Κίνα: Ξεκινούν Εξορύξεις Υδρογονανθράκων σε Βαθιά και Μη Συμβατικά Κοιτάσματα

Κίνα: Ξεκινούν Εξορύξεις Υδρογονανθράκων σε Βαθιά και Μη Συμβατικά Κοιτάσματα
της Αρχοντίας Γ. Καλλιτέρη
Τρι, 2 Ιουλίου 2024 - 08:24

Μία νέα εποχή ξεκινά για τις κινεζικές εξορύξεις, με το Πεκίνο να στοχεύει σε έρευνες σε πολύ βαθιά και μη συμβατικά αποθέματα υδρογονανθράκων. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση των κινεζικών αρχών, για τον λόγο αυτό δημιουργείται ένας ειδικός κρατικός οργανισμός που θα συντονίζει τους κρατικούς παραγωγούς πετρελαίου και άλλους φορείς. 

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτελεί την υλοποίηση του καλέσματος του Προέδρου Σι για «νέες παραγωγικές δυνάμεις».

Πέρα από τους μεγάλους παίκτες της ενεργειακής αγοράς, όπως τη CNPC και τη Sinopec, ο νέος οργανισμός θα στεγάζει φορείς όπως η Κινεζική Εταιρεία Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Βιομηχανίας, ο όμιλος Baowu που εξειδικεύεται στο ατσάλι, η Dongfang Electric Corporation που κατασκευάζει ηλεκτρικά έργα, και η China Minmetals Corporation που ελέγχει τις στρατηγικές πρώτες ύλες της Κίνας. Η συγκέντρωση αυτών των εταιρειών αποσκοπεί στον διαμοιρασμό τεχνογνωσίας, με τη συμμετοχή των φορέων που ασχολούνται με την εξερεύνηση του διαστήματος να αναδεικνύει τις φιλοδοξίες του Πεκίνου για το μέλλον.

Η νέα σύμπραξη θα πραγματοποιήσει εξορύξεις που θα φτάνουν ως και τα 10 χιλιόμετρα. Ενδιαφέρον υπάρχει και για αποθέματα σχιστολιθικού πετρελαίου και αερίου. Το πρώτο επίκεντρο των ερευνών εντοπίζεται στην πολυσυζητημένη Σινζιάνγκ, η οποία φιλοξενεί μεγάλο μέρος του ορυκτού πλούτου της Κίνας και παραμένει εν πολλοίς ανεκμετάλλευτη.

Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού πετρελαίου παγκοσμίως, εισάγοντας σχεδόν το 75% των ποσοτήτων που καταναλώνει. Η τόνωση της εσωτερικής παραγωγής θεωρείται ύψιστη προτεραιότητα προκειμένου να εγγυηθεί η ενεργειακή ασφάλεια. Το “ψυχολογικό όριο” για το Πεκίνο είναι η εγχώρια παραγωγή 4 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως, ώστε να διασφαλιστούν οι αμυντικές και βιομηχανικές ανάγκες.

Παρά την αύξηση 2% των εξορύξεων σε ετήσια βάση τα τελευταία χρόνια, οι εγχώριοι παραγωγοί αντιμετωπίζουν μειωμένα αποθέματα στα μεγαλύτερα κοιτάσματα. Μολονότι η εξόρυξη σχιστολιθικών υδρογονανθράκων είναι αρκετά πιο ακριβή, οι νέες αυτές εξορύξεις θεωρούνται αναγκαίες για την ενεργειακή ασφάλεια της Κίνας.