Απορεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης γιατί, παρά την «μεταρρυθμιστική  πρόοδο», η αποταμίευση κι η επένδυση υστερεί απαισίως στην χώρα μας (επισήμανση του ΔΝΤ). Η απάντηση είναι κρίσιμος διότι από τα δύο μεγέθη εξαρτάται η οικονομική κι η κοινωνική ανάπτυξη: Την αποταμίευση αποθαρρύνει η χαμηλή απόδοση των επιτοκίων καταθέσεων και προθεσμίας  (υποπροϊόν του …ευρώ) και το επενδυτικό κεφάλαιον,

 

η αστάθεια του φορολογικού συστήματος του Ελληνικού κράτους. Από τους ελεύθερους επιχειρηματίες έως την μεγάλη, εντάσεως κεφαλαίου βιομηχανία. Ιδίως σ’ αυτή που τόσον χρειάζεται η στάσιμη Ελληνική οικονομία, για να ξεφύγει από το τέλμα του «2% ανάπτυξη με τις επιχορηγήσεις της ΕΕ» ετησίως, για την αποπληρωμή του χρέους.

Προ διετίας, η κυβέρνηση επέβαλε στον τομέα διυλίσεως και εμπορίας πετρελαιοειδών έκτακτη  εισφορά  350 εκατ. ευρώ, που ήταν περίπου το ήμισυ των κερδών της, προκειμένου να μειώσει τον ΦΠΑ σε ορισμένα αγαθά, όπως στο γάλα… φόρμουλας .Δηλ. «ράβδος εν γωνία, άρα βρέχει». Ο πληθωρισμός οδόλως ανεσχέθη.

Εφέτος , σκέπτεται να την επαναλάβει την αφαίμαξη άλλων 300 εκατ. ευρώ από τα περυσινά κέρδη της διυλίσεως πετρελαίου, με σκοπό –λέγει σφυγμομετρούσα της αντιδράσεις - να χρηματοδοτήσει τις συντάξεις. Είναι αυτό που λέγει ο κόσμος «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα»!

Όμως όπως η υπερφορολόγηση  ενός τομέως της βιομηχανίας το 2022 δεν συγκράτησε το κόστος ζωής έτσι και η επανάληψη της έκτακτης εισφοράς – αυτή τη φορά για δήθεν κοινωνικούς σκοπούς- δεν στερείται παρενεργειών.

Πρώτον πλήττει ένα τομέα από τους λίγους εξαγωγικούς της χώρας – τα διυλιστήρια της ΜΟΤΡΟΟΪΛ και της Hellenic Energy- που διασώζουν το ανισοζύγιο εξωτερικών πληρωμών, που χωρίς τα εξαγωγικά τους έσοδα θα είχε πλησιάσει τα ύψη της  συναλλαγματικής κρίσης του 2005 με τα  γνωστά επακόλουθα που πληρώνει ακόμη η Ελληνική οικονομία.

Δεύτερον, και το σημαντικότερο περιέχει ένα ειδοποιόν μήνυμα στους δυνητικούς επενδυτές : «Μην πάτε στην Ελλάδα κι επενδύσετε τα κεφάλαια σας γιατί θα γίνετε στόχος του φοραρτζή. Πηγαίνετε μόνον ως Τουρίστες με πυροτεχνήματα – σας φυγαδεύουν εκ του ασφαλούς.

Εκτός του ήδη υψηλού συντελεστού φορολογίας επί των κερδών (υπερδιπλάσιος της Βουλγαρίας) εάν για λόγους συγκυριακούς (πχ. η απρόβλεπτη άνοδος της τιμής του πετρελαίου ή του χαλκού διεθνώς (λόγω του πολέμου στην Μέση Ανατολή) η άπαξ ευκαιριακή κερδοφορία θα επισύρει την προσοχή του υπουργείου Οικονομικών που θα επιβάλλει έκτακτο φόρο.

Τα καταστρεπτικά αποτελέσματα είδαμε στο παρελθόν στην Φαρμακοβιομηχανία. Η εκ των υστέρων έκτακτη εισφορά επί των κερδών από το υπουργείο Υγείας επέφερε μαρασμό όχι μόνο των επενδύσεων αλλά και ολοκλήρου του κλάδου, που κάποτε ήταν από τις «επιτυχείς ιστορίες» της  αναιμικής Ελληνικής βιομηχανίας.

Το ίδιο θα συμβεί με τα διυλιστήρια, εάν τελικώς  επιβληθεί η νέα έκτακτη εισφορά. Ένας κλάδος εντάσεως κεφαλαίου, καθαρής προστιθεμένης αξίας  50% και σημαντικής απασχολήσεως (σε 17.000 υπολογίζονται οι άμεσα και έμμεσα εργαζόμενοι του τομέως) θα απωλέσει την ανταγωνιστικότητα και το κενό θα σπεύσουν να αξιοποιήσουν οι εισαγωγείς και οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες όπως προ της εποχής του Νίκου Βαρδινογιάννη , που απεδείχθη μέγας οραματιστής του εξαγωγικού ρόλου που παίζει η γεωγραφική θέση της χώρας ως ενδιαμέσου σταθμού μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών και των καταναλωτών χωρών υγρών καυσίμων – κάτι που είχε υποδείξει ο Αρίστος  Ωνάσης , «όνομα και πράμα».

Αλλ’ «αναλισκόμεθα εφ’ ά μη έδει»: Που θα ήταν η Ελληνική ποντοπόρος ναυτιλία μας, η πρώτη στον κόσμο, αν δεν είχε τύχει της προστασίας του Μαρκεζίνη με τον νόμο 2687 του 1953 που σταθεροποίησε την φορολογία των πλοίων επί του τονάζ κι όχι επί των κερδών του εφοπλισμού; Απάντηση: θα φυτοζωούσε όπως η ακτοπλοΐα μας, την οποία εξαγοράζουν οι Ιταλοί που κάμνουν διακρίσεις ναύλων με αποτέλεσμα ένα ταξίδι στον Πόρο, να κοστίζει όσο στην …Αγκόνα.

Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να αφήσει τις νεοφιλελεύθερες συστάσεις του αμφιλεγόμενου περιβάλλοντος  κι άν δεν θέλει να χάσει την παρέα του, ας τις χρησιμοποιεί μόνο για τις ανανεώσιμες μορφές ενεργείας και ν’ απορρίψει τις …κομμουνιστικές ιδέες . «Πονάει δόντι, κόψει… κεφάλαιο»!

Διαφορετικά δεν θα δει ούτε ένα ευρώ επενδύσεις από το εξωτερικό που όσον χρειάζεται η οικονομία της χώρας για να ορθοποδήσει. Τα όσα άκουσε στην πρόσφατη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής «του» Ομάδας δεν θα είναι τίποτε μπροστά στην αποδοκιμασία που τον αναμένει εάν η υπόδειξη ακατάλληλου προσώπου ως νέου προέδρου της δημοκρατίας , τυχόν οδηγήσει σε απρόβλεπτες βουλευτικές  εκλογές. Ήδη, του λείπουν 30 πατριωτικές ψήφοι από τις 158 που είχε «στο τσεπάκι» του πέρυσι ενώ η αντιπολίτευση επιζητεί την κεφαλή του επί πίνακι ως νέα Ηρωδιάς.