Στη ΡΑΑΕΥ για διευκρινήσεις οι παραγωγοί ρεύματος - Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου

Στη ΡΑΑΕΥ για διευκρινήσεις οι παραγωγοί ρεύματος - Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου
Του Χρήστου Κοντογεώργη
Τρι, 16 Ιουλίου 2024 - 08:00

Με τις τιμές στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος να έχουν χτυπήσει «κόκκινο» πραγματοποιείται σήμερα στις 10.00 έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Την ίδια ώρα, την πόρτα της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) θα περάσουν, για διαδοχικές συναντήσεις, στελέχη της  ΔΕΗ, της Metlen, του Ήρωνα και της Elpedison προκειμένου να δώσουν πρόσθετα στοιχεία και διευκρινίσεις σχετικά με τις προσφορές των μονάδων τους κατά τις ημέρες που καταγράφηκαν οι ακραίες διακυμάνσεις στις χονδρεμπορικές τιμές. 

Ήδη από την περασμένη εβδομάδα η Αρχή έχει ζητήσει από το Χρηματιστήριο Ενέργειας αναλυτική έκθεση των προσφορών που υποβάλλουν οι παραγωγοί ανά ώρα κατά τις ημέρες του Ιουλίου.

Σε κάθε περίπτωση, καθώς οι αναταράξεις των τελευταίων ημερών στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας πυροδοτούν ανατιμήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος των καταναλωτών και για τον Αύγουστο, το επιτελείο του κ. Σκυλακάκη σχεδιάζει να  επαναφέρει το μέτρο της φορολόγησης των υπερκερδών στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής καθώς οι τιμές στο Χρηματιστήριο Ενέργειας τον Ιούλιο έχουν πάρει φωτιά.

Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με επεξεργασμένα στοιχεία του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) aνοδικά κινήθηκε η μέση Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς (ΤΕΑ) το περασμένο επταήμερο (8-14 Ιουλίου), διαμορφούμενη στα €143.97/MWh, καταγράφοντας υψηλό 71 εβδομάδων. Η μέση ΤΕΑ εμφανίζεται αυξημένη κατά 38.42% από την μέση ΤΕΑ της προηγούμενης εβδομάδας (1-7 Ιουλίου), με μέγιστη και ελάχιστη ΤΕΑ στα €550.00/MWh και στα €20.00/MWh αντίστοιχα. Αξίζει να αναφερθεί ότι η μεγαλύτερη μέση ΤΕΑ ανά ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας επετεύχθη την περασμένη Παρασκευή (12/7) φτάνοντας τα €190.13/MWh.

Είναι αξιοσημείωτο ότι την προηγούμενη εβδομάδα η απόσταση μεταξύ ελάχιστης και μέγιστης χονδρεμπορικής τιμής  ήταν τεράστια από  20 ευρώ/MWh έως και 550 ευρώ/MWh  τις βραδινές ώρες οπότε  στο σύστημα μπαίνουν οι μονάδες φυσικού αερίου. Αύριο παρότι η μέση τιμή υποχωρεί κατάτι στα 176,33 ευρώ/MWh, η μέγιστη φτάνει στα 650 ευρώ/MWh. Υπουργείο και ΡΑΑΕΥ έχουν ξεκινήσει να διερευνούν  εάν υπήρξαν υπερκέρδη τον Ιούλιο και ποιο ήταν το ύψος τους ώστε να αποφασιστεί εάν τελικά οι παραγωγοί είχαν αυξημένα υπερέσοδα για να φορολογηθούν,  πιθανώς από την 1 Ιουλίου έως και τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν σήμερα στην έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Αντίστοιχη σύσκεψη έχει   προγραμματιστεί και   για την ερχόμενη Παρασκευή. Εάν τελικά η κυβέρνηση αποφασίσει να προχωρήσει στην επέκταση της φορολόγησης των υπερεσόδων θα χρειαστεί     έγκριση της Κομισιόν.  Πάντως,  οι ηλεκτροπαραγωγοί  ήδη εκφράζουν  τις ενστάσεις τους για την επέκταση του μέτρου της φορολόγησης, επισημαίνοντας ότι το ράλι στις τιμές δεν αναμένεται να συνεχιστεί για περισσότερες από δύο, τρεις εβδομάδες. Τότε εκτιμάται ότι θα εξομαλυνθούν τα    προβλήματα που προκλήθηκαν στην αγορά έπειτα από τη μείωση της μεταφορικής ικανότητας μεταξύ της Ουγγαρίας και της υπόλοιπης Ευρώπης, αλλά και μεταξύ Βουλγαρίας και Ρουμανίας, καθώς και τις  εργασίες  συντήρησης του πυρηνικού σταθμού του Κοζλοντούι στη Βουλγαρία, γεγονότα που πυροδότησαν τις υψηλές τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.