Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ο τομέας του περιβάλλοντος και της ενέργειας είναι ιδιαίτερα ευάλωτος σε τέτοιου είδους αμφισβητήσεις, και σύντομα αναμένεται μία σειρά δικαστικών προσφυγών κατά πολλών παλαιότερων ή νεότερων κανόνων.
Η αρχή του καλοκαιριού αποτελεί μία από τις πιο κρίσιμες περιόδους για τον νομικό χώρο των ΗΠΑ, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο του ομοσπονδιακού κράτους δημοσιεύει τις επίσημες αποφάσεις του. Πολλές αμφιλεγόμενες και ιστορικές αποφάσεις έχουν ανακοινωθεί έτσι, με τη φετινή χρονιά να μην αποτελεί εξαίρεση. Οι δικαστές έχουν ήδη αποφανθεί για δύο ζητήματα που σίγουρα θα προκαλέσουν ντόμινο εξελίξεων. Η πρώτη έγκειται στην παροχή ασυλίας προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ για όλα τα αδικήματα που διαπράττει κατά τη διάρκεια της θητείας του. Η δεύτερη έγκειται στην ανατροπή του Δόγματος Σέβρον, το οποίο ρύθμιζε τη δικαιοδοσία των δημόσιων υπηρεσιών έναντι των δικαστηρίων.
Πιο συγκεκριμένα, το Δόγμα Σέβρον προστατεύει τη δικαιοδοσία των εξειδικευμένων δημόσιων οργανισμών να ορίζουν τους κανόνες στον τομέα δράσης τους με βάση την επιστημονική γνώση τους, μην επιτρέποντας στους δικαστές— οι οποίοι δεν μπορούν να έχουν το ίδιο επιστημονικό υπόβαθρο— να αποφασίσουν κατά αυτών των κανόνων αυτών. Για παράδειγμα, το επιστημονικό προσωπικό της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ μπορούσε να αποφασίσει και να εφαρμόσει τους κανονισμούς για την καθαρότητα του αέρα, με τα δικαστήρια να μην μπορούν να επέμβουν σε αυτές τις αποφάσεις. Το Δόγμα Σέβρον σήμαινε ότι το πολιτικό προσωπικό ή τα ιδιωτικά συμφέροντα στις ΗΠΑ δεν μπορούσαν να αμφισβητήσουν νομικά αυτούς τους κανόνες. Δηλαδή, η επιστημονική γνώση λάμβανε προτεραιότητα έναντι των νομικών αποφάσεων— η απόλυτη κυριαρχία της τεχνοκρατίας.
Η ακύρωση αυτής της αρχής ανοίγει τον δρόμο για μία σειρά δικαστικών διαμαχών που ενδεχομένως να διαρκέσουν χρόνια. Τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα θα μπορούν πλέον να αποδυναμώσουν ή να ανατρέψουν ολοκληρωτικά τους ομοσπονδιακούς κανόνες. Σε συνδυασμό με το πολυσυζητημένο ‘Project 2025’ του επιτελείου Τραμπ, το οποίο στοχεύει να αντικαταστήσει μεγάλο μέρος του επιστημονικού προσωπικού με πολιτικούς αξιωματούχους που θα υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του Προέδρου, το μέλλον των υφιστάμενων κανονισμών τίθεται υπό αμφισβήτηση.
Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι αυστηροί— σύμφωνα με τους επικριτές τους— περιβαλλοντικοί κανονισμοί που ενεργοποιήθηκαν υπό τη διακυβέρνηση Μπάϊντεν. Ένα από τα πρόσφατα ληφθέντα μέτρα που θεωρούνται ιδιαίτερα ευάλωτα είναι οι περιορισμοί στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τις μονάδες παραγωγής ενέργειας και τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων. Ο περιορισμός των εκπομπών είχε ήδη οδηγήσει στην επανεξέταση αρκετών ενεργειακών έργων που σχετίζονταν με τα ορυκτά καύσιμα. Ο Τραμπ έχει ήδη δηλώσει ότι σκοπεύει να ακυρώσει αυτούς τους περιορισμούς, επομένως οι τυχόν προσφυγές από τα ιδιωτικά συμφέροντα δεν θα συναντήσουν αντίσταση από τη δική του κυβέρνηση.
Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με την πιθανή επανεκλογή Τραμπ και τη συντηρητική πλειοψηφία στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, σημαίνει μία ακόμα πιο δυναμική επιστροφή για τους κολοσσούς των ορυκτών καυσίμων. Οι όμιλοι αυτοί ήταν ήδη αρνητική ως προς την πιθανότητα να υιοθετήσουν οποιαδήποτε στρατηγική για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Πλέον, δεν θα έχουν κανέναν νομικό περιορισμό στις δραστηριότητές τους εντός ΗΠΑ.