Οι τιμές του πετρελαίου σκαρφάλωσαν σε υψηλό δύο μηνών, καθώς τα διυλιστήρια προετοιμάζονται για την καλοκαιρινή περίοδο οδήγησης και οι έμποροι ανησυχούν για την αναζωπύρωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή. Το διεθνές αργό τύπου Brent ανέβηκε μέχρι και τα 86,92 δολάρια την Τετάρτη, έχοντας κερδίσει περίπου 10 δολάρια το βαρέλι από τις αρχές Ιουνίου.

Το αντίστοιχο αμερικανικό, West Texas Intermediate (WTI), προχώρησε στα 83,53 δολάρια προτού υποχωρήσει.

Η εβδομαδιαία έκθεση της αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας έδειξε ότι τα εμπορικά αποθέματα αργού πετρελαίου μειώθηκαν κατά 12,2 εκατ. βαρέλια σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς τα διυλιστήρια εντατικοποίησαν την παραγωγή περισσότερων καυσίμων για την περίοδο ρεκόρ που αναμένεται να είναι η εποχή των καλοκαιρινών ταξιδιών. Η EIA δήλωσε ότι τα αποθέματα είναι τώρα περίπου 4% χαμηλότερα από τον μέσο όρο των πέντε ετών για αυτή την εποχή του έτους.

Επιπλέον, η EIA ανέφερε ότι τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες οι ΗΠΑ είχαν σημειώσει αύξηση των εισαγωγών πετρελαίου κατά 9%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Τα αποθέματα βενζίνης, εν τω μεταξύ, μειώθηκαν κατά 2,2 εκατ. βαρέλια σε σχέση με την εβδομάδα και είναι κατά 1% χαμηλότερα από τον μέσο όρο της πενταετίας.

Η ζήτηση βενζίνης και καυσίμων τζετ αναμένεται να αυξηθεί έντονα τις επόμενες εβδομάδες. Η Αμερικανική Ένωση Αυτοκινήτων αναμένει ότι την εβδομάδα των διακοπών της 4ης Ιουλίου θα ταξιδέψουν περισσότερα από 7 εκατ. άτομα, ο υψηλότερος αριθμός από την εποχή πριν από την πανδημία του Covid.

Οι προμήθειες πετρελαίου έχουν επίσης περιοριστεί. "Ήδη τον Ιούνιο, οι εξαγωγές της Opec+ είναι έντονα μειωμένες, με επικεφαλής τις χώρες του Κόλπου και το Ιράκ, εν μέρει λόγω της καλοκαιρινής καύσης αργού εν μέσω του συνεχιζόμενου καύσωνα στη Μέση Ανατολή", αναφέρει η Energy Aspects σε ερευνητικό σημείωμα, αναφερόμενη στην υψηλότερη ζήτηση για ενέργεια λόγω της μεγαλύτερης χρήσης κλιματιστικών.

Η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε απότομα στις αρχές Ιουνίου, αφού τα μέλη της Opec+ δήλωσαν ότι θα προσπαθήσουν σταδιακά να επαναφέρουν στην αγορά 2,2 εκατ. βαρέλια μειωμένης παραγωγής, ξεκινώντας από τον Σεπτέμβριο.

Μετά από έντονες πωλήσεις, το πετρελαϊκό καρτέλ έδωσε στη δημοσιότητα στις 5 Ιουνίου ένα βίντεο από μια ενημέρωση με αναλυτές, στο οποίο ο πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman, υπουργός πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, διαβεβαίωσε ότι τα μέλη θα αυξήσουν την παραγωγή μόνο ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς. Έκτοτε, η τιμή του πετρελαίου σημείωσε σταθερή άνοδο, με το αργό τύπου Brent να αυξάνεται από το χαμηλό των 76,76 δολαρίων το βαρέλι στις 4 Ιουνίου.

Άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο στην άνοδο των τιμών είναι οι ανησυχίες για πιθανή κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ. Στην αγορά δικαιωμάτων προαίρεσης, οι έμποροι έχουν δημιουργήσει στοιχήματα για περαιτέρω άνοδο του πετρελαίου, εάν διασπάσει το όριο των 90 δολαρίων το βαρέλι. Ωστόσο, οι φόβοι ότι ο τυφώνας Beryl θα διαταράξει την παραγωγή στον Κόλπο του Μεξικού ενόψει της αργίας της 4ης Ιουλίου στις ΗΠΑ έχουν υποχωρήσει.