Reuters: Μειώνει τις Εξαγωγές Πετρελαίου Από το Λιμάνι του Νοβοροσίσκ στη Μαύρη Θάλασσα τον Ιούλιο η Ρωσία

Reuters: Μειώνει τις Εξαγωγές Πετρελαίου Από το Λιμάνι του  Νοβοροσίσκ στη Μαύρη Θάλασσα τον Ιούλιο η Ρωσία
energia.gr
Πεμ, 4 Ιουλίου 2024 - 19:43

Οι ρωσικές εταιρείες παραγωγής πετρελαίου Rosneft και Lukoil θα μειώσουν απότομα τις εξαγωγές από το λιμάνι του Νοβοροσίσκ στη Μαύρη Θάλασσα τον Ιούλιο, δήλωσαν στο Reuters δύο πηγές που γνωρίζουν το σχέδιο φόρτωσης, καθώς οι εταιρείες ξεκίνησαν ξανά τις εργασίες στα διυλιστήρια τους. Οι συνδυασμένες φορτώσεις πετρελαίου από το Νοβοροσίσκ εκ μέρους της Rosneft και της Lukoil τον Ιούλιο θα μειωθούν κατά περίπου 220.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) σε σύγκριση με τον περασμένο μήνα, όπως έδειξαν οι υπολογισμοί του Reuters με βάση τα στοιχεία της αγοράς

Την περασμένη εβδομάδα, η ρωσική κυβέρνηση αποφάσισε να συνεχίσει χωρίς περιορισμούς τις εξαγωγές βενζίνης τον Ιούλιο, επεκτείνοντας την άρση της μερικής απαγόρευσης πωλήσεων καυσίμων στο εξωτερικό, καθώς τα εγχώρια εργοστάσια πετρελαίου της παράγουν αρκετά προϊόντα πετρελαίου για να καλύψουν την κορύφωση της εποχικής ζήτησης, παρά τις επιθέσεις ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε διυλιστήρια.

Οι εξαγωγές πετρελαίου της Rosneft από το Νοβοροσίσκ αναμένεται να μειωθούν σε 0,62 εκατομμύρια μετρικούς τόνους τον Ιούλιο από 1,06 εκατομμύρια τόνους τον Ιούνιο, ενώ το διυλιστήριο Tuapse πρόκειται να ξαναρχίσει τη λειτουργία του για ροές αργού αυτόν τον μήνα. Οι εξαγωγές της Lukoil από το λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας θα μειωθούν σε 0,19 εκατομμύρια τόνους τον Ιούλιο από 0,58 εκατομμύρια τόνους τον περασμένο μήνα, ανέφεραν οι πηγές.

Η Lukoil επανεκκίνησε ένα βασικό κομμάτι του εξοπλισμού για την επεξεργασία πετρελαίου, τη μονάδα απόσταξης αργού CDU-6, στο διυλιστήριο NORSI, το τέταρτο μεγαλύτερο της Ρωσίας, μετά από επίθεση με drone τον Μάρτιο. Η Rosneft και η Lukoil δεν απάντησαν στα αιτήματα του Reuters για σχόλια.

Οι συνολικές φορτώσεις πετρελαίου του Νοβοροσίσκ τον Ιούλιο ορίστηκαν σε 1,8 εκατομμύρια τόνους, από 2,9 εκατομμύρια τόνους τον Ιούνιο. Οι συνολικές εξαγωγές πετρελαίου και η διαμετακόμιση της Ρωσίας από τα δυτικά λιμάνια της τον Ιούλιο αναμένεται να μειωθούν από τον Ιούνιο εν μέσω υψηλότερων λειτουργιών στα διυλιστήρια και της δέσμευσης της Μόσχας να τηρήσει τις περικοπές παραγωγής του ΟΠΕΚ+.