Στις αρχές Σεπτεμβρίου εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμη η Υπουργική Απόφαση η οποία θα απλοποιεί την περιβαλλοντική αδειοδότηση μονάδων αποθήκευσης ενέργειας έως 100 MW, εξοικονομώντας για τους επενδυτές χρόνο και χρήμα. Πρόκειται για μια μεγάλη εκκρεμότητα η οποία δημιουργεί εμπόδια στην ανάπτυξη των έργων και αναμένεται ότι θα κλείσει το επόμενο δίμηνο. Η υπόθεση ταλαιπωρεί τον κλάδο εδώ και περίπου μια τριετία. Από τον Ιούνιο του 2021 όταν η αρμόδια Ομάδα Διοίκησης Έ Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας που είχε συστήσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) προκειμένου να

διαμορφώσει το σχετικό θεσμικό και ρυθμιστικό πλαίσιο, είχε εισηγηθεί ότι σταθμοί με μπαταρίες έως 100 MW θα έπρεπε για την περιβαλλοντική τους αδειοδότηση να κατατάσσονται στα έργα Κατηγορίας Β, δηλαδή στις επενδύσεις που έχουν μικρές και τοπικές επιπτώσεις. Έτσι, για την αδειοδότηση των συγκεκριμένων έργων, είχε αποφασιστεί ότι θα αρκούσε η έκδοση Πρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων (ΠΠΔ), δηλαδή ουσιαστικά μια τυπική διαδικασία αδειοδότησης στην οποία ο επενδυτής συνυποβάλλει μαζί με τα υπόλοιπα απαιτούμενα έγγραφα, μια συμπληρωμένη τυποποιημένη φόρμα όπου δηλώνει υπεύθυνα τις επιπτώσεις του έργου κλπ..

Στις 19 Μαΐου του 2023 εκδόθηκε τελικά η Υπουργική Απόφαση από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, η οποία ενέτασσε τα έργα αποθήκευσης έως 100 MW στη συγκεκριμένη κατηγορία. Ωστόσο, τυποποιημένες Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις για μονάδες αποθήκευσης, ισχύος κάτω των 100 MW δεν είχαν διαμορφωθεί, οπότε το ΥΠΕΝ με απευθείας ανάθεση έδωσε σε μελετητική εταιρεία την υλοποίηση του έργου.
Η σχετική μελέτη παραδόθηκε πριν από λίγο καιρό στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου, ωστόσο, οι υπηρεσίες, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται αυτή την περίοδο σε διαδικασία διορθώσεων, αναδιατυπώσεων, αλλαγών και προσθηκών. Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου,  εντός του επόμενου διμήνου αναμένεται ότι η  υπουργική απόφαση με το «μοντέλο» των νέων ΠΠΔ θα είναι έτοιμο ώστε οι επενδυτές να  προχωρούν με ευκολία στην περιβαλλοντική αδειοδότηση των έργων και να μην υπάρχουν καθυστερήσεις.

Άλλωστε το ενεργειακό επιτελείο της κυβέρνησης έχει θέσει ως προτεραιότητα την προώθηση και την στήριξη έργων αποθήκευσης ενέργειας ως αντίδοτο στο πρόβλημα των περικοπών ενέργεια και των αρνητικών τιμών. Όπως επεσήμανε προσφάτως και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο, όσο αυξάνεται η διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τόσο η στοχαστικότητα του συστήματος εντείνεται και  άρα χρειάζονται περισσότερη αποθήκευση. «Θα διευκολύνουμε την αποθήκευση με πολλούς τρόπους. Επεξεργαζόμαστε σχετικά μέτρα στο προσεχές νομοσχέδιο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης.