Ο ∆είκτης Αφθονίας Simon µετρά τη σχέση µεταξύ της αύξησης του πληθυσµού και της διαθεσιµότητας των πόρων, µε τα πιο πρόσφατα στοιχεία από το 2023 να δείχνουν ότι τα αποθέµατα βασικών πόρων είναι κατά 509,4% περισσότερο διαθέσιµα από ό,τι το 1980. Αυτή η αύξηση υποδηλώνει αυξηµένη αποτελεσµατικότητα στη χρήση και την υποκατάσταση των φυσικών πόρων.
Ο δείκτης για το 2023, φθάνοντας στην τιµή του 609,4, καταδεικνύει το πώς η καινοτοµία και οι βελτιωµένες τεχνολογίες επιτρέπουν την πιο αποτελεσµατική και παραγωγική εξόρυξη και επεξεργασία των πόρων. Όλα αυτά είναι µια συνέπεια του φιλελεύθερου οικονοµικού και κοινωνικού συστήµατος. Πράγµατι, οι αρχές της αγοράς, όπως ο ανταγωνισµός και οι µηχανισµοί σηµατοδότησης των τιµών, ενισχύουν την τεχνολογική πρόοδο και την αποτελεσµατικότερη χρήση των πόρων. Αυτό οδηγεί σε µεγαλύτερη παραγωγή ανά µονάδα πόρου, αυξάνοντας έτσι τη διαθεσιµότητά των πόρων και µειώνοντας την πραγµατική τους τιµή. Εξάλλου, «το ανθρώπινο µυαλό είναι ο σηµαντικότερος πόρος», όπως είπε περίφηµα ο οικονοµολόγος Τζούλιαν Σάιµον.
Τα ευρήµατα του Simon Abundance Index για το 2024 παρέχουν µια αισιόδοξη θεώρηση ως προς τη διαθεσιµότητα των πόρων και υπαγορεύουν την επαναξιολόγηση των παραδοσιακών απόψεων σχετικά µε τον αντίκτυπο της αύξησης του πληθυσµού ως προς τη σπανιότητα των πόρων. Η αυξηµένη διαθεσιµότητα των πόρων σε συνδυασµό µε την αύξηση του πληθυσµού, από την άλλη πλευρά, υποδηλώνει µια τάση για «υπεραφθονία».
*Αναλυτής στο τσεχικό Centre for Economic and Market Analysis, µια δεξαµενή σκέψης µε κύρια αποστολή την ανάλυσης της αγοράς των κοινωνικών, οικονοµικών και πολιτικών φαινοµένων
(από agronews.gr, 10/06/2024)