Αποχωρεί η Eni Από την Κυπριακή ΑΟΖ; Το Σχέδιο Άνω των 4 Δις Ευρώ για Αποεπένδυση Από το Upstream

Αποχωρεί η Eni Από την Κυπριακή ΑΟΖ; Το Σχέδιο Άνω των 4 Δις Ευρώ για Αποεπένδυση Από το Upstream
του Δημήτρη Φάρου
Τρι, 2 Ιουλίου 2024 - 14:01

Όπως είναι γνωστό ήδη από χθες, η ιταλική Eni σχεδιάζει να αποσυρθεί από μία σειρά από πρότζεκτ στον τομέα της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, κυρίως μικρού μεγέθους, στα οποία συμμετέχει σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Στόχος είναι να συγκεντρώσει πάνω από 4 δις ευρώ από αυτή την εκστρατεία αποεπένδυσης, η οποία, όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg, περιλαμβάνει και την (συνολική ή εν μέρει, δεν διευκρινίζεται) παρουσία της ιταλικής εταιρείας υδρογονανθράκων στην Κύπρο, η οποία χρονολογείται από το 2013

Η παρουσία της Eni στην Κύπρο

Ως γνωστόν, όσον αφορά την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Eni συμμετέχει σε κοινοπραξίες με άλλες εταιρείες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων και, κυρίως, με τη γαλλική TotalEnergies. Σε κάποιες από αυτές τις συμπράξεις, η ιταλική εταιρεία έχει το ρόλο του διαχειριστή (operator) των ερευνών. Ειδικότερα, είναι operator στα τεμάχια 2,3,8 και 9. Επίσης, έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον, από κοινού με την TotalEnergies, για τη διαχείριση των τεμαχίων 7 και 11.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι, το 2024, ολοκλήρωσε, μαζί με τη γαλλική εταιρεία, μία σειρά από γεωτρήσεις εντός του τεμαχίου 6, μαζί με την TotalEnergies. Οι δύο εταιρείες κατέχουν από 50% του εν λόγω τεμαχίου. Οι ανακαλύψεις αυτές ονομάστηκαν «Κρόνος».

Το «Κρόνος» αποτελεί την τρίτη ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου στο Τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, μαζί με τα «Καλυψώ» (2018) και «Ζευς» (2022). Ειδικότερα, τον περασμένο Φεβρουάριο, το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κυπριακής Δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκαν ολοκληρωθεί με επιτυχία οι εργασίες της γεώτρησης αξιολόγησης «Κρόνος-2», η οποία πραγματοποιήθηκε σε απόσταση 160 χιλιομέτρων από τις ακτές της Κύπρου και 3 χιλιομέτρων από την αρχική ερευνητική γεώτρηση «Κρόνος-1», που είχε πραγματοποιηθεί τον Αύγοστο του 2022. Η γεώτρηση κατέδειξε την ύπαρξη της ίδιας στήλης φυσικού αερίου, με παραγωγική ζώνη εντός γεωλογικού σχηματισμού που υπερβαίνει τα 115 μέτρα, ενώ επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για επέκταση του κοιτάσματος «Κρόνος», με τα ίδια χαρακτηριστικά σε ανθρακικά πετρώματα. Μάλιστα, όπως είχε τότε ανακοινωθεί, το Υπουργείο Ενέργειας και η αδειούχος κοινοπραξία εξέταζαν τους τρόπους για τη βέλτιστη αξιοποίηση των κοιτασμάτων, η οποία θα απέβλεπε σε προμήθεια αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο και την Ευρώπη, ενώ στόχος ήταν το σύμπλεγμα ανακαλύψεων που έχει δημιουργηθεί να συμβάλει στην επίσπευση της ανάπτυξής τους.

Αθροιστικά, τα εκτιμώμενα κοιτάσματα από τις ανακαλύψεις «Κρόνος», «Καλυψώ» και «Ζευς» εκτιμώνται σε 4,5 τρισεκ. κυβικά πόδια.

Ευρύτερη στρατηγική για πωλήσεις assets 8 δις ευρώ στην επόμενη τριετία

Οι πωλήσεις θα αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής διάθεσης περιουσιακών στοιχείων ύψους 8 δις ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια. Εκτός από την Κύπρο, και η Ινδονησία πιθανόν να περιληφθεί στο σχέδιο πώλησης περιουσιακών στοιχείων, όπως είπαν οι πηγές που μίλησαν στο Bloomberg υπό τον όρο της ανωνυμίας, καθώς το θέμα βρίσκεται ακόμη στο στάδιο των εμπιιστευτικών συζητήσεων.

Και μεγάλα πρότζεκτ στο στόχαστρο

Στο πλαίσιο της διπλής προσέγγισης που επεξεργάστηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Claudio Descalzi, η Eni θα εκχωρήσει περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων μικρότερων έργων που θα μπορούσαν να είναι ελκυστικά για τους ντόπιους αγοραστές, ενώ επίσης εξετάζει και την πώληση μεριδίων σε ορισμένα μεγάλα έργα, σύμφωνα με τις ως άνω πηγές. Εκπρόσωπος της Eni αρνήθηκε να σχολιάσει.

Με τη στρατηγική αυτή, η ιταλική εταιρεία επιθυμεί να ρευστοποιήσει σταδιακά τις δραστηριότητες που σχετίζονται με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για να χρηματοδοτήσει το σχέδιο ενεργειακής της μετάβασης και ο Descalzi επιδιώκει ένα “δορυφορικό μοντέλο”, όπως αποκαλείται — δηλαδή να διαχωρίσει τμήματα και να συνεργαστεί με εξωτερικούς επενδυτές, με στόχο τη δημόσια διαπραγμάτευση. Αυτό θα περιλαμβάνει επιχειρήσεις όπως η Plenitude, που εξειδικεύεται στις ανανεώσιμες πηγές, και ο βραχίονας βιοδιυλισμού και κινητικότητας του Ομίλου, Enilive.

Η εταιρεία θα μπορούσε ενδεχομένως να συγκεντρώσει από 850 εκατομμύρια ευρώ σε 1 δισεκατομμύριο ευρώ μέσω της πώλησης περιουσιακών στοιχείων στην Αλάσκα στην Hilcorp με έδρα τις ΗΠΑ, ενώ παρόμοιο ποσό θα μπορούσε να αντληθεί με την πώληση μεριδίου 30% στις δραστηριότητες στην Ακτή Ελεφαντοστού, ανέφεραν οι πηγές.


Συνολικά, όπως αναφέρει το πρόσφατο επιχειρηματικό σχέδιο της Eni, στόχος είναι upstream (έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων) να αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ των μελλοντικών εκχωρήσεων των περιουσιακών στοιχείων της. Η Eni σχεδιάζει επίσης την αναδιοργάνωση των δραστηριοτήτων της στον εν λόγω τομέα στην Ιταλία για να τις συγκεντρώσει σε μια ενιαία μονάδα, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το Bloomberg, αν και οι συζητήσεις για τις αλλαγές αυτές συνεχίζονται ακόμη και δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση.