Η Τουρκία Υποθάλπει τις Απειλές της Χεζμπολλάχ Κατά της Κύπρου

Η Τουρκία Υποθάλπει τις Απειλές της Χεζμπολλάχ Κατά της Κύπρου
του Ευθ. Π. Πέτρου
Τρι, 2 Ιουλίου 2024 - 17:32

Ενώ ολόκληρος ο κόσμος έχει αποδυθεί στην προσπάθεια να βρει κάποια συμβιβαστική λύση που θα θέσει τέλος στις εχθροπραξίες στην Γάζα, η Τουρκία μόνον αποτελεί την θλιβερή εξαίρεση που κάνει ό,τι μπορεί για να διαιωνίσει και να επεκτείνει την κρίση. Τα σχέδια της Αγκύρας εμπλέκουν άμεσα την Ελλάδα και την Κύπρο, τις οποίες θέλει να παρουσιάσει σαν μέρος ενός αντιμουσουλμανικού άξονα διαστρέφοντας την πραγματικότητα και παρουσιάζοντας σαν κέντρα στρατιωτικών επιχειρήσεων, τις εγκαταστάσεις από τις οποίες οργανώνεται η αποστολή ανθρωπιστικής βοηθείας προς τους Παλαιστινίους

Η εμπλοκή του Λιβάνου στην κρίση είναι κάτι που ενθαρρύνεται από την Τουρκία, ενώ όπως προκύπτει από τις τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, αυτή κρύβεται πίσω από τις απειλές του ηγέτου της Χεζμπολλάχ Χασσάν Νασράλα κατά της Κύπρου.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Νασράλα, σε τηλεοπτική του ομιλία που μεταδόθηκε από το δίκτυο Αλ-Μανάρ απείλησε την Κυπριακή Δημοκρατία ότι θα αποτελέσει στόχο της οργανώσεώς του , σε περίπτωση που αεροπορικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην Μεγαλόνησσο χρησιμοποιηθούν από το Ισραήλ κατά του Λιβάνου. «Η Κυπριακή Κυβέρνηση οφείλει να προειδοποιηθεί ότι εάν διαθέσει τα κυπριακά αεροδρόμια και στρατιωτικές βάσεις στο Ισραήλ για να στοχεύσει τον Λίβανο, τότε η Κυπριακή Κυβέρνηση θα είναι μέρος του πολέμου και οι δυνάμεις της Χεζμπολλάχ θα αντιμετωπίσουν την Κύπρο ως παράγοντα που συμμετέχει στον πόλεμο» εδήλωσε συγκεκριμένα.

Η δήλωσις αυτή ήταν τελείως ξαφνική και αστήρικτη, καθώς ούτε σχετική συζήτησις ή προπαρασκευή είχε γίνει, αλλά ούτε και έχει καμμία επιχειρησιακή σκοπιμότητα για το Ισραήλ, να μεταφέρει αεροπορικές δυνάμεις στην Κύπρο, προκειμένου να πλήξει από εκεί στόχους στον Λίβανο ή οπουδήποτε αλλού.

Την πραγματικότητα όμως την απεκάλυψε λίγο μετά ο Χακάν Φιντάν, ο οποίος αναφέρθηκε στις εγκαταστάσεις που δημιουργήθηκαν στην Κύπρο για την οργάνωση των αποστολών ανθρωπιστικής βοηθείας στην Γάζα. Είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών: “Παρουσίασαν την Κύπρο ως βάση υλικοτεχνικής υποστηρίξεως για την Γάζα. Και τότε είπαμε ότι αυτή η βάσις υλικοτεχνικής υποστηρίξεως συνιστά προφανώς μια δραστηριότητα που αποκρύπτει το γεγονός ότι πρόκειται στην πραγματικότητα για μια στρατιωτική βάση». Και συνέχισε, μιλώντας στο Haber Turk: «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μεγάλη απειλή και κίνδυνο επεκτάσεως της συγκρούσεως. Όσο συνεχίζεται η γενοκτονία εκ μέρους του Ισραήλ, αυτός ο κίνδυνος θα συνεχιστεί, το έχουμε υπογραμμίσει από την αρχή. Και τώρα, ειδικά, τη στιγμή που ο Λίβανος έρχεται στο προσκήνιο, οι παράγοντες στον Λίβανο απειλούν την ‘Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου’. Αυτοί λειτουργούν ως προάγγελοι. Για το θέμα της Κύπρου, προειδοποιούσαμε από την αρχή τους Ευρωπαίους και περιφερειακούς παράγοντες, ιδιαίτερα την “‘Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου” (όπως αποκαλούν οι Τούρκοι την Κυπριακή Δημοκρατία). Αυτό το μέρος έχει μετατραπεί σε κέντρο επιχειρήσεων […] »Μετά τις 7 Οκτωβρίου, μετά τις πρώτες επιχειρήσεις που άρχισε το Ισραήλ, βλέπουμε σε αναφορές υπηρεσιών πληροφοριών ότι η ‘”Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου” έχει γίνει βάση που χρησιμοποιείται από ορισμένες χώρες, ειδικά σε επιχειρήσεις κατά της Γάζας. Δηλαδή επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών και στρατιωτικές πτήσεις πραγματοποιούνται συνεχώς από εκεί για τη Γάζα. Όταν θέσαμε το θέμα στην ατζέντα, ανακήρυξαν αίφνης αυτό το μέρος ως βάση υλικοτεχνικής υποστηρίξεως για την Γάζα. Και τότε είπαμε ότι αυτή η βάση υλικοτεχνικής υποστήριξης συνιστά προφανώς μια δραστηριότητα που αποκρύπτει το γεγονός ότι πρόκειται στην πραγματικότητα για μια στρατιωτική βάση».

Οι δηλώσεις αυτές έχουν δύο πτυχές. Η πρώτη είναι ότι η Τουρκία, δεν θέλει την ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστινίους, ειδικώς όταν προέρχεται από χριστιανικά κράτη. Θέλει την διαιώνιση της δυστυχίας του πληθυσμού της Γάζας, ώστε να μην έχει να χάσει τίποτε από την συνέχιση του πολέμου.

Η δεύτερη είναι, ότι ευρίσκει μιαν ακόμη ευκαιρία να στραφεί κατά της Ελλάδος και να δείξει την ενόχλησή της από το γεγονός ότι το ελληνικό έδαφος και μάλιστα η Σούδα και η Αλεξανδρούπολις αποκτούν όλο και πιο αναβαθμισμένη σημασία για τις κινήσεις των Αμερικανών στην ευρύτερη περιοχή. Για αυτό και εμπλέκει συνολικά την Ελλάδα, τα ελληνικά νησιά στις απειλές του, λέγοντας: “Το γεγονός ότι αυτός ο τόπος και τα ελληνικά νησιά χρησιμοποιούνται για επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή δεν θα ωφελήσει ούτε την ‘”Ελληνοκυπριακή Διοίκηση” ούτε την Ελλάδα. Η συμβουλή μας, αυτό που είπαμε στους Έλληνες, είναι “μείνετε μακριά από αυτά τα θέματα”, γιατί όταν εμπλακείτε με αυτόν τον τρόπο στους εν εξελίξει πολέμους στη Μέση Ανατολή, αν γίνετε μέρος αυτών, θα έρθει η φωτιά και θα σας βρει”.

(από την εφημερίδα "ΕΣΤΙΑ")