Η Shell ανακοίνωσε σήμερα την αναστολή των εργασιών κατασκευής ενός νέου εργοστασ βιοκαυσίμων στην Ολλανδία. Η είδηση αυτή αποτελεί το νεότερο δείγμα από μία σειρά αποφάσεων που οδηγούν τον βρετανικό κολοσσό να απομακρυνθεί από την πράσινη ενέργεια. Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι πρόσφατες κινήσεις της Shell, αλλά και του άλλου μεγάλου βρετανικού παίκτη, της BP, αναδεικνύουν την ταχύτατη οπισθοχώρηση από τις προηγούμενες κλιματικές στρατηγικές λόγω οικονομικών ανησυχιών

Το συγκεκριμένο εργοστάσιο βρίσκεται στο Ρότερνταμ και η κατασκευή του εγκρίθηκε το 2021. Σύμφωνα με τον προηγούμενο σχεδιασμό, η λειτουργία του θα ξεκινούσε το 2025 και θα παρήγαγε ετησίως 820.000 τόνους βιοκαυσίμων από απορρίμματα. Η κύρια αγορά θα ήταν τα καύσιμα αεροπλοΐας και το ανανεώσιμο ντίζελ. Η ανακοίνωση της Shell ανέφερε πως τα έργα κατασκευής θα παύσουν, με τον αριθμό εργαζομένων στην κατασκευή να μειώνεται και τον ρυθμό εργασίας να επιβραδύνεται ώστε να μειωθούν τα κόστη. Η διοίκηση της Shell θα επανεξετάσει την οικονομική επιτευξιμότητα του έργου ώστε να αποφασίσει τα επόμενα βήματα.


Οι αναλυτές θεωρούν πως ο βασικός λόγος αναστολής των εργασιών κατασκευής του εν λόγω εργοστασίου είναι οι χαμηλές τιμές των βιοκαυσίμων. Η συγκεκριμένη αγορά περνάει μία περίοδο πιέσεων καθώς η ζήτηση στην Ευρώπη είναι χαμηλή, ενώ οι ΗΠΑ μπορούν να καλύψουν μεγάλο μέρος της κατανάλωσης χάρη στην αυξανόμενη παραγωγή τους. Τα δεδομένα καταδεικνύουν πως η υφιστάμενη ή υπό σχεδιασμό παραγωγή θα είναι επαρκής για αρκετά χρόνια ακόμα. Αντίστοιχα, η BP πρόσφατα ανακοίνωσε την αναστολή των εργασιών κατασκευής σε δύο δικές της μονάδες βιοκαυσίμων σε Γερμανία και ΗΠΑ.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι το πρώτο πράσινο έργο που εγκαταλείπει η Shell. Υπό την ηγεσία του CEO Γελ Σάγαν, ο οποίος ανέλαβε το 2023, ο πετρελαϊκός κολοσσός έχει ακυρώσει ή πουλήσει πολλά έργα που σχετίζονται με τις ΑΠΕ ή το υδρογόνο. Παράλληλα, η Shell μειώνει την έκθεσή της στην ευρωπαϊκή και κινεζική αγορά, δύο αγορές όπου η πράσινη ενέργεια αναπτύσσεται ταχύτατα.


Ευρύτερα, οι περισσότεροι διεθνείς όμιλοι υδρογονανθράκων, τόσο στην Αμερική, όσο και την Ευρώπη, επιστρέφουν δυναμικά στις επενδύσεις στα ορυκτά καύσιμα. Η μεταστροφή αυτή έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από ορισμένους μετόχους, ενώ φαίνεται να συμβαδίζει με τις αντίστοιχες πολιτικές εξελίξεις.