Στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης έχει σταλεί από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ η Υπουργική Απόφαση που τροποποιεί την κατηγοριοποίηση των έργων ως προς την περιβαλλοντική τους αδειοδότηση, η οποία αναμένεται το επόμενο διάστημα να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Ουσιαστικά διευκολύνει την αδειοδότηση για τρεις κατηγορίες έργων ΑΠΕ. Η πρώτη κατηγορία αφορά σταθμούς ισχύος έως 1 MW, οι οποίοι θα απαλλάσσονται από την περιβαλλοντική αδειοδότηση. Πριν το 2020 για την απαλλαγή είχε τεθεί ως όριο τα 0,5 MW.

Η δεύτερη κατηγορία αφορά σταθμούς με εγκατεστημένη ισχύ από 1 MW έως και 10 MW, έργα που  περνούν στην κατηγορία των Πρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων (ΠΠΔ), δηλαδή σε μια απλή αδειοδοτική διαδικασία. Το προηγούμενο όριο για τα συγκεκριμένα έργα ήταν στα 2 MW. Έτσι στο εξής, υποχρέωση να υποβάλλουν Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) θα έχουν  οι μονάδες ΑΠΕ άνω των 10 MW.

Σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις θα υπάγονται και  αιολικοί σταθμοί με εγκατεστημένη ισχύ έως 10 MW. Για αυτήν την κατηγορία το προγενέστερο όριο ήταν στα 5 MW.
Τα προβλήματα με τη νέα κατηγοριοποίηση των έργων είχαν ξεκινήσει τον περασμένο Οκτώβριο όταν το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) είχε κληθεί να αποφασίσει επί της νομιμότητας των τροποποιήσεων που είχαν φέρει αποφάσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι οποίες είχαν εκδοθεί το 2020 και το 2022  η διορθωτική. Οι αποφάσεις εκείνες είχαν ευνοήσει τις  συγκεκριμένες κατηγορίες αιολικών, φωτοβολταϊκών και υδροηλεκτρικών σταθμών, διευρύνοντας τα έργα ΑΠΕ που κατατάσσονται σε χαμηλότερες περιβαλλοντικές υποκατηγορίες ως προς την περιβαλλοντική τους αδειοδότηση.

Τότε, οι ανώτατοι δικαστές είχαν ακυρώσει την κατάταξη των έργων ηλεκτροπαραγωγής από αιολική ενέργεια στην ξηρά, των έργων ηλεκτροπαραγωγής από φωτοβολταϊκούς σταθμούς στη στεριά, καθώς και των υδροηλεκτρικών έργων, καθώς θεώρησαν ότι έπρεπε να γίνεται επίκληση στο προοίμιο των προσβαλλόμενων υπουργικών αποφάσεων ή στις απόψεις της Διοίκησης προς το Δικαστήριο, τεχνικής μελέτης από την οποία να τεκμηριώνονται επιστημονικά οι λόγοι που δικαιολογούν τις τροποποιήσεις.

Η τεχνική μελέτη τελικά ολοκληρώθηκε από το επιτελείο του ΥΠΕΝ και άνοιξε ο δρόμος για τη δημοσίευση της νέας Υπουργικής Απόφασης, η οποία έχει σταλεί στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης για να πάρει τον δρόμο για το Εθνικό Τυπογραφείο.
Στο μεταξύ, από τον Ιανουάριο, βάσει εγκυκλίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) η κατάταξη των συγκεκριμένων έργων   ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ   ως προς την περιβαλλοντική τους αδειοδότηση καθοριζόταν βάσει της   προϊσχύουσας απόφαση κατάταξης  του 2016 (υπ’ αρ. ΔΙΠΑ/οικ.37674/2016 -Β΄ 2471).