Στον απόηχο πρόσφατου δημοσιεύματος του Bloomberg (βλ. εδώ), εκπρόσωπος του ιταλικού κολοσσού Eni, με δήλωσή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), διαψεύδει ότι η εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από τις δραστηριότητές της στην αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Μεγαλονήσου. 

Σε παρόμοια διάψευση, εξάλλου, είχε προβεί εχθές και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, επικαλούμενος επικοινωνία του με την ιταλική εταιρεία υδρογονανθράκων.

Υπενθυμίζεται ότι ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο ανώνυμη πηγή, ανέφερε πως η ιταλική εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο αποεπένδυσης από περιουσιακά στοιχεία που σχετίζονται με δραστηριότητες ανόρυξης φυσικού αερίου συνολικής αξίας $4 δισεκατομμυρίων, με ενδεχόμενους στόχους τις δραστηριότητες στην Ινδονησία και την Κύπρο.

«Η ΕΝΙ διαψεύδει ότι εμπλέκεται στην όποια συζήτηση για την πώληση μετοχών επί των περιουσιακών στοιχείων που διατηρεί στην Κύπρο», δήλωσε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος της εταιρείας, κληθείς μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος να σχολιάσει το σχετικό δημοσίευμα.

Υπενθυμίζεται ότι και ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης διέψευσε χθες τα σχετικά δημοσιεύματα, ε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος σε εκδήλωση του Invest Cyprus. «Έχουμε μιλήσει με την Eni, δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόθεση σε σχέση με την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας», είχε αναφέρει.

Η παρουσία της Eni στην Κύπρο

Ως γνωστόν, όσον αφορά την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Eni συμμετέχει σε κοινοπραξίες με άλλες εταιρείες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων και, κυρίως, με τη γαλλική TotalEnergies. Σε κάποιες από αυτές τις συμπράξεις, η ιταλική εταιρεία έχει το ρόλο του διαχειριστή (operator) των ερευνών. Ειδικότερα, είναι operator στα τεμάχια 2,3,8 και 9. Επίσης, έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον, από κοινού με την TotalEnergies, για τη διαχείριση των τεμαχίων 7 και 11.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι, το 2024, ολοκλήρωσε, μαζί με τη γαλλική εταιρεία, μία σειρά από γεωτρήσεις εντός του τεμαχίου 6, μαζί με την TotalEnergies. Οι δύο εταιρείες κατέχουν από 50% του εν λόγω τεμαχίου. Οι ανακαλύψεις αυτές ονομάστηκαν «Κρόνος».

Το «Κρόνος» αποτελεί την τρίτη ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου στο Τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, μαζί με τα «Καλυψώ» (2018) και «Ζευς» (2022). Ειδικότερα, τον περασμένο Φεβρουάριο, το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κυπριακής Δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκαν ολοκληρωθεί με επιτυχία οι εργασίες της γεώτρησης αξιολόγησης «Κρόνος-2», η οποία πραγματοποιήθηκε σε απόσταση 160 χιλιομέτρων από τις ακτές της Κύπρου και 3 χιλιομέτρων από την αρχική ερευνητική γεώτρηση «Κρόνος-1», που είχε πραγματοποιηθεί τον Αύγοστο του 2022. Η γεώτρηση κατέδειξε την ύπαρξη της ίδιας στήλης φυσικού αερίου, με παραγωγική ζώνη εντός γεωλογικού σχηματισμού που υπερβαίνει τα 115 μέτρα, ενώ επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για επέκταση του κοιτάσματος «Κρόνος», με τα ίδια χαρακτηριστικά σε ανθρακικά πετρώματα. Μάλιστα, όπως είχε τότε ανακοινωθεί, το Υπουργείο Ενέργειας και η αδειούχος κοινοπραξία εξέταζαν τους τρόπους για τη βέλτιστη αξιοποίηση των κοιτασμάτων, η οποία θα απέβλεπε σε προμήθεια αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο και την Ευρώπη, ενώ στόχος ήταν το σύμπλεγμα ανακαλύψεων που έχει δημιουργηθεί να συμβάλει στην επίσπευση της ανάπτυξής τους.

Αθροιστικά, τα εκτιμώμενα κοιτάσματα από τις ανακαλύψεις «Κρόνος», «Καλυψώ» και «Ζευς» εκτιμώνται σε 4,5 τρισεκ. κυβικά πόδια.