Δεν μας έφθανε ο πρώτος βαθμός γραφειοκρατίας κι η Ευρωπαϊκή Ένωση μας φόρτωσε τον δεύτερο,  τον «Καλλικράτη» το 2010, οπότε η …κακοδιοίκησις κτύπησε ρεκόρ. Για την ανανέωση της αδείας οδηγήσεως απαιτείται ένα εξάμηνο , όταν στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής …διαίρεσης, χρειάζεται το πολύ μία εβδομάδα

Συγχρόνως κατηργήθησαν ιστορικοί δήμοι και ενοποιήθησαν άλλοι, μ’ αποτέλεσμα εκτός της περαιτέρω  αποδυνάμωσης της εννοίας της αυτοδιοίκησης που τόσον θαύμαζε ο Μάουρερ (Βλ.σχ. Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ), να χρειάζεται ο δημότης να μεταβεί ενίοτε εις απόστασιν 150 χιλιομέτρων για ένα πιστοποιητικό γεννήσεως.

Ο μύθος της περιφερειακής αυτοδιοίκησης (ΠΑ) συμπληρώνει εφέτος το τέταρτον του αιώνος και δεν κατάφερε να λύσει από τα πιο απλά προβλήματα ως τα σύνθετα ενώ προσέθεσε κι άλλα , όπως : Πόσοι είναι οι αμοιβόμενοι αιρετοί κι οι χιλιάδες υπάλληλοι της ΠΑ. Εις ποίον ανήκει η οδός Τατοΐου , όπου το σκοτάδι είναι …άπλετον την νύκτα. Τίς έχει την ευθύνη διατηρήσεως ακτίστων των χειμάρρων , που πλημυρίζουν σε κάθε νεροποντή. Σε ποιον ανήκει το…ιπποφορβείο  αδέσποτων  αλόγων του Υμηττού (Λιβάνιος) και τι γίνεται με τα ιχθυοτροφεία του Σαρωνικού κόλπου;

Από την άλλη, το αιρετό σύστημα των τοπικών αρχόντων έπαυσε να είναι αντιπροσωπευτικό των εκλογέων, τα περιφερειακά συμβούλια  ασχολούνται με την πολιτική του κεντρικού κράτους (πχ. στις κατεδαφίσεις των αυθαιρέτων που τις αναστέλλουν εάν δεν τις ματαιώνουν),οι  αμαρτωλές «περιφέρειες» να εκδίδουν οικοδομικές άδειες αντίθετες με τις αποφάσεις του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου (ΣτΕ) όπως στα «μπόνους» των εργολάβων, να μην εκπονείται χωροταξικό σχέδιο τις ακτές - οπότε να καταλαμβάνονται από «ξαπλώστρες κι ομπρέλες» και ο χύδην λαός να μην έχει πού να κολυμπήσει εάν δεν πληρώσει αδρά υπέρ του καταπατητού. Οι αυτόκλητοι ορνιθολόγοι να εμποδίζουν την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα γυμνά κορφοβούνια και τα δάση να καταλαμβάνονται από  ποιμνιοστάσια ενώ η Δασική Υπηρεσία , που έκανε από την εποχή του Σημίτη να ενταχθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος , δεν έχει το καθήκον των δεντροφυτεύσεων στα καμένα δάση.

Υπάρχει , εν τούτοις , μία ευκαιρία ν’ απαλλαγεί η Ελλάς από τον «δεύτερο βαθμό» κακοδιοίκησης: Η προσεχής συνταγματική αναθεώρηση το 2025. Πλην του διοικητικού χωρισμού της χώρας εις ηπειρωτικήν και αρχιπελαγητική, ουδείς λόγος υπάρχει να διασπάται το κράτος σε περιφέρειες και τοπικούς σατράπες (περιφερειάρχες) που στοχεύουν στην κεντρική εξουσία ενώ παραμελούν την ορθολογική ανάπτυξη.

Η μόνη περιφέρεια που πρέπει να ενισχυθεί χωρίς ν’ αυτονομηθεί είναι η Θράκη με ειδικό Ταμείο «εθνικής ανάπτυξης», την  μεταφορά αυτόθι όλων τω παραγωγικών σχολών των ενόπλων δυνάμεων στην Ξάνθη και το κλείσιμο του Τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή.

Δεν έχει λόγον υπάρξεως πλην της υπομνήσεως των  αντισυμβατικών Τουρκικών βλέψεων – κι αυτό αρκεί για την κατάργηση του. Οι Έλληνες μουσουλμάνοι να προσλαμβάνονται κατά προτεραιότητα στις δημόσιες θέσεις στην υπόλοιπη χώρα και η προσοχή του κεντρικού κράτους να συγκεντρωθεί στην κρίσιμη εθνικώς  περιοχή της Θράκης, με κίνητρο την πλήρη φορολογική απαλλαγή του φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ.

Διαβάστε ακόμα