Γερμανία: Ενεργειακή Συμμαχία με το Μαρόκο για Παραγωγή και Εισαγωγή Πράσινου Υδρογόνου

Γερμανία: Ενεργειακή Συμμαχία με το Μαρόκο για Παραγωγή και Εισαγωγή Πράσινου Υδρογόνου
energia.gr
Παρ, 28 Ιουνίου 2024 - 17:44

Συμφωνία με το Μαρόκο με αντικείμενο το σχηματισμό συμμαχίας για το κλίμα και την ενέργεια που θα υποστηρίξει την επέκταση των ΑΠΕ και την παραγωγή υδρογόνου στη βορειοαφρικανική χώρα ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Ανάπτυξης της Γερμανίας. Στόχος του Βερολίνου είναι να αυξήσει μελλοντικά το μερίδιο του υδρογόνου στο ενεργειακό του μείγμα με στόχο τη μείωση των εκπομπών θερμοκηπίου για βιομηχανικούς τομείς υψηλής ρύπανσης που δεν μπορούν να ηλεκτροδοτηθούν, όπως ο χάλυβας και τα χημικά

Η Γερμανία θα πρέπει να εισάγει έως και το 70% της ζήτησης υδρογόνου στο μέλλον, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης στοχεύει να γίνει κλιματικά ουδέτερη έως το 2045, αλλά δεν διαθέτει τις εκτάσεις και τις κατάλληλες κλιματικές συνθήκες για μεγάλη παραγωγή αιολικής και ηλιακής ενέργειας.

«Το Μαρόκο έχει τις καλύτερες συνθήκες για την ενεργειακή μετάβαση και την παραγωγή πράσινου υδρογόνου. Η Γερμανία θέλει να εισάγει υδρογόνο», αναφέρει σε δήλωσή της η υπουργός Ανάπτυξης Svenja Schulze, η οποία υπέγραψε τη δήλωση συμμαχίας με τον Μαροκινό Υπουργό Εξωτερικών Nasser Bourita στο Βερολίνο.


Η Schulze είπε ότι η νέα πράσινη οικονομία υδρογόνου πρέπει να είναι δίκαιη και να διαφέρει απότην οικονομία που βασίζεται στα ορυκτά. «Θέλουμε να το κάνουμε αυτό δίκαια και σε συνεργασία, έτσι ώστε το Μαρόκο να μπορέσει επίσης να προωθήσει την ενεργειακή του μετάβαση και να πάρει το δίκαιο μερίδιο από τις αλυσίδες αξίας του μέλλοντος», πρόσθεσε.

Δεδομένης της γεωγραφικής εγγύτητας, η Γερμανία υποστηρίζει τη συνεργασία εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ του Μαρόκου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη συμμετοχή γερμανικών εταιρειών τεχνολογίας και προμηθευτών για την προώθηση της οικονομίας του υδρογόνου εκεί, δήλωσε ο Υφυπουργός του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας Stefan Wenzel.

Ο μεγαλύτερος ηλιακός θερμοηλεκτρικός σταθμός στον κόσμο, που βρίσκεται στην πόλη Ouarzazate του νότιου Μαρόκου, κατασκευάστηκε με την υποστήριξη της Γερμανίας, επισημαίνει το υπουργείο Ανάπτυξης, προσθέτοντας ότι η Γερμανία συμμετέχει επίσης στην κατασκευή της πρώτης πράσινης πιλοτικής μονάδας υδρογόνου στο Μαρόκο. Το εργοστάσιο αναμένεται να παράγει περίπου 10.000 τόνους υδρογόνου ετησίως, αρκετό για την παραγωγή 50.000 τόνων πράσινου χάλυβα, πρόσθεσε το υπουργείο.


Το υπουργείο Ανάπτυξης της Γερμανίας δεν ήταν άμεσα διαθέσιμο για να διευκρινίσει στο Reuters πότε θα ξεκινήσει η παραγωγή και οι εξαγωγές υδρογόνου στη Γερμανία ή πώς θα μεταφερθεί στη Γερμανία.