Υπεραξίες και Ανάπτυξη

Κρυφές υπεραξίες στο deal Energean – Carlyle. Από τα 284 εκατ. δολάρια που είχε ξοδέψει η Energean για να αποκτήσει, προ 4ετίας, τα assets στην έρευνα, ανάπτυξη και παραγωγή υδρογονανθράκων σε Αίγυπτο, Ιταλία και Κροατία από την Edison E&P, έρχεται τώρα η Carlyle και δίνει τρεις φορές περισσότερα, μεταξύ 820 και 945 εκατ. δολαρίων – ποσά που μπορεί να αυξηθούν, μετά την οριστική αποτίμηση της πρόσφατης ανακάλυψης στην Αίγυπτο

energia.gr
Δευ, 1 Ιουλίου 2024 - 17:43

Με άλλα λόγια, η Energean αγόρασε στα 1,2 δολάρια ανά βαρέλι το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκια και το πουλάει στα 5,4 δολάρια ανά βαρέλι βεβαιωμένου αποθέματος ισοδυνάμου πετρελαίου.

Πλέον η ελληνικών συμφερόντων εταιρεία θα ρίξει το μεγαλύτερο βάρος της στη στρατηγική ανάπτυξης με βάση το φυσικό αέριο, η οποία σηματοδοτείται κυρίως από την ανάπτυξη των ισραηλινών κοιτασμάτων Karish και Karish North αλλά και τη πρόσφατη είσοδο στο κοίτασμα Anchois στο Μαρόκο. Στο εξής, θα επιδιώξει να αναπτυχθεί περαιτέρω στη Μεσόγειο και να αναζητήσει ευκαιρίες στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική, ειδικά σε περιοχές όπου υπάρχει μακροπρόθεσμη πολιτική υποστήριξης στο φυσικό αέριο.

Στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου μέσω της θυγατρικής EnEarth, ο όμιλος θα επικεντρωθεί στη δημιουργία ενός κόσμου αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα.

Διαβάστε ακόμα