίρεται για το ενισχυμένο ρόλο της στα Βαλκάνια και τις καλές σχέσεις  με την γείτονα Τουρκία, οι εξελίξεις όμως την διαψεύδουν. Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Τουρκία όχι μόνο δεν δείχνουν να συμμορφώνονται προς τις υποχρεώσεις τους, αλλά συνεχίζουν να την προκαλούν, ανεβάζοντας το θερμόμετρο στην περιοχή στα ύψη. Στην Αλβανία ουδείς φαίνεται να πτοείται από το γεγονός ότι ο Φρέντυ Μπελέρης 

εξελέγη ευρωβουλευτής και η όποια ελπίδα για μείωση της ποινής του εξανεμίστηκε. Ο εκλεγμένος δήμαρχος Χιμάρας και ευρωβουλευτής της ΝΔ θα παραμείνει στην φυλακή μέχρι τον Οκτώβριο σύμφωνα με την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου Καταπολέμησης της Διαφθοράς, παρά τις προειδοποιήσεις της Αθήνας ότι η συνεχιζόμενη φυλάκιση Μπελέρη θα έχει συνέπειες στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι μετά την άρνηση της αλβανικής δικαιοσύνης να επιτρέψει την ορκωμοσία του κ. Μπελέρη ως Δημάρχου Χιμάρας, τώρα του απαγορεύει να ορκιστεί και ευρωβουλευτής. Και θα έχει ενδιαφέρον να δει κανείς ποια θα είναι η αντίδραση της Αθήνας. Γιατί μέχρι στιγμής η στάση αναμονής και οι κινήσεις καλής θέλησης της ελληνικής κυβερνήσεως -όπως η συναίνεση στην αποστολή της επιστολής των 27 για την έναρξη της των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία -, είχαν μάλλον τα αντίθετα αποτελέσματα.

Χριστιάν Μίτσκοσκι 

Το ίδιο ισχύει και με την Βόρεια Μακεδονία, με τον  νέο Πρωθυπουργό Χριστιάν Μίτσκοσκι να φθάνει στο σημείο να ειρωνευτεί τον Έλληνα ΥΠΕΞ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο άνθρωπος είτε δεν ξέρει τη συμφωνία (των Πρεσπών) είτε δεν την αντιλαμβάνεται». Με αυτόν τον τουλάχιστον ασεβή τρόπο επέλεξε να σχολιάσει ο Μίτσκοσκι την δήλωση υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργου Γεραπετρίτη, από το Λουξεμβούργο, πως η η νέα ηγεσία στα Σκόπια παραβιάζει κατάφωρα τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας αποφάσισε, συστηματικά και επίμονα, να μην χρησιμοποιεί στον εσωτερικό δημόσιο λόγο τη συνταγματική ονομασία της χώρας.

Αυτό συνιστά κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία προβλέπει την ενιαία χρήση του μοναδικού ονόματος “Βόρεια Μακεδονία”, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό» δήλωσε, μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, προσερχόμενος την Δευτέρα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Λουξεμβούργο. Απτόητος, ο Μίτσκοσκι επανέλαβε σε συνέντευξη σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων πως στα επίσημα έγγραφα του κράτους και στις επαφές του στο εξωτερικό θα χρησιμοποιεί τη συνταγματική ονομασία της χώρας (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), ενώ στις δημόσιες εμφανίσεις του και στις δηλώσεις στο εσωτερικό θα αποκαλεί τη χώρα «Μακεδονία», καθώς όπως ισχυρίστηκε αυτό αποτελεί «ανθρώπινο δικαίωμα»! Κανείς φυσικά δεν πιάστηκε εξαπίνης από την στάση των Σκοπίων. Ήταν γνωστές οι απόψεις του νέου Πρωθυπουργού εδώ και καιρό.

Όπως είναι γνωστή και η στάση του εθνικιστικού κόμματος VMRO όλα αυτά τα χρόνια. Και εδώ είναι που έχουν γίνει πολλαπλά λάθη. Διότι στην Συμφωνία των Πρεσπών δεν υπήρξε καμμία εγγύηση για το τι μέλλει γενέσθαι αν το κόμμα του γνώριμου σε εμάς  Γκρούεφκι  επανέλθει στην εξουσία. Και δεν προσέφερε καμία δικλείδα ασφαλείας για την Ελλάδα μετά την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Και ενώ το ελληνικό ΥΠΕΞ υποψιαζόταν αυτό που θα συμβεί, τηρούσε και πάλι στάση αναμονής με τα γνωστά αποτελέσματα.

Χακάν Φιντάν

Όσον αφορά την Τουρκία, πέρα από το γεγονός ότι πρέπει να ζητήσουμε την άδεια της για να οριοθετήσουμε θαλάσσια πάρκα στην επικράτεια μας, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν επιχείρησε να εμπλέξει και την Ελλάδα στις πολύ σοβαρές προειδοποιήσεις της Χεζμπολλάχ εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Από την αρχή προειδοποιούσαμε τους παράγοντες στην Ευρώπη για την ελληνοκυπριακή διοίκηση (σ.σ στην Κύπρο). Το γεγονός ότι αυτός ο τόπος και τα ελληνικά νησιά χρησιμοποιούνται για επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή δεν θα ωφελήσει ούτε την «Ελληνοκυπριακή Διοίκηση» ούτε την Ελλάδα. Η συμβουλή μας, αυτό που είπαμε στους Έλληνες, είναι να μείνετε μακριά από αυτά τα θέματα, γιατί όταν εμπλακείτε με αυτόν τον τρόπο στους εν εξελίξει πολέμους στη Μέση Ανατολή, αν γίνετε μέρος αυτών, θα έρθει η φωτιά και θα σας βρει». Ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι οι συμβουλές Φιντάν εντάσσονται στα πλαίσια της καλής γειτονίας. Δεν χωρά καμμία αμφιβολία πάνω σε αυτό. Αναρωτιόμαστε τι θα έκανε η Τουρκία αν δεν είχαμε υπογράψει και την περίφημη Διακήρυξη των Αθηνών.

Επιπλέον η Άγκυρα στα πλαίσια και πάλι των σχέσεων καλής γειτονίας εξέδωσε NAVTEX για εργασίες πλοίου πόντισης καλωδίων στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ νότια της Ρόδου και Ανατολικά της Κρήτης εντός της δυνητικής ελληνικής υφαλοκρηπίδας, δηλώνοντας ότι πρόκειται περί περιοχής της «τουρκικής υφαλοκρηπίδας». Πρόκειται για σημείο που έχει δηλωθεί μονομερώς και αυθαίρετα στον ΟΗΕ ως τουρκική ΑΟΖ και εντάσσεται στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και στο νέο δόγμα περί «γαλάζιας πατρίδας». Και η Αθήνα απλά παρακολουθεί ή καλύτερα τηρεί στάση αναμονής. Μέχρι να έρθουν τα χειρότερα.