Πώς τα Αποτελέσματα των Εκλογών σε ΕΕ και ΗΠΑ Απειλούν τις Πράσινες Επενδύσεις

Πώς τα Αποτελέσματα των Εκλογών σε ΕΕ και ΗΠΑ Απειλούν τις Πράσινες Επενδύσεις
της Αρχοντίας Γ. Καλλιτέρη
Πεμ, 27 Ιουνίου 2024 - 08:30

Η πολιτική αβεβαιότητα ενός έτους γεμάτου εκλογικές αναμετρήσεις έχει ήδη πλήξει τους τομείς της οικονομίας που σχετίζονται με την περιβαλλοντική και κοινωνική διακυβέρνηση (ESG). Με τις αγορές να βρίσκονται ακόμα σε χαμηλές πτήσεις μετά τα αποτελέσματα των πρόσφατων Ευρωεκλογών, το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται 

στη μάχη για τον Λευκό Οίκο. Ο πρώην Πρόεδρος Τραμπ έχει πολλάκις δηλώσει τα σχέδιά του για ολική παύση των έργων ΑΠΕ και την περαιτέρω ανάπτυξη της βιομηχανίας υδρογονανθράκων.

Τα αποτελέσματα των πρόσφατων Ευρωπαϊκών εκλογών ήταν σαφή: Ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων έχει κουραστεί από την πράσινη μετάβαση.

Η τάση αυτή έχει ήδη διαμορφώσει νέα δεδομένα στις Βρυξέλλες, με το κόμμα των Ευρωπαίων Πρασίνων να χάνει μεγάλο μέρος της δύναμής του εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να αποστασιοποιείται από την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Η φαινομενικά άνετη επικράτηση του Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λε Πεν στις επερχόμενες γαλλικές εκλογές απλώς θα επιτείνει την ανάγκη των δεξιών και κεντρώων δυνάμεων να θέσουν στο περιθώριο τις συζητήσεις περί πράσινης μετάβασης.

Η κατάσταση στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού είναι ακόμα πιο ξεκάθαρη— τουλάχιστον όσον αφορά στις θέσεις των υποψηφίων: Παρά τις κριτικές που έχει δεχθεί, ο Πρόεδρος Μπάϊντεν έχει υιοθετήσει μία πολιτική που είναι εμφανώς φιλική προς το περιβάλλον. Εξάλλου, μία από τις πιο εμβληματικές επιτυχίες του είναι η ψήφιση του Νόμου για τη Μείωση του Πληθωρισμού (IRA) το 2022. Ο νόμος αυτός προσφέρει μία σειρά από σημαντικά κίνητρα για τις πράσινες επενδύσεις, διαμορφώνοντας ένα ιδιαίτερα ευνοϊκό κλίμα στην αγορά των ΗΠΑ.

Μολονότι μία πιθανή επανεκλογή Τραμπ δεν θα απειλούσε άμεσα το IRA, η εμμονή του πρώην Προέδρου με την πράσινη οικονομία είναι γνωστή. Χαρακτηριστικά, ο Τραμπ έχει υποσχεθεί να απαγορεύσει τα υπεράκτια αιολικά από την πρώτη ημέρα της επιστροφής του στο Οβάλ Γραφείο. Φυσικά, ο Τραμπ ήταν προνομιακός ομιλητής της βιομηχανίας υδρογονανθράκων πολύ πριν εκλεγεί το 2016, μία σχέση που επισφραγίστηκε με τον διορισμό του Ρεξ Τίλλερσον, πρώην CEOτης Exxon, ως Υπουργού Εξωτερικών.

Αναμενόμενα, αυτή η έντονη πολιτική αβεβαιότητα έχει επηρεάσει την ελκυστικότητα των προϊόντων ESG. Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, το fund iShares Global Clean Energy ETF, που εξειδικεύεται σε πράσινα προϊόντα όπως οι ΑΠΕ, δέχεται συνεχείς πιέσεις, με τους επενδυτές να ποντάρουν εναντίον του. Άλλοι επενδυτές έχουν ήδη αρχίσει να μειώνουν την έκθεσή τους σε μετοχές που σχετίζονται με την πράσινη μετάβαση, με τον τομέα της ηλεκτροκίνησης να αποτελεί το πιο σύνηθες θύμα.

Οι εξελίξεις αυτές είναι εξαιρετικά δυσμενείς για την πράσινη αγορά, η οποία ήδη αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα εξαιτίας των ειδικά υψηλών επιτοκίων. Για παράδειγμα, οι επενδυτές ΑΠΕ καλούνται να καλύψουν τα αυξανόμενα κόστη των πρώτων υλών και των ασφαλίστρων ενώ οι τιμές χονδρικής των ΑΠΕ βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση. Παράλληλα, η βιομηχανία της ηλεκτροκίνησης μοιάζει με φούσκα έτοιμη να σκάσει καθώς ο ανταγωνισμός μειώνει τις τιμές, ενώ το αγοραστικό ενδιαφέρον έχει τελματώσει. Με την επικράτηση των δυνάμεων που αντιτίθενται στην πράσινη μετάβαση να θεωρείται άμεση, η πράσινη οικονομία θα περάσει αρκετές αναταράξεις τους επόμενους μήνες.