Στο επίκεντρο της επενδυτικής προσοχής παραμένουν οι μετοχές του ενεργειακού κλάδου στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενόσω τα διαδοχικά deals δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την περαιτέρω βελτίωση των αποτιμήσεων στο ταμπλό

Η πρόσφατη συμφωνία για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου της Τέρνα Ενεργειακή στους Άραβες της Masdar είναι άκρως ενδεικτική του ευοίωνου κλίματος.

Ξεκινώντας από την πρωταγωνίστρια των ημερών, η μετοχή της ΤΕΝΕΡΓ εμφανίζει μια απόδοση άνω του 20% μέσα στο 2024, με την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας να υπολογίζεται αυτήν την στιγμή σε σχεδόν 2,3 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μια αξία υψηλότερη κατά 70% σε σχέση με την προηγούμενη 3ετία και κατά 190% σε σχέση με την προηγούμενη 5ετία.

Από την πλευρά της, η μετοχή της Metlen, με αξία 5,1 δισ. ευρώ, αποτελεί την πολυτιμότερη ενεργειακή εταιρεία στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Παρά τη στασιμότητα των τελευταίων μηνών (-1,2% μέσα στο 2024), ουδείς μέτοχος μπορεί να έχει παράπονο, δεδομένου ότι η άνοδος στο 12μηνο αγγίζει το +11%, στην 3ετία το +130% και στην 5ετία το +260%.

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της ΔΕΗ, με κεφαλαιοποίηση 4,2 δισ. ευρώ, βρίσκεται σε μια διαρκή φάση ανάπτυξης και βελτίωσης της κερδοφορίας (στόχος EBITDA 1,8 δισ. ευρώ το 2024). Έτσι, η μετοχή, παρότι έχει διορθώσει από τα φετινά υψηλά (12,6 ευρώ), εξακολουθεί να φιγουράρει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 10 ετών.

Περνώντας, τώρα, στις μετοχές των εταιρειών διύλισης, η Motor Oil αξίζει σχεδόν 2,7 δισ. ευρώ, ενώ πριν περίπου έναν μήνα είχε σκαρφαλώσει έως το ιστορικό υψηλό των 3 δισ. ευρώ (28,5 ευρώ/μετοχή).

Ταυτόχρονα, η μετοχή της Helleniq Energy αποτιμάται στα 2,4 δισ. ευρώ, συντηρώντας τη φετινή μεταβολή στο +9%, παρά τις αρνητικές επιπτώσεις από την επιβολή έκτακτου φόρου στα κέρδη του 2023.

Όσον αφορά τον ΑΔΜΗΕ, ο οποίος πρόσφατα ανακοίνωσε την αισθητή βελτίωση της κερδοφορίας του α’ τριμήνου (18,6 εκατ. ευρώ το 2024 από 14,8 εκατ. ευρώ το 2023), αξίζει στο Χρηματιστήριο 503 εκατ. ευρώ.

Βonus +3

Η συνδυαστική κεφαλαιοποίηση των παραπάνω έξι εισηγμένων ξεπερνά τα 17 δισ. ευρώ. Εάν, όμως, συμπεριλάβουμε και τις Viohalco – Cenergy – Ιntrakat, οι οποίες αν και δεν λογίζονται ως αμιγώς ενεργειακές εταιρείες, διαθέτουν ισχυρό αποτύπωμα στον κλάδο, τότε η συνολική χρηματιστηριακή αξία των 6+3 εκτοξεύεται στα 21 δισ. ευρώ, κάτι το οποίο αντιστοιχεί σε τουλάχιστον το 1/5 της κεφαλαιοποίησης της Λεωφόρου Αθηνών.

Η αξία των μεγάλων ενεργειακών εταιρειών στο Χρηματιστήριο

• Mytilineos 5,1 δισ. ευρώ
• ΔΕΗ 4,2 δισ. ευρώ
• Motor Oil 2,7 δισ. ευρώ
• Helleniq Energy 2,4 δισ. ευρώ
• Τέρνα Ενεργειακή 2,3 δισ. ευρώ
• Cenergy 1,6 δισ. ευρώ
• Viohalco 1,5 δισ. ευρώ
• Intrakat 801 εκατ. ευρώ
• ΑΔΜΗΕ 503 εκατ. ευρώ

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")