Aramco: Με Συμβόλαια Άνω των 25 Δις Δολ. Στοχεύει στην Ενίσχυση Πωλήσεων Άνω του 60% στο Φ. Αέριο ως το 2030

Aramco: Με Συμβόλαια Άνω των 25 Δις Δολ. Στοχεύει στην Ενίσχυση Πωλήσεων Άνω του 60% στο Φ. Αέριο ως το 2030
energia.gr
Δευ, 1 Ιουλίου 2024 - 16:51

Η κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Σαουδικής Αραβίας, Aramco, ανέθεσε την Κυριακή συμβόλαια αξίας άνω των 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να ενισχύσει τις πωλήσεις παραγωγής φυσικού αερίου κατά πάνω από 60% έως το 2030, σε σύγκριση με το 2021, σύμφωνα με τα στρατηγικά της σχέδια για επέκταση στον τομέα του φυσικού αερίου

Ο πετρελαϊκός σαουδαραβικός κολοσσός εξέδωσε ανακοίνωση περιγράφοντας τα επενδυτικά του σχέδια, τα οποία αφορούν τη δεύτερη φάση ανάπτυξης του τεράστιου μη συμβατικού κοιτάσματος φυσικού αερίου Jafurah, την τρίτη φάση επέκταση του Master Gas System της Aramco, καθώς και νέες εξέδρες άντλησης φυσικού αερίου και την εν εξελίξει συντήρηση της δυναμικότητάς της.


Η εταιρεία έχει προχωρήσει στην ανάθεση 16 συμβάσεων, συνολικής αξίας περίπου 12,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για τη δεύτερη φάση ανάπτυξης στο Jafurah, που αφορούν εγκαταστάσεις επεξεργασίας φυσικού αερίου, αγωγούς και υποδομές εξαγωγών και 8,8 δισεκατομμύρια δολάρια για την επέκταση του Master Gas System, του εθνικού δικτύου παράδοσης φυσικού αερίου. Η επέκταση θα αυξήσει τη συνολική δυναμικότητα του δικτύου κατά επιπλέον 3,15 δισεκατομμύρια τυπικά κυβικά πόδια την ημέρα έως το 2028 μέσω της εγκατάστασης περίπου 4.000 χιλιομέτρων αγωγών και 17 νέων τρένων συμπίεσης αερίου.

Άλλα 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια θα επενδυθούν σε νέες εξέδρες φυσικού αερίου στο πλαίσιο 23 συμβάσεων και 612 εκατομμύρια δολάρια θα διατεθούν σε εξειδικευμένες δυνατότητες γεώτρησης. Εν τω μεταξύ, 13 συμβάσεις για πηγάδια άντλησης στη Jafurah, συνολικής αξίας 1,63 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανατέθηκαν μεταξύ Δεκεμβρίου 2022 και Μαΐου 2024.


Το κοίτασμα φυσικού αερίου Jafurah κατέχει εκτιμώμενα κοιτάσματα 229 τρισεκατομμυρίων τυπικών κυβικών ποδών ακατέργαστου αερίου και 75 δισεκατομμυρίων βαρελιών αποθεμάτων συμπυκνώματος. Η ανάπτυξή του βρίσκεται σε καλό δρόμο, με την αρχική παραγωγή να αναμένεται στα τέλη του 2025. 


Η συνολική επένδυση 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Aramco θα δρομολογήσει τη βιώσιμη παραγωγή φυσικού αερίου 2 δισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών την ημέρα μέχρι το 2030, μαζί με πολύτιμο αιθάνιο, NGL και συμπύκνωμα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας. 


Υπογραμμίζοντας την ισχυρή δέσμευση της Aramco στο φυσικό αέριο ως ζωτικής σημασίας πηγή ενέργειας, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Saudi Aramco, Amin H. Nasser, δήλωσε ότι η αύξηση των συνεχιζόμενων επενδύσεων στην Jafurah και η επέκταση του Master Gas System υπογραμμίζουν την πρόθεση της εταιρείας να ενσωματώσει περαιτέρω και να αναπτύξει τις δραστηριότητές της στον τομέα του φυσικού αερίου για την κάλυψη της αναμενόμενης αύξησης στη ζήτηση. Ο Nasser πρόσθεσε ότι το στρατηγικό σχέδιο επέκτασης των δραστηριοτήτων φυσικού αερίου έχει τρεις βασικούς στόχους, που περιλαμβάνουν τη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου της Aramco, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την υποστήριξη ενός καθαρότερου ενεργειακά μέλλοντος για τη Σαουδική Αραβία.