Η εταιρεία επενδύσεων ΑΠΕ, Alcazar Energy, ανακοίνωσε, την Τρίτη, τα σχέδιά της για επένδυση ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων σε αυτό που αποκάλεσε «το μεγαλύτερο έργο αιολικού πάρκου στη Βόρεια Μακεδονία» με ισχύ έως και 400 MW

Η επένδυση αποτελεί τη μεγαλύτερη δέσμευση σε υποδομές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ιστορία της χώρας, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Alcazar Energy.

Ένα από τα μεγαλύτερα αιολικά πάρκα στα Δυτικά Βαλκάνια, το έργο πρόκειται να πενταπλασιάσει σχεδόν την τρέχουσα εγκατεστημένη αιολική ισχύ της Βόρειας Μακεδονίας μετά την ολοκλήρωσή του, σύμφωνα με τη δήλωση.

Η κατασκευή του έργου του Στίπ, που βρίσκεται 75 χιλιόμετρα νότια της πόλης των Σκοπίων, έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις αρχές του 2026.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Χριστιάν Μίτσκοσκι, δήλωσε ότι η επένδυση σηματοδοτεί το πρώτο βήμα στην πολιτική της κυβέρνησης με στόχο την ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας. Όπως πρόσθεσε ο Μίτσκοσκι, το αιολικό πάρκο στα νοτιοανατολικά της Δημοκρατίας των Σκοπίων, θα πενταπλασιάσει τις δυνατότητες της χώρας στον τομέα των ΑΠΕ.