Έκθεση: Η Παγκόσμια Αγορά Αφαίρεσης CO2 θα μπορούσε να Φτάσει τα $100 δισ./έτος από το 2030-35

Έκθεση: Η Παγκόσμια Αγορά Αφαίρεσης CO2 θα μπορούσε να Φτάσει τα $100 δισ./έτος από το 2030-35
energia.gr
Πεμ, 27 Ιουνίου 2024 - 09:36

Η παγκόσμια αγορά πιστώσεων για την απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) θα μπορούσε να φτάσει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως μεταξύ 2030 και 2035 από 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, εάν αντιμετωπιστούν τα εμπόδια στην ανάπτυξή της, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας συμβούλων διαχείρισης Oliver Wyman.

Η επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής και οι ανεπαρκείς προσπάθειες για τη μείωση των εκπομπών οδήγησαν τους επιστήμονες του ΟΗΕ να εκτιμήσουν ότι δισεκατομμύρια τόνοι άνθρακα πρέπει να απομακρύνονται από την ατμόσφαιρα ετησίως χρησιμοποιώντας τη φύση ή την τεχνολογία για την επίτευξη των παγκόσμιων κλιματικών στόχων, αναφέρει το Reuters.

Η ζήτηση για πιστώσεις έχει αρχίσει να αυξάνεται από τομείς τόσο διαφορετικούς μεταξύ τους όπως η τεχνολογία και τα χρηματοοικονομικά, τα χημικά και η αεροπορία, αλλά δεν είναι ακόμη αρκετά μεγάλη για να οδηγήσει την κλίμακα των έργων που οι ειδικοί λένε ότι χρειάζονται, η έκθεση του Oliver Wyman, της City of London Corporation και του ανέφερε το βρετανικό φόρουμ για τις αγορές άνθρακα.

Οι συνολικές πωλήσεις απομάκρυνσης CO2 υπολογίστηκαν σε 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, ανέφερε η έκθεση, αλλά θα μπορούσαν να αυξηθούν έως και 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως μέχρι το 2030-35.

Τα εμπόδια στην ανάπτυξη της αγοράς περιλαμβάνουν την έλλειψη καθολικά συμφωνημένων προτύπων για τις πιστώσεις αφαίρεσης CO2 και την έλλειψη καθοδήγησης σχετικά με το πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι αφαιρέσεις για την επίτευξη των κλιματικών στόχων.

Σύμφωνα με τους τρέχοντες ρυθμούς ανάπτυξης μεταξύ 2020-2023, η αγορά αναμένεται να φτάσει τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως μέχρι το 2030-2035, ανέφερε η έκθεση.

Για να αναπτυχθεί η αγορά στη Βρετανία, η κυβέρνηση θα πρέπει να συμπεριλάβει αφαιρέσεις στο σύστημα εμπορίας εκπομπών ρύπων, να καθορίσει ένα χρηματοοικονομικό πλαίσιο για να στηρίξει την αγορά και να εγκρίνει τη χρήση αφαιρέσεων στο πλαίσιο των μηδενικών στρατηγικών της εταιρείας, ανέφερε.

Παγκοσμίως, μέχρι σήμερα έχουν επενδυθεί 32 δισεκατομμύρια δολάρια σε έργα αφαίρεσης διοξειδίου του άνθρακα, με 21 δισεκατομμύρια δολάρια από αυτά σε μηχανικές λύσεις, όπως έργα άμεσης σύλληψης αέρα (DAC) που απορροφούν CO2 από την ατμόσφαιρα και 11 δισεκατομμύρια δολάρια σε λύσεις που βασίζονται στη φύση, όπως η φύτευση δέντρα, ανέφερε η έκθεση.

Οι επικριτές της χρήσης απομάκρυνσης άνθρακα προειδοποιούν ότι η υπερβολική εστίαση στη χρήση τους θα μπορούσε να αποτρέψει τις εταιρείες από το να μειώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις εκπομπές τους.