Η Saudi Aramco και η Abu Dhabi National Oil Co. έχουν μελετήσει χωριστά πιθανές προσφορές για την Santos Ltd., καθιστώντας τις, ως τις τελευταίες εταιρείες που έδειξαν ενδιαφέρον για τα περιουσιακά στοιχεία υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αυστραλιανής εταιρείας.

Η μετοχή της αυξήθηκε κατά 6,5% στο Σίδνεϊ, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο και πλέον ετών, αποτιμώντας τη Santos σε 26,6 δισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας (17,9 δισεκατομμύρια δολάρια). Η φθίνουσα τιμή της μετοχής της εταιρείας έχει οδηγήσει σε αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες εξαγοράς τα τελευταία χρόνια και έχει υποκινήσει τις εκκλήσεις για τη διάσπαση των επιχειρήσεών της.

Η κρατική Aramco και η Adnoc διενεργούν προκαταρκτικές αξιολογήσεις της Santos ως πιθανό στόχο εξαγοράς, είπαν άτομα με γνώση του θέματος, ζητώντας να μην κατονομαστούν επειδή οι πληροφορίες είναι ιδιωτικές. Οι ενεργειακοί γίγαντες της Μέσης Ανατολής επενδύουν δισεκατομμύρια δολάρια σε φυσικό αέριο, το οποίο θεωρείται σημαντικό καύσιμο γέφυρας στην ενεργειακή μετάβαση, ειδικά στην Ασία.

Οι συζητήσεις συνεχίζονται και οι μνηστήρες δεν έχουν αποφασίσει αν θα προχωρήσουν σε οποιεσδήποτε προτάσεις, σύμφωνα με αξιόπιστες πήγες. Η Σάντος αρνήθηκε να σχολιάσει. Ένας εκπρόσωπος της Adnoc αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ ένας εκπρόσωπος της Aramco δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.

Το 2018, η Santos απέρριψε πολλές προσφορές από την Harbour Energy Ltd. με έδρα τις ΗΠΑ, ενώ οι προκαταρκτικές συνομιλίες με την Woodside Energy Group Ltd. κατέρρευσαν νωρίτερα φέτος. Ορισμένοι επενδυτές προέτρεψαν την εταιρεία να διαχωρίσει τα πολυπόθητα περιουσιακά της στοιχεία LNG από τις δραστηριότητες πετρελαίου στην Αλάσκα και τις εγχώριες επιχειρήσεις φυσικού αερίου στην Αυστραλία για να εξαργυρώσει τις υψηλότερες αποτιμήσεις.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος Kevin Gallagher, ο οποίος μετέτρεψε τη Santos στη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγό πετρελαίου και φυσικού αερίου της Αυστραλίας, δέχθηκε πιέσεις να ενισχύσει την απόδοση μιας μετοχής που υστερεί σε αντίστοιχες εταιρείες και να αυξήσει τις αποδόσεις των μετόχων. Ένας επενδυτής επέκρινε πέρυσι την εταιρεία για τη δέσμευση υπερβολικού κεφαλαίου για ανάπτυξη.

Οι επενδυτές είναι απογοητευμένοι και δεν υπάρχει σχέδιο διαδοχής για τον CEO, ο οποίος πλησιάζει στο τέλος της θητείας του. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει μια περίοδο πρόσθετης ευπάθειας για την εταιρεία.